Rabenhaupt spreekt

Geplaatst op 28 augustus 2005 Rabenhaupt

Karl Rabenhaupt, baron van Sucha, eertijds redder van Groningen, voor piespaal weggestopt achter het stadhuis, zodat de gemeentelijke milieudienst hem elke ochtend schoon moet komen spoelen opdat de burgemeester hem niet ruikt, mag heel eventjes, voor deze speciale gelegenheid op zondag de 28-ste augustus 2005, zeggen waar het volgens hem op staat:

“Wees nou eens eerlijk. Zonder mij had die Bernhard von Galen, a.k.a. Bommen Berend, bisschop van Munster, jullie na een langdurig beleg overwonnen. Tienduizenden stadjers zou dat het leven hebben gekost. Omdat jullie altijd zo verdomde eigenwijs zijn en jullie nooit en te nimmer zouden hebben willen buigen, kregen jullie geen kwartier meer. Dagenlang mochten de troepen van de bisschop hun gang gaan. Mannen waren niet veilig, vrouwen en kinderen evenmin. Slechts een enkeling redde het vege lijf. Nog wekenlang hing er een verrotte lijkenlucht tot mijlenver in de omtrek rond jullie verwoeste veste.

Bij de vrede kreeg de bisschop de Graafschap Zutphen, Overijssel, Drenthe en Groningerland. Alle kerken kwamen weer in katholieke handen en protestanten moesten zich voegen. Als ze niet tot het katholicisme overgingen, kregen ze inkwartiering van Munsterse dragonders. Veel Groningers namen de wijk naar het Hollandse rompstaatje, maar er waren ook nogal wat die in Amerika terechtkwamen. Sommigen die bleven begonnen een guerilla, zoals die ook in de Cévennes al woedde, waar de Camisards vochten tegen de Zonnekoning, die steeds een bondgenoot van de Munsterse bisschop bleef.

Jullie guerilla’s kregen wel wat steun uit het Hollandse rompstaatje, maar dat bleek onvoldoende. De reactie was verschrikkelijk. Overal stonden galgen met opgeknoopte protestanten, waarvan het goed aan de bisschop kwam. Het land ontvolkte en de economie zakte in, zoals ze nog nooit ingezakt was. Omdat de zetbazen en de geïmporteerde monniken van de bisschop geen kaas van waterstaat hadden gegeten, verwaarloosde hun bestuur de dijken. In 1686 en 1717 braken die door. Anders zou dat misschien ook wel gebeurd zijn, maar nu was er helemaal geen redden meer aan. En liepen er honderden dorpen onder. Definitief.

Alleen jullie ontvolkte stad en het Gorecht hielden nog stand tegen het water. En zo hebben jullie dan nu nog, op je vooruitgeschoven landtongetje, het pittoreske havenstadje Groningen, dat die verschrikkelijke oorlog nooit meer te boven kwam, en dat zich nog altijd omringd weet door een immens kwelder- en waddenlandschap.

Wat doe ik hier eigenlijk nog? Hebben jullie enig idee misschien?”

Advertenties

4 reacties on “Rabenhaupt spreekt”

 1. Wiro schreef:

  Vergeet niet, dat men ook de beschikking had over de Grote Griet: http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Griet

 2. Wij Oldambtsters waren liever onder de kromstaf gebleven, in plaats van onder het schrikbewind van Burgemeester en Raad. Wij moesten nog een eeuw lang bloeden, terwijl ons land werd opgekocht door de vadzige renteniers, die te lui waren om zelf in zaken te gaan. En vanaf de preekstoelen van onze dorpskerken kweelden voortaan de lauwe preken van hun slaafse neefjes, aangewezen door de samenspannende grondbezitters. Landvreters!
  Nu weet ik wel dat het Westfaalse boerenvolk geen prettig bestaan heeft gehad. Maar dat is grotendeels hun eigen schuld! Kijk nu maar eens naar die domme boerenkinkels die ’s zomers bij ons om werk komen bedelen. Als onze roderoede (die we nota bene uit eigen zak betalen), niet hard zou optreden zou dat luie volk hier ook nog ’s winters de staten onveilig maken.
  Wij hadden onze zaakjes goed geregeld! We mochten onze aloude vrijheden houden en braaf gereformeerd blijven. En ook het stadsvolk zou geprofiteerd hebben: de gilden zouden weer in ere komen en de werkende man zou waar voor zijn geld krijgen.
  De tegenwerping dat de geschiedenis ons anders heeft geleerd, accepteer ik niet. Want als de eerwaarde graaf Van Galen het pleit al in 1665 had gewonnen, dan had de landkaart van Europa er anders uitgezien. Dan was hij zeven jaar later niet in dat heilloze beleg verzeild geraakt. Dan hadden ook de eerwaarde heer aartsbischop van Keulen en zijne majesteit de koning van Frankrijk zich anders opgesteld en meer tolerantie ten opzichte van de gereformeerden betracht. Uiteraard zouden de katholieken in Groningen weer terugvallen in hun bijgelovige praktijken. Maar ook wij gereformeerden zouden worden vrijgelaten in onze consciëntie, zoals dat ook in andere prinsbisdommen zoals het hoge stift Osnabrück gebeurt.
  Ik heb verder vernomen dat de geleerde heren historici in het hoge stift Münster later heel anders over de eerwaarde bisschop hebben geoordeeld: een modern vorst, die de achterhaalde feodale structuren van zijn arme landje stevig heeft opgeschud, de adel terug op zijn plaats heeft gezet en het staatsapparaat heeft gemoderniseerd.
  Helaas kregen wij Oldambsters ongelijk en rolde mijn hoofd over de Grote Markt. Schaamt u, stadjeders!

 3. Luwert Fockens schreef:

  Burgemeesters en Raad moet er natuurlijk staan.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.