Pompen of verzuipen

hoogtekaart Groningen Friesland Drenthe

Op dit hoogtekaartje valt te zien hoe Groningen en Friesland zonder dijken grotendeels onder water verdwijnen, terwijl er een soort groot-Drenthe overblijft. Heel mooi tekent zich ook de Honds- of Bisschopsrug af, als een soort ruggegraat van dat uitgebreide Drenthe. Het uiteind van die Hondsrug prikt als een groene speer in Groningerland, op het puntje van die speer ligt de stad.

Het kaartje is een detail van deze opschaalbare hoogtekaart van Nederland, via de tab ‘viewer’ te vinden op de AHN-site (de afkorting staat voor Actueel Hoogtebestand Nederland). Op die site staat (In 2013 niet meer HP) ook een hoogtetool, waarmee je kan uitvogelen of je droge voeten houdt of niet, als de dijken doorbreken. Dat tooltje signaleerde ik een half jaar geleden al eens in een heel andere context, en gaf toen veel vermaak in de nieuwsgroep nl.regio.groningen.

Bij die gelegenheid linkte ik nog naar een andere kaart, die aangeeft wat verzuipt of niet bij een algehele dijkdoorbraak. Om de bij de kaart horende verklaring aan te halen: “Blauw is het gehele gebied beneden 0 meter NAP, dus het gebied dat onder water zou staan als er geen dijken en andere kunstwerken zouden bestaan”. Licht oranje is alles tot +5 meter NAP – bij overstromingen tot 5 meter houdt alleen het Drents Plateau nog maar droge voeten over.

Tot slot nog een link naar een kaart van de Kerstvloed van 1717 op de website van de Bibliothèque Nationale in Parijs. Linksboven een inzetkaartje voor Holland en Friesland, linksonder begint het met de kust van Groningen en dan gaat het zo verder naar Oost Friesland enzovoorts. Wat betreft Groningerland stond zo’n beetje alles ten noorden van het Leekstermeer, de stad (al was er ook water om de stad heen), en het Winschoterdiep onder water. Bij die vloed verdronken ruim 2000 mensen. Vooral in Hunsingo was het dodental hoog.

(Omdat er vraag naar was, is dit logje op 3 maart 2013 geactualiseerd en ontdaan van dode links, HP.)


Plaats een reactie on “Pompen of verzuipen”

  1. Darkness schreef:

    Ik denk dat ik dan maar naar Drenthe verkas!

  2. Gelkinghe schreef:

    Zoals het nu naar uitziet wordt dat over enkele decennia urgent.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.