Sicco Mansholt op Wapserveen

Sicco Mansholt had vaak een hele goeie pers. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het interview, dat in het voorjaar van 1995 in De Groene stond.

Mansholt woonde toen in een oude boerderij ‘op’ Wapserveen, en Louis Velleman noteerde daar: “‘Ik ga hier niet weg, nooit. Als het niet meer gaat, dan moet er hulp komen, zo veel als nodig is. Maar hier wil ik blijven.”

Mansholt overleed er die zomer. De man die tegen de zomer van 2006 op zijn biografie gaat promoveren, Johan van Merriënboer, noemt hem in een eerder artikel zelfs bij zijn voornaam. Ook posthuum blijft de goede pers Sicco dus bij.

In dat artikel meldt Merriënboer dat Mansholt na de kerstvakantie van 1974 die oude boerderij ‘op’ Wapserveen betrok. In de omgeving was dat het gesprek van de dag. Dat weet ik, want die omgeving was, zoals studenten tegenwoordig zeggen, mijn ‘thuisthuis’.

Als student zat ik een paar jaar later bij mijn ouders op het terras. De schilder die bij mijn ouders de boel opverfde, vertelde bij de koffie dat hij dat ook had gedaan bij de Mansholts. Maar terwijl hij bij mijn ouders gewoon kon aanschuiven, was daar bij de Mansholts geen sprake van geweest. “De heer en mevrouw Mansholt zaten ook op het terras te koffiedrinken, maar wij konden mooi op de ladder blijven staan. Daaraan kan je toch zien dat het zo’n Groninger hereboer is”, vond de schilder.

Sindsdien had Mansholt bij mij een minder goeie pers. Een salonsocialist vond ik hem. En met die instelling las ik ook de passages over hem in Frank Westermans’ Graanrepubliek, een jaar of zes geleden. Mansholts’ ‘overnight‘ bekering van grootschaligheids- naar kleinschaligheidsdenken in de landbouw vond ik vergaand ongeloofwaardig.

Maar nu ik me weer eens een avondje verdiept heb in de figuur, vind ik dat koffietafelverhaal eigenlijk ook maar een kleinburgerlijke anecdote. Mansholt begint me steeds meer te fascineren. Ik kijk dan ook uit naar die biografie.

Advertenties

Plaats een reactie on “Sicco Mansholt op Wapserveen”

  1. Ko schreef:

    Hm, wist niet dat er een biografie zat aan te komen. Dat is dus een ‘accident waiting to happen’.

    Moest erg lachen om de ‘Ik sloeg hem niet als minister maar als mens’-passage in De Graanrepubliek. Dat waren nog eens tijden.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.