Bengaalse neushoorn in stad

Geplaatst op 7 december 2006 Clara de neushoorn

“Word hier meede aan alle Heeren en Liefhebbers bekent gemaakt, dat alhier in Groningen is aangekomen een Levende REINOSCEROS of NASEHOORN (…) is omtrent 6 jaaren oudt (…) voor op de neus heeft hy een Hoorn dewelke eerst in ’t 7de Jaar vol uytwast (..) waar meede in de Wildernisse als hy quaat is de aarde geheel omme keert en een gewottelde boom of wat hy aantreft uyt de aarde na agter zig werpt. (…) In ’t lopen is hy niet tegenstaande zyn groote en zwaarte zoo gau, dat hy het snelste Paard voorby lopen zou. Tot een daagelyks voeder gebruykt hy 60 pondt hooy, 20 pondt broot en 14 Emmer water. Het is gevangen doen het 8 daagen oud geweest is, in het gebied van den Grooten Mogol, en van Bengalen over Holland alhier gebragt. Zynde een wonder van de Weereld om gezien te worden.”

Aldus luidt een bekendmaking in de Groninger Courant van 29 januari 1745. Clara, zo heette de neushoorn, was hier wel een paar maanden lang te zien, in een tent op de Botermarkt (Grote Markt zz). Dat kwam door de winter, het water was dicht, dankzij het ijs kon de uitbater het beest niet verder vervoeren.

In 1744 vertoefde Clara nog in Hamburg, waarschijnlijk was ze via Bremen en Emden en Holland naar Groningen gekomen. Uit 1746 zijn er meldingen van Clara in Hannover en Berlijn. Juffrouw maakte furore aan allerlei vorstenhoven, en deed naast Duitse, ook Oostenrijkse, Franse en Noord-Italiaanse steden aan. In 1756 kwam ze nog eens naar Groningen, met veel minder marketing dan elf jaar eerder, maar mogelijk rekende de uitbater nog op de naam en faam van weleer.

Die uitbater was ene kapitein Douwe van der Meer die in 1740 vanuit Bengalen was gerepatrieerd naar Holland en Clara meenam. Ze was toen twee jaar oud. Van der Meer kreeg haar dat jaar van Joan Albert Sichterman, de puissant rijke Directeur van de VOC in Bengalen, een oud-Groninger die later naar Groningen terug zou keren. Sichterman liet het neushoorntje zelfs in zijn Bengaalse eetkamer ronddarren, tijdens het diner. Op zijn beurt had de VOC-Directeur Clara als relatiegeschenk van de Groot-Mogol gekregen. In 1738 was ze als baby gevangen.

De gegevens voor dit stukje komen uit het artikel ‘Clara de Rinoceros’ van Willem Doornbos in het zeer appetijtelijke nummer van het cultuurhistorisch tijdschrift ‘Stad en Lande’ dat vandaag op de deurmat lag.

 

Vervolg

Advertenties

Plaats een reactie on “Bengaalse neushoorn in stad”

 1. pieter schreef:

  appetijtelijk vanwege de nieuwe collumnist? 🙂

 2. Gelkinghe schreef:

  @Pieter, vooral dankzij de andere layout met veel meer kleur.

 3. aargh schreef:

  Alleen voor Heeren en liefhebbers blijkbaar. Douwe was natuurlijk als de dood dat er onder de dames een Marianne Thieme huisde die aan de eindeloze transporten van die arme Clara een eind zou maken.

 4. Irene schreef:

  Grappig, ik kwam Clara net tegen in dat boek van Van Gelder over de VOC.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.