Booming business in de Eemshaven

De Groninger binnenvaartschippers klagen over een gebrek aan ligplaatsen in de Eemshaven: “Het loopt er zo vast als een huis.” De havenmeester beaamt dat de ontwikkelingen er zo hard gaan, “dat de nieuwe infrastructuur direct al volledig wordt benut”. En straks vestigen zich er ook nog een krachtcentrale, die miljoenen tonnen biomassa verstookt, en een recyclingbedrijf dat jaarlijks vijf miljoen ton afval verwerkt, dus dat tekort aan ligplaatsen neemt alleen maar toe.

Omdat dit bericht van de Schuttevaer me wat verbaast – gewend als ik ben aan het decennia oude beeld van de Eemshaven als mislukt regionaal-economisch project – kijk ik bij Google Nieuws wat de media laatstelijk zoal over de Eemshaven openbaarden. Acht hits krijg ik op mijn beeldscherm, niet echt veel, maar Vara’s Vroege Vogels noemde “de doorstart” ook:

“Momenteel zijn er partijen geïnteresseerd in vestiging op dit terrein. Groningen Seaports, de beheerder van de Eemshaven, is dan ook druk bezig met het zoeken naar mogelijkheden om de ontstane natuur te verplaatsen of in te passen tussen de nog te bouwen bedrijven.”

Essent en Conoco Philips willen een gezamenlijke overslag voor vloeibaar aardgas en Nuon en RWE elk een kolengestookte elektriciteitscentrale. Probleem: de kolossale CO2-uitstoot. Maar CO2 kan je ook ondergronds opslaan en over die mogelijkheid gaat een recent stuk in het Technisch Weekblad:

“Nederland [is] als geen ander land geschikt voor CO2-opslag. Nergens liggen productie (centrales) en opslag (lege gasvelden) zo dicht bij elkaar. Nuon bouwt bij Delfzijl een kolenvergasser van 1200 MW die vanaf 2011 stroom gaat leveren. De bedoeling is de CO2 af te gaan vangen.”

Weliswaar is nog onbekend wààr die afgevangen CO2 zal worden opgeslagen, maar de lege gasvelden dienen zich al aan, waarvoor straks vast en zeker een anti-bodemdalings- en aardbevingsargument in stelling wordt gebracht. Ongetwijfeld levert dat dan weer een lawine rapporten op.

Bij de regionale media, tenslotte, noch iets over het gebrek aan ligplaatsen, noch iets over die ondergrondse CO2-opslag. RTV Noord meldde wel iets over de bestuurlijke perikelen rond de vestiging van de energiecentrales, maar ging aan deze beide nieuwe aspecten voorbij. En het laatste nieuws van het Dagblad van het Noorden over de Eemshaven betreft een bijzonder eventuele komst van intensieve varkenshouderijen, of “roze invasie”.

Ergens past dat laatste bericht nog wel bij mijn oude lege plattelandsbeeld van de Eemshaven. Dat dat beeld erg beklijverig is, bewijst tot slot RUG-hoogleraar planologie Gert de Roo, een man die vindt “dat het Noorden rücksichtlos moet kiezen voor een vrijetijds- en zorgeconomie”. In een verslag over een debat-avond tekent het Friesch Dagblad uit zijn mond op:

“Wat we tot nu altijd gedaan hebben, is meegaan in het randstedelijk denken. Dan (…) krijg je dus je Eemshaven (..). Dat loopt allemaal niet…”

Ik denk dat De Roo, net als ik, binnenkort maar eens op excursie moet naar de Eemshaven. Om dat kale steppenbeeld bij te stellen.

Advertenties

Plaats een reactie on “Booming business in de Eemshaven”

 1. Ko schreef:

  Moet ineens denken aan het volgende gedicht (weet niet of je het kent, dondert ook niet) dat, gotspulair genoeg, is opgenomen in een gedenkboek over 200 jaar Rijkswaterstaat:

  Mien Oterdum, woar bis doe bleev’m
  ‘k Heb wins van die, ol dörp van mie
  Doe bist nou vöt, ik bleef in leev’m
  ‘k Wil die baide hannen geev’m
  Die scheurd’ ik die weer overend
  Din ruip ik man en vrouw en kind:

  Komt aal weerom en leef hier weer!
  Din dut ’t haart ja nait meer zeer
  Din was doar nait dat laand vol zaand
  Op koale diek mit olle zaark’n
  En elk kon weer zien grond bewaark’n

  Het kriebelt mie aal doag in ’t bloud:
  Is dit nou mooi? Is dit nou goud?
  Ik zai ’t hoast ale nacht’n weer,
  Moar ’s mörns… is Oterdum nait meer
  Het snid mie doaglieks deur de ziel
  Dij groothaidswoan van ’t klain Delfziel


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.