Naar Matsloot om de opgraving te zien

In Matsloot, vlakbij de A7, ten zuidoosten van De Poffert, graven de medewerkers van de stadsarcheoloog een late kleiwierde af, het zogenaamde Hoogheem. Met dat karwei zijn ze nog wel enkele maanden bezig, is de taxatie.

In de Middeleeuwen had het Cisterciënzer nonnenklooster Mariënkamp in Assen hier een uithof of schuur, voor de berging van vee en hooi. Om de kostbare inhoud te beschermen, lag er om de wierde een hoekige, waarschijnlijk vierkante gracht. Daarin stond een forse brug, getuige de steunpalen van eiken en beukenhout die tevoorschijn zijn gehaald. Er moet nog dendrologisch onderzoek plaatsvinden, maar een voorzichtige schatting was dat de palen in de veertiende eeuw met een heistelling de klei in waren gedreven. Aan de grond rond de palen viel te zien, dat de gracht er al eerder was. Vlakbij de brugstijlen vonden de archeologen wat middeleeuws aardewerk, potjes die vanaf de brug in de gracht gekieperd waren.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Het Hoogheem bevindt zich nu in Groningen, maar dat komt doordat de A7 dit stukje Matsloot van Drenthe afsneed. Drenthe kreeg er een ander gebiedje voor terug. Bij de Woonomgeving, de site met de oudste kadasterkaarten (ca. 1825), moet je voor het Hoogheem dus onder Drenthe kijken. Het Hoogheem zit dan aangeplakt tegen de uiterste noordgrens van Drenthe, hier een zeldzaam kronkelig lijntje. Feitelijk was het met ’t even verderop gelegen ‘Raadhuis’ de noordelijkste woonplaats van Drenthe.

Geplaatst op 4 mei 2007 b

In historische tijd moet er een perceelscheiding zijn geweest, want in de vierkante begrenzing om de percelen 143 + 144-bis is de gracht te herkennen. Vergelijken we dit oude kadasterkaartbeeld weer met dat van een moderne topografische atlas, met summiere hoogtelijntjes, dan lijkt de wierde aan de (zuid-)oostkant verder te strekken dan de voormalige gracht. Die zou dus nog wel eens door de wierde heen gegraven kunnen zijn. Als dit werkelijk zo is, dan is de wierde ouder dan de gracht. Maar misschien is er in historische tijd ook wel een erfophoging geweest voor de afgesplitste boerderij op 144 + 144-bis.

Het wierdeprofiel – zo te zien komt het hoogste gedeelte nog aan snee:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vreemd vind ik nog, dat de brug aangetroffen is aan de westkant van de wierde, terwijl de ontsluiting van de latere boerderijen aan de noordkant ligt. Maar misschien diende de brug voor de ontsluiting naar land aan de westkant. Nog even een blik op een middeleeuwse inkeping met pen en gat verbinding:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Plaats een reactie on “Naar Matsloot om de opgraving te zien”

 1. Dondersteen schreef:

  Boeiend vak, archeologie. Ben je al eens in het Wierdenlandmuseum in Ezinge geweest? Zo niet: een aanrader. Zo wel: gááf museum is dat hé?

 2. Gelkinghe schreef:

  @Dondersteen: Ik ben er één keer geweest, en ik ga er binnenkort nog een keer heen, want ik wil het nog eens in de oude constellatie zien. Er bestaat namelijk een plan om het te verhuizen naar een school aan het kanaalje naar Oldehove (maar nog voor de voormalige zuivelfabriek van Ezinge).

 3. Klaas @ schreef:

  Ik ben naar de opgravingen in Uithuizen geweest, helaas had ik mijn laarzen vergeten.

  Toch 4 foto’s op weblog delfzijl e.o..

 4. Hylle Dijkstra schreef:

  Goeiedag,

  Heeft u nog meer foto’s van de opgravingen van hoogheem en van het gebied waar nu de westpoort wordt gebouwd??

  Mvrgr Hylle Dijkstra

 5. Gelkinghe schreef:

  Ik heb drie kleine series foto’s. Daterend van 4.5, 15.5 en 5.7.2007. Waarvoor heeft u die foto’s nodig?

 6. hylle dijkstra schreef:

  He hallo…

  sorry voor late reactie maar wat in het buitenland en was er bij gebleven..

  Heb belang bij de foto’s omdat kennisen van ons in dit gebied gewoond hebben.. dit gebied is nu veranderd in westpoort en heb geen foto’s meer kunnen maken helaas…

  Mvrgr Hylle

 7. Gelkinghe schreef:

  @Hylle,
  Je hebt mail met foto’s.

 8. Tornga schreef:

  Your article from 2007 shows a portion of land that once belonged to Ites Sijbrands Tornga, my 4th great grandfather. Like hylle dijkstra, I’m interested in any pictures that you may have or any contact information.

  Uw artikel uit 2007 toont een gedeelte van het land, dat ooit toebehoorde aan Ites Sijbrands Tornga, mijn 4e overgrootvader. Net als hylle dijkstra, ik ben geïnteresseerd in een foto die je kan hebben of geen contact informatie.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.