Pries de dag niet veur ’t oavmt is

Vandage stun er een stukkie in ’t Dagblad dat iene uut Nörg ant actie voeren is veur ’t zogenaamde Dreinse Volkslied wat Jan Jantinus Uilenberg veur de oorlog schreven hef. Die Nörger kreg, zeg hij, altied zo’n brok in zien keel as hij dat lied heurt. De Dreinse Commissaris van de Keunegin hef al ies tegen hum ezegd dat hij ’t beter uut zien kop kön loaten, Omdat d’r gien droagvlak veur is, en actievoerder wet ook wel, dat Ulenbarg fout in de oorlog west is, mar die oorlog is now zestig joar eleden, zeg e, Ulenbarg het gieniene verroaden en was now wel ies genog estraft.

Of Ulenbarg gieniene verroaden hef, week zo net nog niet. Moar de interviewer van ’t Dagblad voert allennig moar an dat Ulenbarg veur foute bladen schreef en dat liekt mij ’n arg beparkte weergaove van ’t warkelike zöndenregister. Want Ulenbarg had heus nog wel wat meer op zien karfstok as doar annevoerd wodt. Veur de nazi-radio schreef hij teksten, en veur de Kultuurkamer beoordeelde hij of aandere schrievers heur boeken wel in druk möggen verschienen. Ulenbarg warp zichzelf op op as bescharmer van de zuvere Dreinse streektaal en volkscultuur en wol dat de Duutsers maotregels namen tegen een collegaschriever, die in een roman, volgens höm, “onze oude volksche waarden” zol hebben “vervalst”.

Kiek, en doarum dreide Ulenbarg noa de oorlog veur twee joar de bak in en mög hij zes joar niet meer publiseern. Veur allemachtig veul Drenten is dat volkslied van hum zwoar besmet. D’r zit bloed en bodem an, zeg maar, en wat hij met dei collega veurhad kwam wel degelik neer op verroad. De Duutsers waren wat laks, maor an Ulenbarg zölf hef ’t niet elegen dat dei man niet in een concentratiekamp terechtkomen is.

Nee, aj dan toch zo neudeg ’n Dreints volkslied mutten hebben, volk, neem dan dizze moar van Skik. Doar hoefie joe temeinste niet veur te schaemen.

Advertenties

11 reacties on “Pries de dag niet veur ’t oavmt is”

 1. jan schreef:

  tot mijn eigen verbazing kan ik dit als brabander gewoon lezen. mag ik de drenten een advies geven: ga niet in discussie over een volkslied. daar hebben wij hier slechte ervaringen mee.

 2. Catharina schreef:

  Gut Harry, ik wos nie da ie ’n Drentie wa. Overigens vind ik op fietse http://www.youtube.com/watch?v=VLfvi98A5eQ een nóg beter volkslied

 3. Jan K. schreef:

  Ik vond de combinatie van het filmpje en het lied erg, maar zo ver was ik er nog niet mee gegaan. Maar ja, dat soort volksliedproblemen als in Drenthe en Brabant hebben wij dan ook niet. 🙂

 4. Gelkinghe schreef:

  @Jan,
  Sommige mensen in Friesland vinden het Friese volkslied noga bloeddorstig en woest voor de flegmatieke Friezen. Zie:
  http://hettweededeel.web-log.nl/hettweededeel/2007/11/frysk_bloed_tsj.html

 5. Hendrika alias melkrobot ;+) schreef:

  Nog niet eens zo’n gek idee! De tekst past wel bij de Drenten: ze zijn oh zo voorzichtig en nogal zwaar op de hand. (ps: ik ben import-Drent).

 6. Jan K. schreef:

  @Gelkinghe: Ja, stom … helemaal de richtingenstrijd tussen ‘It Fysk bloed’ en ‘It Heitelân’ vergeten. Dank voor de verwijzing.

 7. Mies schreef:

  Persoonlijk vind ik het Grunn’s Laid en het Friese volkslied mooier, de Drenten vechten elkaar nog steeds de tent uit omdat de schrijver naat verluidt “fout” schijnt te zijn geweest in de oorlog. Ik vind het ook een tam riedeltje trouwens.

 8. Gelkinghe schreef:

  @Mies,
  Logje wel lezen hoor. Uilenberg is niet naar verluidt fout geweest, hij was echt fout.

 9. Anoniem schreef:

  Keb n link når t stukkie in t Dagblad vonden:

  http://www.streektaalzang.nl/strk/dren/pers/p07ajra1.htm

  T nåschrift bie t stukkie klopt trouwens nait.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s