Muzikale Sledevaart

“Lichte strijkers, pauken en vooral veel belletjes. Deze instrumenten voeren de boventoon in Sleerit, een compositie van Leopold Mozart”, aldus Michel Dijkstra. “In de compositie zitten zoveel mooie melodieën dat je je onwillekeurig afvraagt of Wolfgang zijn vader misschien een handje heeft geholpen.”

Het besprekinkje van Dijkstra, in de kerst-UK, deed me onmiddellijk denken aan een paar advertenties uit de Groninger Courant, die concerten met deze wintersymfonie in het Concerthuis aan de Groningse Poelstraat aankondigden. Op 14 februari 1775 stond de eerste van die aankondigingen in de krant. Kapelmeester Graaf van prins Willem V was de uitvoerder:

“Het Concert zal eindigen met een Winter Symphonie verbeeldende een Musikaalse Leedevaart, wordende geaccompagneert door Sleede Schellen, het andante steld voor de van koude rillende perzoonen en het schudden der paarden…”

Ook in februari 1776, op een moment dat arresleden van Enkhuizen naar Stavoren over de dichtgevroren Zuiderzee trokken, werd het nummer hier nog eens uitgevoerd door kapelmeester Graaf. Kennelijk was het aanschouwelijke en invoelbare stukje muziek een hit in die jaren.

Toen ik die advertenties noteerde, vroeg ik me al af wie de componist was. Ook de geschiedschrijvers van het Concerthuis bleven in 2002 het antwoord op deze vraag schuldig. Maar het was dus Leopold Mozart, “inderdaad: de vader van”, zoals Dijkstra schreef.

Pa Mozart (1719 – 1787) componeerde zijn ‘Musikalische Schlittenfahrt in F’ twintig jaar voor de eerste uitvoering in het Groninger Concerthuis. Op 14 januari 1756 vond de allereerste uitvoering ooit plaats, en wel door het Collegium Musicum van Augsburg, de geboorteplaats van pa Mozart, tevens de woonplaats van diens uitgever Johann Jakob Lotter.

Uiteraard ben ik na het lezen van het UK-besprekinkje meteen naar de platenboer gerend, maar dat bleek meer voeten in de aarde te hebben dan vermoed, want lang niet alle klassieke muziekzaken hadden het schijfje. Maar bij het Carillon bleken ze het in voorraad te hebben, en ik weet nu hoe die symfonie indertijd ongeveer moet hebben geklonken.

Advertenties

Plaats een reactie on “Muzikale Sledevaart”

  1. catthy schreef:

    Heerlijke kerstochtendmuziek
    dank je

  2. aargh schreef:

    Een handje geholpen? Dat had hij volgens mij niet nodig hoor, die brave Leopold stond zijn mannetje. Misschien heeft Wolfgang zelfs wel een beetje talent van zijn vader geërfd.;-)


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.