Kroegen die ik gekend heb

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vanmiddag bij antiquariaat Isis het eerste ‘Groninger Kroegenboek’ van Dineke de Zwaan op de kop getikt, een uitgave van stichting Xeno uit 1981. Het werkje kostte me 6 euro. Een koopje, want het wordt nauwelijks aangeboden, en waar dat wel het geval is moet het 15 euro opbrengen.

In totaal noemt De Zwaan 197 kroegen in haar boek. Daarvan blijk ik er 49 te hebben bezocht, dus een kwart. Gelukkig niet allemaal evenveel. Hier volgt de lijst. Achter elke kroegnaam staat tussen haakjes het geschatte aantal keren dat ik er geweest ben. Verder geef ik de citaten van De Zwaan die herkenning bij me oproepen, en persoonlijke herinneringen.

De Tapperij (1)
Grote Markt
“Kelderbar in de oude bruin-caféstijl met donker hout en allerlei hoekjes.” Volgens mij echt een kroeg waar mensen na hun werk kwamen. Ik ben er één keer geweest, toen ik op de vlucht was voor een tiep dat me met een fietsenketting achterna zat. Ik werd er vrij goed opgevangen en kon via de achteruitgang wegkomen, om bij de politie aangifte te doen.

De Blauwe Engel (3)
Grote Markt
“Bezocht door ogenschijnlijk beter gesitueerden.”
Ben er een paar keer geweest, maar de corpsballensfeer stond me enorm tegen.

De drie Gezusters (40)
Grote Markt
“Het klassieke café waar “mensen van alle leeftijden en beroepen” binnen komen stappen.” Je kunt op je gemak iedereen bekijken. Ook is het niet onplezierig zitten aan de leestafel. Maar het zal hier zelden familiair worden.”
Typisch een café waar je overdag afsprak met relatief onbekenden.

Der Witz (2)
Grote Markt
De Zwaan moppert in haar boekje op de hoge prijzen. Hier heb ik voor het eerst van Jever gehoord.

Bommen Berend (1)
Oude Ebbingestraat/Kwinkenplein
“Veel winkelende stadjers, ouders met kinderen en zakenmensen.”
Volgens mij vooral oudere mensen.

Club Privé (1)
Grote Markt
“Het publiek bestaat uit dertigers die de indruk maken te moe te zijn om nog enig actief gedrag te vertonen”, aldus De Zwaan: “Misschien ben ik hier nog te jong voor”.
Ik herinner me inderdaad verlopen dertigers en veertigers.

Vlaamse Reus (40)
Poelestraat
De Zwaan: “Bruin café met oude kachel, groot schilderij en bankjes langs de muur”. “Vroeger was het een van de eerste bruine café’s van Groningen waar hippe studenten, kunstenaars en gekken elkaar vonden. Nu zal het een van de laatste zijn.”
Het café kende ik al uit mijn middelbare schooltijd, toen we met de Nederlandse Jeugdbond ter Besturing van de Geschiedenis, afdeling Meppel, eens een uitje naar Groningen hadden en iemand ons meenam naar de Vlaamse Reus. Hier dronk ik in mijn eerste jaar, na een tentamen, voor het eerst overdag een pilsje en ging na dat pilsje stuiterend over straat. Heb er ook een keer ’s avonds, bij een afspraak met vrienden, een enorme vechtpartij meegemaakt, waarbij de stoelen door de lucht vlogen. Er hingen fantastische, groteske schilderijen van Olga Wiese.

De Opera (40)
Poelestraat
Deed met de witmakersmode mee. Was in 1981 net grondige veranderd van een bruin in een wit café.
Ik zat hier ca. 1977 een keer met Nico toen de hele tent langzamerhand leegliep. Dat kwam door een stel jongens achterin, dat vervelend deed. Blijkbaar nam ik ze iets teveel op , want toen ook zij de tent uitliepen kreeg ik een elleboogstoot tegen mijn gezicht van de een, een stomp in mijn zij van nummer twee en een knietje van de derde. Naderhand vernam ik dat dit clubje zich ‘The Boys’ noemde. Verschillende van die gasten zag je ook steeds in de entourage van Herman Brood, ze waren een soort zelfbenoemde bodyguards van hem.

The Jolly Joker (3)
Poelestraat
“Op de disco-verlichte dansvloer krijgen heel wat typistes the saturday night fever.” “Bars op twee niveaus, zodat ook van bovenaf het dansende publiek getaxeerd kan worden.”
Hier kwam ik wel met B. en L. Hansje Brokken was hier portier.

Brasserie (50)
Poelestraat
“Helder licht eetcafé”, met voor een straat- en achter een tuinterras. “Bij de bar is het helaas nogal eens lang wachten.”

Stadtlander (5)
Peperstraat
Donkere lambrizering, leestafel, bekende stadjers als Kees van der Hoef.

Pakhuis (50)
Peperstraat
“Studentencafé met live-optredens bands.” “Als je de trap oploopt kan je over de ballustrade leunend het binnenkomende publiek begluren.”
Je kon er ook eten, redelijk goedkoop. Hier heb ik de meeste Groninger Springtij-bandjes gezien. Brood, Phoney, Plant, White Honey. Die speelden meest op woensdagavond, als de kroegen een uur langer open waren. Dat kwam door de successen van Ajax in de Europacup, heb ik me wel eens laten vertellen. In elk geval werd de woensdagavond door bepaalde types ook wel ‘Arbeidersneukavond’ genoemd.

De Spieghel (5)
Peperstraat
Bestond in 1981 pas drie jaar. Er kwam inderdaad een wat ouder publiek op dit jazz-café af.

De Kar (20)
Peperstraat
Donker swingzaalje met gekleurde neonbuizen, waar ze redelijk veel new wave draaiden.

De Troubadour (30)
Peperstraat
Live muziek van funk-artiesten.

De Ster (3)
Peperstraat
Bestond in 1981 nog maar een jaar. Was daarvoor “het beruchte café Josje”, van Jos Paanakkers, een buddy van Herman Brood, die er dan ook heel regelmatig zat. Heb er wel eens naast Brood aan de bar gehangen. Herinner me dat ze daar op een gegeven moment veel Fischer Z draaiden.

Sandino (10)
Kattendiep
Had een vrij licht interieur met zwarte stoelen en tafels en rode accenten en een lage zinken bar. Er kwamen nogal wat would-be kunstenaarstypes. Ging door voor “de wachtkamer van de Kattebak.”

De Kattebak (3)
Kattendiep
Zogenaamd een sociëteit voor kunstenaars, of degenen die een opleiding voor het kunstenaarschap volgden. Op het dansvloertje is op een gegeven ogenblik een van The Boys (zie Opera) doodgeschoten. De dader zat nog maanden verstopt op een woonboot bij de Steentil, richting Aduard.

’t Hijgend Hert (20)
Papengang
Was oorspronkelijk een zaaltje voor studentenfeesten. Ik herinner me dat Geurt en Teun me bij een feest van het Gronings Historisch Dispuut Ubbo Emmus daar een cowboylaars afnamen die ze voor mij onbereikbaar op een hanebalk posteerden. Later kon je er vooral goed flipperen.

De Koffer (30)
Oosterstraat
Nachtkroeg met live optredens, waar ik veel Springtij-bands heb gezien.
“De grootste bezwaren van dit café zijn de drukte en de prijzen. Daarentegen is het voor veel jonge mensen een gelegenheid om na tweeën nog door te zakken zonder vertoon van lidmaatschapskaart.”

Kelderbar VERA (500)
“Ontmoetingsruimte voor mensen die van de Kemenade komen.” Volgens De Zwaan had de huisdealer hier zijn verkooppplaats, maar dat is een beetje onzin, alleen met de concerten zat hij wel in de kelderbaar. Na de Plu’s was VERA mijn hang-out, zo in de jaren rond 1980.

Raedskelder (3)
Carolieweg
Ook zo’n ding waar je wel eens met een relatief vreemde afsprak, zonder er vaker te komen.

De Burcht (3)
Ouwe lullenkroeg die alleen overdag open was, maar een prima bal gehakt in de aanbieding had.

The Duke (20)
Hoogstraat
Homo-danskroeg, waar volgens het verhaal vrouwen graag heengingen omdat ze er niet lastig gevallen werden.

Cafe Raven (3)
Herestraat
Besloten bankjes van leer, bediening door een ouderwetse ober.
Het bestond al vanaf 1889 – “Het zou erg vreemd zijn als café Raven niet meer zou bestaan”, zegt De Zwaan. Ik vraag me nu af of Raven het honderdjarig bestaan wel eens gehaald heeft.

De Evenaar (3)
Folkingestraat
Bruine kroeg met denksporters als Jannes van de Wal.

Talk of the Town (10)
Nieuwstad
Disco “voor de late uurtjes en de late types”. “Je moet er goed op je portemonnee passen want er wordt gerold.”

1672 (5)
Zuiderdiep
Optredens van zangers met gitaren.

Huis de Beurs (30)
Klassieke dagkroeg voor alle lagen van de bevolking met pluche tafelkleedjes.

Literair Café AaBC (10)
Haddingedwarsstraat
Een donker spelonk met portretten van schrijvers aan de muur. Er vonden in het begin ook wel literaire avonden plaats, maar na verloop van tijd steeds minder, toen werd het een echte doorzakkroeg. Jean-Pierre Rawie en andere literaire coryfeeën van de stad kwamen hier ook wel. Je moest er lid van zijn, en dat was ik in het eerste jaar dat deze kroeg bestond.

Het Winkeltje (3)
Kromme Elleboog
PvdA-kroeg op dinsdagavond. In 1981 net omgeturnd van bruin in wit café. Dat was toen de trend (zie ook Opera).

Het Lokaal (2)
Kromme Elleboog
Collectief café, gedreven vanuit een woongemeenschap in hetzelfde pand, een voormalige school.

Het Buitenbeentje (3)
Uurwerkersgang
Oud bruin café voor jonge mensen.

De Sphinx (5)
Kijk in het Jatstraat
Eetcafé dat als een van de eersten spareribs op het menu had.

De Wolthoorn (3)
Turftorenstraat
Midden jaren zeventig vooral de stamkroeg van de CPN, die daar vlak in de buurt haar partijkantoor had.

De Bronx (30)
Spilsluizen
Opgericht door softdrugspropageerder Theo Buissink. Kleine disco, waar ze progressieve muziek draaiden en waar ook wel eens een live-optreden plaatsvond. Je had er geen kaart, moest contant afrekenen en kon dus ook zo weglopen. Bij tenten waar wel zo’n consumptiekaart verplicht was, zoals de Troubadour, moest je heel erg oppassen dat je zo’n kaart niet kwijtraakte, want dat kostte je 50 gulden.

La Baborack (2)
Café-chantant met singer songwriters.

Simplon (100)
Totaal omgeturnd van hippietent met spirituele workshops in een zwartgeschilderd en onder de graffiti zittend punkhol. Ik herinner me dat ik er eens rondliep in een witte tuinbroek en met kersvers hennahaar, terwijl de andere bezoekers alleen maar zwarte kledij droegen.

De Dikke Kater (100)
Schuitendiep
Opgericht door een sociaal-cultureel werker van VERA. De Zwaan: “Veel mensen die vroeger bij jongerencentrum VERA kwamen en ook wat PSP-bonzen komen hier.” Pijpela met filmfoto’s aan de muur. Heb er vooral Duvel gedronken.

De Pijpela (40)
Schuitendiep
Flipperen op dinsdagavonden na de vergaderingen van de Aktiegroep Aktivering. Sander Doeve, indertijd leider van de PSP, haalde me hier over om lid van zijn partij te worden.

De Smederij (40)
Tuinstraat
Je had café’s met een dagvergunning, die om twaalf uur al dicht moetsen zijn, en je had café”s met een avondvergunning die tot een uur ’s nachts open mochten zijn. Buiten de diepenring echter golden de avondvergunningen nog een uur langer. En dus ging je naar de Smederij, als je in de binnenstad nergens meer welkom was. Ze hadden er een heel klein barkeepertje, dat als een duveltje uit een doosje over de bar heen kon springen als iemand vervelend deed. Heette die man nou Gertje?

Bennies Bar (20)
Schuitendiep
Biljartcafé met maar liefst vijf biljarts. Op zondagavond kon je er Studio Sport kijken en genieten van de commentaren op ons vaderlandse topvoetbal door figuren als Jaap Ham en Hendrik de Jong.

Kroeg van Klaas (200)
Oosterweg
Heb hier veel geflipperd en voetbalspel gespeeld met Jan V.
Arie was indertijd de kroegbaas, en als de laatste ronde en de hoogste tijd waren geweest dan draaide hij Ach Margrietje, de rozen zullen bloeien van Louis Neefs.

De Plu’s (500)
Oosterweg
Is een stamcafé van me geweest. Oorspronkelijk was het ’t folkcafé van Jan Stelma, die er ook ettelijke Israelische vrienden onderdak bood. Naast folkliefhebbers kwamen er veel mensen uit de buurt. Heb hier veel folkconcerten meegemaakt. Als er zo’n optreden was, dan ging de tap dicht en o wee als je door de muziek heen praatte, want dat kwam je te staan op vernietigende blikken en opmerkingen vanachter de bar. Bezoeker Kees Wennekendonk speelde er graag piano. In 1981 zit Jan Stelma niet meer op het café, hij legde zich toe op Grand-Theatre. Dat jaar was het al een collectief café, dat ook een uitgaansblaadje uitgaf, de Ratelaar. De Zwaan schreef: “Onmiskenbaar waait hier de geest van de hippietijd nog rond. Een knappe verwezenlijking van idealen.”

Le Doc (2)
Meeuwerderweg
Naast deze voorganger van café Merleijn zat een illegaal gokhol waar de werkelijke verdiensten uit moesten komen. ’s Middags zat er vrij rauw volk in de kroeg, die paar keer dat ik er kwam.

Damhof (5)
Mauritsstraat
Ging om zes uur ’s morgens open en was hèt adres voor notoire doorzakkers en verpleegkundigen die uit de nachtdienst kwamen.

De Huifkar (1)
Jacobstraat
Voorganger van Het Gesticht, dat later mijn stamkroeg was.
De Huifkar was zo’n café met pluche tafelkleedjes en alleen op vrijdagmiddag zag je er veel volk. Dan betaalden koppelbazen er uit, heb ik wel eens gehoord. In elk geval stonden er dan vrij veel auto’s op de trottoirs geparkeerd.

Waterloo (30)
Waterloolaan
Buurtcafé van de Herepoortbuurt. Kwam er wel eens met Henk Ziffel en later Marcel A. Heb er wel eens pijltjes gegooid, meen ik.

Coendersbar (1)
Coendersweg
Buurtcafé in Helpman met anderhalve man en een paardekop aan ouwe lullen.


54 reacties on “Kroegen die ik gekend heb”

 1. Dick T schreef:

  Harry,

  Op een of andere manier voel ik me opeens erg oud… Dit biedt ook een mooie variant op het spelletje ‘hoeveel handdrukken ben je bij iemand vandaan’: ‘Hoeveel kroegen heb je met iemand gedeeld?’

  • John schreef:

   AaBC literair café zat in de pelsterdwarsstraat en niet in de Haddingestraat was van Laslo in later terug gegaan naar Hongarije

 2. dick t schreef:

  Nog een aanvulling: de man van de Smederij die jij mogelijk bedoelt heette Gerrit (klein, donker haar, snor). Kon ook aardig jazz spelen.

  • Peter schreef:

   Ja hij stond altijd in het hoekje van de bar met zijn pakje shag in de aanslag en gniffelend en draaiend aan zijn puntsnor. Bijzonderheid accepteerde vele biertjes die hem werd aangeboden maar werd nooit dronken.

   • Anno schreef:

    “Gertje” kwam op de vrijdagmiddag altijd de leveranties afrekenen en bleef dan bij ons snordraaiend en biertjes drinkend op kantoor zitten tot we te kennen gaven graag naar huis te willen

  • herman schreef:

   Gerrit Vergonet was de eigenaar en Gertje de barkeeper de laatste stond altijd aan z’n snor te draaien en de eerste speelde de piano(oude jazz) Gertje pachte later de smederij van Gerrit.

 3. Gelkinghe schreef:

  @Dick,
  En, hoeveel kroegen waren dat er? 🙂

 4. Gelkinghe schreef:

  Die Gerrit/Gertje had een opgekrulde snor, herinner ik me nu. Net als de poffertjesman Trijnco Nijboer.

 5. Jan K. schreef:

  Voor zover ik me kan herinneren, heb ik er een stuk of tien één of meerdere keren bezocht. Maar dat is intussen al verscheidene jaren geleden. Ik mis overigens Café de Unie in je lijstje …

 6. Gelkinghe schreef:

  @Jan,
  Die stond niet in het boekje en was er toen waarschijnlijk nog niet. Ben er wel een paar keer geweest, o.a. bij de opening.

 7. Dick T schreef:

  @gelkinghe: ik vermoed dat we heel wat keren gelijktijdig in dezelfde kroeg zijn geweest… De plu’s kwam ik regelmatig, brasserie, vera, smederij (daar repeteerde ik met een jazzbandje, in ruil voor af en toe optreden. Kroegbaas Gerrit speelde ook wel eens met ons mee), simplon kwam ik veel. De meeste kroegen die jij noemt ben ik ook wel een keer geweest. En ik dacht nog wel dat ik niet zo’n kroegbezoeker was…

 8. Gelkinghe schreef:

  Niet meer zeker? Je wordt er een keer zat van. Ben zelf de afgelopen paar jaar nog geen handvol keren in een kroeg geweest.

 9. Talk of the Town: meest gedraaide nummer Johnny Guitar Watson – A Real Mother For Ya (“Making Milk Out of Powder”). Ik herinner me vooral een pooier-achtig type met een hoge leren hoed.

  Bommen Berend: sociologiestudenten die deden alsof ze zich met het volk verbroederen.

  En wat zijn in vredesnaam “PSP-bonzen”?

  Er was één plek waar ik als kindje uit de provincie al kwam en waar je nooit een student zou aantreffen: Lunchroom Lich, Tussen beide Markten. Daar heb ik voor het eerst banana-split gegeten, betaald door een suikeroompje van mijn Amerkaanse neefjes, die net hun moeder hadden verloren.

 10. Greetje schreef:

  Zullen de verhalen over cafe Koekoek pas over tien jaar verteld worden? Alvast een voorproefje: Aparte kroeg, ik zag eens diep in de nacht dat een gast met de laarzen in de lucht via de trap werd afgevoerd. Oplettend personeel greep direct in bij hommeles. Veilig voor vrouwen, gemoedelijke sfeer, spraakmakende optredens. Waar vind je nog zo’n heerlijk cafe? Daar zou ik zo twee keer per week rondhangen. Ach, misschien ook beter van niet…

 11. Wieneke schreef:

  Jammer dat Carmiggelt er niet meer is, die had al die kroegen best wel leuk gevonden. Persoonlijk heb ik aan de Rotterdamse café’s Melief-Bender en Timmer goeie herinneringen. Maar dat was alleen maar leuk omdat je er met bekenden naar toe ging of daar ontmoette.

 12. GJ schreef:

  Te gek dat boek!
  Zijn er nog meer exemplaren?

 13. Gelkinghe schreef:

  GJ, Je mag mijn exemplaar wel hebben. Mail me maar even voor een afspraak.

 14. Jan Veldman schreef:

  De Plu’s! Man! De Plu’s (1000), ik bedoel, ik zie me nog kwartjes onder het vloerkleed vandaan halen om nog net een jenever te kunnen kopen. Ik heb er in de wc’s heftig staan zoenen met meisjes en heb er vreselijk navrante liederen gezongen.En de nazit! De nazit! Het was nooit donker als ik weer wegging! Wat een gelukkige tijd, eigenlijk. Groningen was op z’n lelijkst, maar het leven was op z’n mooist.

  • Leon Baars schreef:

   De Plu’s als er ooit een kroeg failiet is gegaan door de gezelligheid dan was het wel deze kroeg. Half drie tap dicht deur dicht en gratis drinken. Geweldig. Wat een tijd. L
   éon Baars

 15. Hoezo would-be kunstenaars in Sandino?

 16. En die boys in de opera waren Alex Oogjes(later doodgeschoten in de Kattebak), Sjors Kapelle en een gast die Schut van zijn axhternaam heette.

 17. Gelkinghe schreef:

  @Jille,
  In mijn beleving werd er in Sandino meer geluld over kunst door bepaalde types, dan dat ze echt kunst maakten.
  Wat betreft de namen van de Boys kon je wel eens gelijk hebben.

 18. De Volkszanger schreef:

  Volgens mij zijn Gert en Gerrit van de Smederij twee verschillende personen.
  Gert werkte er begin jaren tachtig achter de bar en had maar 1 cassettebandje. Van Neil Young. En als dat afgelopen was draaide ie ‘m om. Op het laatst was de ruis harder dan de muziek. Gert werkt nu in de cateringbusiness.
  Gerrit was later, jaren negentig, de eigenaar. Een tot in de puntjes verzorgde man, die inderdaad accordeon speelde.
  De verwarring kwam mogelijk tot stand doordat beiden snordragend waren.

 19. Gelkinghe schreef:

  @Volkszanger,
  Bedoeld is de Gert van begin jaren tachtig.

 20. Dat van dat gelul in Sandino was waar natuurlijk, want lullen doe je in de kroeg en schilderen op je atelier, dat vertekent, maar hetrechtvaardigt nog niet de term ‘would be’. Er kwamen toch een paar zeer capabele kunstenaars, waaronder Minno Banning, Frans en Frits Le Roux, Herman Brood, Henk Timmer en Paul Veenstra, om er maar een paar te noemen. Verrek, nou vergeet ik mezelf nog!

 21. Cees Muysson schreef:

  Het heeft waarschijnlijk met de generatie
  te maken, ik ga nu terug naar het jaartal 1953 toen ik mijn eerste bieren dronk…
  In de Bé-bar kan ik mij herinneren, op de hoek van de Oosterstraat/Carolieweg had je een café Centrum geheten. Daar heb ik mij bezat aan whiskey ‘s. Ik was in gezelschap van een walvisvaarder en anderen. Voor de eerste keer dronken…
  Na de militaire dienst en een paar jaar groepsleiderschap (J.V.-V.O.-kampen) was mijn eerste gang naar het koffiehuis Indie
  in de Oosterstraat… Daarna werd het De Evenaar in de Folkingestraat, dat tien jaar mijn stamkroeg werd. Een bekende kastelein was toen Frans Tang. Later kwam Reind Bierlaagh… (1956-1966).
  Er zijn nog een tiental herinneringen aan niet genoemde café ‘s, zo was er nog de Gouden Zweep van Roelof Hamming aan de Oostersingel,de Pijp van de bokser Jacques Nolle, de City-bar van Benno van der Heide, een voetbalcafé in de Oosterstraat. O.a. kwam daar de beroemde keeper Klaas Nuninga..
  De Charles-bar aan het Zuiderdiep… Het zijn maar een paar namen van de tientallen kroegen die ik ooit bezocht… Niet te vergeten het Proeflokaal en de Kale Jonker, ook aan het Zuiderdiep.
  De Commodore van Joop van Diest in de Oosterstraat heeft ongeveer tien jaar bestaan als dancing en er was nog levende muziek met Klaas Wieringa, later kwamen in dezelfde straat de genoemde Koffer en ook C’est ca… Het tekentje onder de c vergeet ik maar even.
  En zo heeft een ieder weer zijn eigen herinneringen, gevechten vonden vaak plaats bij het Amsterdamse broodjeshuis aan het Zuiderdiep diep in de nacht… De agressieve sfeer bepaalde of je kroket of gehaktbal wel op de juiste plaats terecht kwam in de inwendige mens…

 22. ruurd schreef:

  Smederij Gertje was er eind jaren 70 al. Had besloten na z’n promotie als Doctor in de organische scheikunde eindelijk iets leuks te gaan doen. Een zeer aimabel persoon. Wat doet ie nu??

  • Jaap schreef:

   Gerrit vergonet, is al overleden 2009. Vertrok in 1978 of zo met z ’n schip naar Ibiza. Is overleden in Amsterdam. Ik heb z ’n Harley nog ’s gerepareerd.

 23. Gelkinghe schreef:

  @Ruurd,
  Die heb ik nooit weer gezien.
  Is die promotie in de chemie geen stadslegende?

 24. ruurd schreef:

  Nee absoluut niet. Ik deed zelf ook scheikunde en heb hem er vaak over gesproken (zijn promotor was prof Wijnberg)

 25. ruurd schreef:

  Als toevoeging: het gaat dus om Gerrit Vergonet, hij speelde nog samen met andere Groninger bijzonderheden (Coos Huizinga, Wouter Hoogland, Vlaamse Reuzen dus) in popgroep de Stio’s. zie http://www.poparchiefgroningen.nl/act/560

 26. maria vos-herssens schreef:

  Hi, ik denk ook nog aan Tuin-In aan het Akerkhof, de Smidse vlak bij de harmonie, De Clown, Adje en/of De Kroeg aan de Reitersmakersrijge.
  De Blauwe Huzaar en later Sunset Blvd waar nu ABC-literair zit; Simplon die bardancing waar nu Zara zit om de hoek Herestraat/Zuiderdiep.
  Leuke tijd.

  vr gr mamaria

 27. Gelkinghe schreef:

  @Mamaria,
  Dat zijn kroegen van een iets oudere generatie.

 28. maria vos-herssens schreef:

  haha ja klopt ben ook “beetje” ouder, alleen Sunset Blvd was 1980-1982.
  Groetjes

  Mamaria

 29. Carin schreef:

  Hey Harry, ik kom zojuist op dit stukkie terecht omdat ik op zoek ben naar een foto van (de binnenkant) van de Vlaamse Reus, toen die nog leuk was zeg maar, in de jaren 70. Staat die toevallig ook in dat boekje van jou?

  Schrips

 30. Gelkinghe schreef:

  @Carin,
  Na het schrijven van dit stukje heb ik het boekje weggegeven.

  Je kunt het beste eerst even kijken op Beeldbank Groningen of daar foto’s staan:
  http://www.beeldbankgroningen.nl/

  Wat betreft de particularia heb ik je een mailtje gestuurd naar het opgegeven mailadres.

 31. Emigrant schreef:

  Jong geleerd is oud gedaan: de geschiedenis besturen doe je nog steeds, nietwaar?

 32. max schreef:

  Club Prive
  Heb er een aantal jaren aan de deur gestaan was wel de beste kroeg in de Stad wat betreft de fooien

 33. luuk schreef:

  zijn er nog oud-studenten die graag iets willen vertellen over hun studentenleven in de jaren 50/60/70 in groningen. Het is in het kader van een interview voor een studentenkrant.

  • Edwin Otten schreef:

   Ik begon in 1977 aan een studie econometrie met 30 andere studenten, maar dat bleek te moeilijk voor mij en in januari 1978 ben in geswitched naar economie. Daarna vooral heel veel in het winkeltje en later in Grand cafe Brussel ( voormilge chiness) gezeten. Het was een prachtige tijd. Het mooie van het centrum van Groningen is en was dat alles makkelijk te belopen was

 34. Joe schreef:

  Enne dan ook nog Cafe in de Kromme Elleboog naast het verlichte raam van ‘De Neus’?

 35. keeswennekendonk schreef:

  Hee leuk! #deplus #piano

 36. Edwin Otten schreef:

  Zijn er nog mensen in dit forum die vroeger ( eind jaren 70, begin jaren 80 ) vaak in het winkeltje kwamen. Met Jaap en zijn vrouw Cora heb ik er heel veel uren doorgebracht. Ik mocht destijds ook nog helpen om het naastgelegen chinese restaurant ( best in town) te verbouwen tot een grand cafe. Er werkte lang tijd ook een Hans , die op een zekere zomerdag aan de Hoorne plas naakt had gelegen en als gevolg daarvan heel erg wijdbeens achter de bar stond.

 37. Nick Smit schreef:

  Kent niemand meer de Oude Waag op de markt naast hotel de Doelen. We (18 jaar) gingen er luisteren naar Jamaica Johnny. Een echte nachtclub met bijpassende ( bordeel ) stoeltjes.
  We , de Martini Dixie Mixers hebben toen een aantal van zijn nummers in ons repertoire opgenomen. Mede dankzij onze trompettist Wim Tong Ayong.

 38. Wilfred schreef:

  Ai, wat leuk om te lezen. Als student NL en amateur fotograaf ben ik voor genoemd boekje dagen en avonden op pad geweest. Ik kwam laatst bij een verhuizing de map met negatieven tegen, wat mooi. Om te janken zo mooi.

  • Guido schreef:

   Kortgeleden het Groninger Kroegenboek bij een antiquariaat gekocht. Hoewel ik pas in ’91 in Groningen ben gaan wonen om te studeren staan er nog veel bekende kroegen in het boekje. Heb Groningen in 2008 verlaten, maar mis het nog elke dag.

  • groninganus schreef:

   Hartelijk dank voor je reactie! Mocht je die foto’s (ooit eens) van de hand willen doen, zou je dan asjeblieft willen overwegen ze te schenken aan de Groninger Archieven? Die heeft weliswaar al veel foto’s uit die periode, maar juist niet van café-interieurs, terwijl een groot deel van het leven van mensen zich daar wel afspeelde.

   Als het fysiek afstaan je een brug te ver is – het laten scannen van de negatieven kan ook. Er zit geen geldelijke beloning aan vast, maar in beide gevallen worden de foto’s op een veilige plek voor de eeuwigheid bewaard. De contactpersoon die erover gaat is Michael Hermse, hij kan de mogelijkheden met je bespreken. Zijn mailadres is:
   m.hermse@groningerarchieven.nl
   Of tel. 050-599.2000 en dan naar hem vragen.

   Hoe dan ook: bewaar ze zuinig, die foto’s!


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.