De nieuwe Ford Anglia en andere oude dia’s

Geplaatst op 17 januari 2008

De Ford Anglia is net in Dwingeloo afgeleverd in dezelfde tint als later Harry Potters’ Ford Anglia heeft. Vier mensen bewonderen de nieuwe auto van mijn opa Vondeling. Zelf staat die er merkwaardigerwijs niet bij. Buurman Eisse van der Helm, een boertje op leeftijd, strijkt bij het portier met zijn hand over de wagen, zoals hij anders misschien over een koe zou doen. Zijn vrouw, in het zwart zoals alle oude Drentse boerenvrouwen in die tijd, houdt wat meer afstand, maar is overduidelijk nieuwgierig. De man tussen hen in kan ik niet thuisbrengen. Misschien is het de verkoper van de Ford-garage. Naast vrouw Van der Helm staat mijn tante Rika, en aan de rechterkant van de wagen haar zoon Albert, de naamgenoot van mijn grootvader. De enige die het vehikel kennelijk wel voor gezien houdt, is mijn grootmoeder. Zij keert het de rug toe en loopt glimlachend het beeld uit. Op Sinterklaasdag 1962 zou ze sterven aan een beroerte. Mijn oom Frans moet de dia dus voor die tijd hebben gemaakt. Ik vermoed in de zomer van 1961 of 1962.

De dia maakt deel uit van een prachtige serie die hij indertijd over Dwingeloo maakte. Deze is nu voor iedereen te zien op fotoarchief.nu, een site van foto-reataurateur Peter Leeuwen uit Almelo. Leeuwen verzamelt oude dia’s van voor 1970, en maakt daar historische fotoboeken van. Op zijn site staan ook de dia’s die mijn oom begin jaren zestig maakte van een bloemencorso in Eelde en dorpsgezichten in Giethoorn.

Die hele site van Leeuwen is trouwens om te likkebaarden. Zo zag ik een aardige serie over de ijzel van 86, een hele aardige over het onschuldige Belt Schutsloot, begin jaren zestig. en werkelijk een fantastische serie van misschien wel zestig dia’s over Staphorst in de jaren 1952 – 1963. Naast dorpsgezichten, scènes van de graanoogst, portretten van de kroegbaas, de schoenmaker, een spinnende vrouw en spelende kinderen, bevat die serie beelden van de verbazingwekkende oud-Staphorster interieurs, met hun antieke tegels tot hoog aan alle wanden.


13 reacties on “De nieuwe Ford Anglia en andere oude dia’s”

 1. Niklas schreef:

  De dominee die bij ons in de straat woonde had 6 kinderen en een zwarte Ford Anglia. Die stalde hij ’s nachts in de dubbele garage van de dokter, die bij dezelfde kerk hoorde, 6 kinderen had en een VW-kever, nog met zo’n middenspijltje in het achterraampje, en van die “armpjes” als richtingaanwijzer. In die kever heeft hij me eens spoorslags naar het ziekenhuis gebracht, anders had ik nu niet kunnen reageren.
  Op die foto-site zag ik van alles wat herinneringen oproept: vandaag kwamen we b.v. langs een straat waar de bomen toen met die ijzel grondig vernield waren. Het valt nu bijna niet meer op. En de dierentuin van Emmen van toen herinner ik me nog vrij goed, maar is nu wel heel anders…!

 2. Gelkinghe schreef:

  Zo’n armpje heette een clgnoteur, Niklas:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Clignoteur

 3. Mies schreef:

  Ach ja de papegaaien en de ijsberen in Emmen, nostalgie.. De ijzel heb ik als 20 jarige meegemaakt, weet het nog goed, bijna door een boomtak geveld destijds, waar ik een minuut daarvoor nog onder stond..

 4. Brimstone schreef:

  Wat een prachtig tijdbeeld deze foto!
  En je hebt niets te veel gezegd over de site van van Leeuwen.

  OT Café Schenkel ligt bij de andere brug over de Vaart. Ben er nog niet binnen geweest.

 5. Bert Westerink schreef:

  Wat een mooie illustratie bij je (oorlogs)herinnering aan je grootvader van 2 week terug;

 6. Jan K. schreef:

  Wat een prachtige website dat fotoarchief.nu.
  Ik heb hem meteen aan mijn linkjes toegevoegd, want het is echt een site om zo af en toe eens lekker voor te gaan zitten.

 7. jacob schreef:

  Prachtige tijden. Toen wel en nu wordt het in brand gestoken. Vroeger alleen koffie nu is er meer. De vooruitgang . Ben blij dat ik er net daar voor ook even was. Ben ook wel blij dat ik er nog steeds ben.
  Dank voor deze prachtige Tatiaanse foto

 8. jacob schreef:

  je clignotte aussi: avec un oeil: l’oeil droit. au revoir et à bientot.

 9. Niklas schreef:

  @Gelkinghe: In mijn beleving is een clignoteur iets dat knippert, en dat was zo’n “armpje” juit niet! Dat werd vanuit een onuitstekende, vertikale positie, in een horizontale stand gezet, en daarbinnen brandde een lampje. Het was als het ware echt een armpje dat uitgestoken werd. Pas later kwamen de knipperende toestanden…!

 10. Gelkinghe schreef:

  @Niklas,
  Ja nee dat weet ik wel, maar toch werd zo’n opklappend armpje clignoteur genoemd.

 11. jacob schreef:

  Mon clignoteur de gauche marche quand meme mieux que celui de droit. C’est peut etre une indication, parce’que politiquement je ne savais pas ou j’en étais.

 12. Dondersteen schreef:

  Heerlijk!

  Ik was overigens vanavond op zoek naar de oplossing van een geo-cachemysterie (over de moord op weduwe Molanus die woonde op de Meedener Tol – 1931) en als je Googled op ‘geschiedenis’ en ‘Groningen’ kom je wel héél vaak de naam Gelkinghe tegen. 😉

 13. Paulina Sladek schreef:

  Familie Van der Helm


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.