Het vis-imperium van de familie Bulk

opnamedatum: 15-12-2006

In het Rijksmuseum hebben ze een foto-album, en in dat album staat deze plaat van vishandel H. Bulk, Zuiderdiep 43, Groningen. De foto dateert van omstreeks 1920. Op het trapje kijkt de piekfijn geklede heer des huizes, de dan 38-jarige Harm Bulk, met de hand in zijn zak toe hoe zijn vrouw, de iets jongere Trijntje Talens, afrekent met een klant. Achter Trijntje staat hun zoon Henderikus.

Op de toonbank staan drie grote ronde schalen met gebakken schelvissen, in de open kasten aan de achterwand bevinden zich potten en keurige stapels met blikjes. De etalage, met uitzicht naar de Pelsterstraat, heeft vierkante Jugendstil-ruitjes, de vloer is van graniet en de toonbank is betegeld in een geometrisch art-deco patroon. Bij het trapje hangt een telefoon – het mag opmerkelijk heten dat Bulk die al had, want de meeste middenstanders vonden telefoon nog veel te duur.

Bulks telefoonnummer was 2175, weten we uit de Groninger Adresboeken. Uit die bron viel ook te achterhalen, dat Harm Bulk hier aan het eind van de Eerste Wereldoorlog  was begonnen met zijn handel in vis en – dan nog – zoetwaren. In het Adresboek van 1920 adverteert hij eenmalig. Kennelijk loopt zijn zaak goed, want in 1923 blijkt die uitgebreid te zijn met het belendende adres Pelsterstraat 61. Ook Pelsterstraat 59 koopt hij er weldra bij, welk perceel hij gaat gebruiken als bergplaats. In 1925 ook, krijgt de zaak zijn eerste filiaal in de stad, en wel aan de Oude Kijk in het Jatstraat, op nummer 23. Het zal niet de laatste nevenvestiging zijn.

In 1928 overlijdt Harm Bulk en zet zijn zoon de zaak voort. Maar Harms weduwe blijft op het adres Zuiderdiep 43 wonen en je mag aannemen dat ook zij in de winkel actief blijft. Ondanks de economische crisis blijkt er in 1935 nog een filiaal bijgekomen te zijn op A-Kerkhof 9, en twee jaar later nog een filiaal op Oosterstraat 5. Naar dat laatste adres verhuist de weduwe Bulk-Talens, terwijl Bulk junior metterwoon naar Haren vertrekt, vrijwel zeker een teken dat het hem naar den vleze gaat, al klinkt dat wellicht een beetje vreemd voor een vishandelaar.

In 1941 is het filiaal aan het A-Kerkhof opgedoekt. Tegelijkertijd verhuist Bulk jr. terug naar de stad, nou ja Helpman, Verlengde Hereweg 86. In en vlak na de oorlog moet het een stuk minder met zijn bedrijf zijn gegaan, want in 1950 bestaat “Bulk’s Viswinkels, Visbakkerij enz.” nog slechts uit de zaak aan het Zuiderdiep en het filiaal aan de Oosterstraat.

Op Nieuwjaarsdag 1957 overlijdt Henderikus. Zijn weduwe Aukje Bulk-Kolen houdt beide winkels aan, en begint nog weer een nieuwe op haar woonadres aan de Verlengde Hereweg, waar dan ook haar schoonmoeder komt wonen. Zetbaas op het Zuiderdiep is daarna, in de jaren zestig, een D. Bruggemann, die te boek staat als “chef visbakkerij”. Nog tot in de jaren zeventig blijft Bulk’s viswinkel hier bestaan. Volgens een advertentie uit ca. 1968, met de portretten van de grondleggers Harm en Henderikus, had de zaak inmiddels “duizenden tevreden klanten”.

Advertenties

10 reacties on “Het vis-imperium van de familie Bulk”

 1. Brimstone schreef:

  Dit soort familiehistories vertellen veel over een tijd. Ik zou van elk van die families wel een roman willen lezen.

 2. Gelkinghe schreef:

  @Brimstone,
  Helaas is de derde generatie ook al bijna uit de tijd. Dus is er verder niet zoveel te vertellen.

 3. Wieneke schreef:

  OT:
  Omdat jij altijd zo geïnteresseerd bent in Groninger geschiedenis is dit misschien wel wat voor je. Er is een bundel verhalen over sociale kwesties in het Noord-Groningse Spijk verschenen. Het heet ‘Kinderen in verstand en boosheid. Van mensen uit het Groninger land’. Het boek is al in 1917 geschreven door P. Keuning en wordt nu heruitgegeven door uitgeverij Profiel, Bedum. (E.e.a. stond vandaag in het Friesch Dagblad, maar misschien wist je er al van)

 4. Gelkinghe schreef:

  @Wieneke,
  Ik ken het inderdaad, heb het al menigmaal in handen gehad, maar niet gekocht, laat staan gelezen.

 5. Tania schreef:

  Leuk om te lezen en te zien. Mijn man, Harry (Hendrikus) Bulk zal het helemaal leuk vinden aangezien het om zijn voorouders gaat. Bedankt voor het seintje. Ik zal zorgen dat andere familie ook even een link gestuurd krijgen van deze site. Toevallig gisteren nog een vrouw gesproken die bij de naam Bulk moest denken aan de tijd dat er bij een van de viszaken op een kruispunt altijd zoveel vuurwerk met oud-en nieuw werd afgestoken door meneer Bulk. Ze was ook te spreken over de kwaliteit van de vis.

 6. Wim Bulk schreef:

  Leuk en verhelderend stuk van een familie met een mooie naam….


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s