Alle richtingen groen bij de Herebrug

Uit de ondertiteling:

“Het ziet er vaak nogal chaotisch uit, maar fietsers lossen veel conflicten op, door op elkaar te anticiperen. Regelmatig is er wel enige hinder. De voorrangsregeling heeft weinig betekenis meer. Soms is de hinder wat ernstiger. Met name als er door de lange wachttijden in de spits veel fietsers tegelijk het kruispunt oprijden. De regeling biedt vooral voordelen voor linksafslaande fietsers. Zij hoeven niet in twee etappes, maar kunnen diagonaal.”

Commentaar: Ik kom hier heel vaak langs. En vooral als ik ‘smiddags na vijven diagonaal oversteek van de Herebrug naar het Zuiderpark, nemen de van links komende fietsers die schuin oversteken naar het Herewegviaduct, nogal eens ten onrechte voorrang. Maar de grootste hekel heb ik aan fietsers die je uit je eigen richting achterop komen en je inhalen, terwijl je naar drie kanten zit op te letten en wel degelijk je hand uitsteekt. Maar dat probleem heeft dus niets met het gelijk oversteken te maken, en alles met de afnemende verkeersmoraal, die gepaard gaat aan de opkomst van het ikke-ikke-en-de-rest-kan-stikke.

Het filmpje is van het Fietsberaad, dat het ook groot op zijn eigen site heeft staan. Het Fietsberaad geeft ook achtergrondinfo. Ik zou wel eens eenzelfde filmpje willen zien, dat tijdens spitsuren van bovenaf gemaakt is, vanaf de ABN-AMRO-bank. Als je zo’n filmpje versnelt afspeelt, moet dat een tamelijk hilarisch effect geven.


10 reacties on “Alle richtingen groen bij de Herebrug”

 1. Roelant schreef:

  ‘…nemen de van links komende fietsers die schuin oversteken naar het Herewegviaduct, nogal eens ten onrechte voorrang.’ Da’s niet juist: als alle fietsers tegelijk mogen oversteken, is er verder geen voorrangsregeling. De regel ‘verkeer van rechts gaat voor’ of regels rond voorrangswegen gelden dan dus niet. Je moet er dus met elkaar zien uit te komen.

 2. Gelkinghe schreef:

  Dat ben ik dus niet met je eens. Als bijzondere voorrangsregelingen vervallen (zoals ten gevolge van afwisselend stoplichtengebruik), dan zijn de algemene weer geldig (zoals rechts gaat voor).

 3. Battlecat schreef:

  Dat is waar, maar als niet iedereen dit weet..

  …en waarom geeft niemand een stopteken? Ik wordt altijd zo vrolijk van dat gezwaai met handen;)

 4. Gelkinghe schreef:

  @BC,
  Daar zeg je wat. Het ziet er natuurlijk niet uit, dat armgezwaai, maar van de week stopte er onverwacht een dame voor me op de Steentilstraat, waarbij ik bijna bovenop haar zat, en toen verlangde ik er wel weer even naar terug.

 5. Roelant schreef:

  Maar kijk bijvoorbeeld eens naar de kruising Paterswoldseweg-Peizerweg (ook alle fietsers groen licht). Neem de fietsers die naar het zuiden gaan. De fietsers van rechts zouden dan volgens jou voorgaan, maar de Paterswoldseweg is een voorrangsweg, en dan zou de regel gelden dat verkeer op een voorrangsweg voorgaat…
  Waar staat nou ergens dat fietsers van rechts voorgaan bij ‘alle fietsers groen licht?’

 6. Gelkinghe schreef:

  Tja, ik blijf bij mijn punt. Als bijzondere regelingen vervallen komen de algemene weer tevoorschijn. Fietsers horen zich bijvoorbeeld aan draketanden te houden als ze wegens het simultaan werken van stoplichten gelijk mogen oversteken. Gebeurt er een ongeluk, waarbij iemand met zijn hoofd op het asfalt smakt, en jij bent de veroorzaker omdat je de van toepassing zijnde voorrangsregels niet hebt gevolgd, dan ben je mooi gesjochten, vooral als je onverzekerd rondrijdt.

 7. Veerle schreef:

  ik erger me hier dus heel erg aan! Groningen is een fietsersstad, maar dan voornamelijk van de fietsers die voorrang némen. Ik snap soms echt niet meer of ik nu voorrang heb of niet en dan neemt een ander het dus gewoon.
  Overigens is het op dit punt ook proppen in de spits, om op het fietspadje over de brug te kunnen…

 8. Piet Dieterman schreef:

  Als ik bij gelijktijdig groen de fietsers van rechts geen voorrang geef, krijgen ze bij grote wegen niet de kans over te steken voordat het licht weer op rood gaat. En dan komen er al weer auto’s om ons fietsers omver te rijden. Daarom lijkt mij het voorrang geven aan rechts de meest correcte regel in dit soort situaties. Want als je van links komt, ben je al aan de overkant. Toch?

 9. Piet Dieterman schreef:

  Citaat van Theo Zeegers (van Fietsberaad):

  – Het conflict tussen kruisende fietsers is uiteraard het meest in het oog springende kenmerk van AFTG. In de praktijk blijken fietsers daar na een gewennigsperiode van twee maanden goed mee om te gaan.
  Omdat fietsers van rechts eerder op het (denkbeeldige) conflictpunt aankomen dan fietsers van links, leert de praktijk dat fietsers van rechts voorrang krijgen. De doorstroming van het fietsverkeer is daar
  ook mee gediend. Door de lage snelheid van de fietsers is er voldoende tijd om op elkaar te
  anticiperen.

  -einde citaat-

  Goed, dan blijf ik voorrang nemen als ik van rechts kom… maar ik zal niet harder gaan trappen als het licht op geel/oranje gaat. Dan wacht ik liever, meestal duurt dat niet langer dan een minuut. Door rood rijden is geld weggooien als er een motoragent achter je aan rijdt. Ik hou me aan de regels zodat ik niet een onnodige bijdrage lever aan de schatkist van de Staat (voor linkse en rechtse hobby’s)

 10. […] de stad Groningen hebben fietsers sinds enkele jaren op diverse kruispunten met verkeerslichten gelijk groen. Dit zorgt voor een merkbaar snellere […]


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.