Von Walwitz’ gezicht op Groningen (1639)

Geplaatst op 10 juli 2008 a

Van zoiets maakt mijn hart een luchtsprongetje. Een stadsgezicht van Groningen, in 1639 getekend door een de student Carl Christoff von Walwitz voor een van zijn vrienden in diens Album Amicorum.

Links het Reitdiep met een molen en een zeeschip dat richting Kranepoort koerst. Rechts op gelijke hoogte de A-poort met rechtsonder het doodlopende eind van het Hoendiep. Centraal in beeld het rode dakenlandschap van de stad. Er steken 5 kleine en twee grote blauwe torenspitsen boven uit. Hoog boven alles de Martinitoren, rechts de A-kerk, met de toren in oude gedaante van voor de brand van 1671 en de instorting van 1710. Vooral op de zuidelijke wallen, uiterst rechts, staan er korenmolens, maar ook die bij de A-poort (centraal) en op de Kruisdwinger (uiterst links) heeft Von Walwitz ze getekend.

Gerda Huisman gebruikte al stroken van dit stadsgezicht als banner van het UB-weblog ‘De wereld aan boeken‘. Toen ik eind maart vroeg om het hele plaatje lachte ze wat. Het boekje waaruit het komt, vertelde ze, werd vorig jaar in België geveild, maar de UB had het niet gekocht. Voorlopig zat het er dus niet in. Ik had al overwogen om die stroken aan elkaar te naaien, maar nu blijkt ze het plaatje toch in zijn geheel te hebben geplaatst. Kijk hier maar. En best groot ook.

Bedankt Gerda! 🙂

Advertenties

Plaats een reactie on “Von Walwitz’ gezicht op Groningen (1639)”

  1. Jan K. schreef:

    Het systeem laat het bekijken van de grotere afbeelding even niet toe. Ik probeer het zeker nog eens. Ik vind het wel mooi om te zien hoe rijk Groningen blijkbaar was aan molens.

  2. Gelkinghe schreef:

    @Jan,
    Afgezien van die Reitdiepsmolen zijn het allemaal korenmolens. De bevolking moest toch gevoed worden, nietwaar? Overal had je ze in stadsdwingers staan.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s