Paviljoenboot ‘A Star is Born’ gekraakt

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ik kwam gistermiddag achterlangs de Euroborg de Gideonweg op fietsen. En zag daar net een auto met wat jongens wegrijden bij de in deplorabele staat verkerende paviljoenboot van ‘A Star is Born’.

Terwijl ik langs de boot reed keek ik over mijn schouder of er wat mee was. Er hing een spandoek met zo’n Australische hagedis aan de achterkant. En er stond een gast aan dek die de jongens in de auto uitzwaaide.

Natuurlijk vroeg ik hem of er wat met de boot te gebeuren stond. Eerst deed hij nogal achterdochtig, en gaf uiterst kort en terughoudend antwoord op mijn vragen. Toen kwam hij aan de wal en werd wat scheutiger met informatie. Hij had de boot in gebruik genomen. Nee, niet gekraakt, dat klonk zo negatief. Hij wilde er een centrum voor Zen Art van maken. Met kunst waar mensen rustig van werden.

Inderdaad moest er het nodige aan gebeuren, erkende hij. Een paar jaar geleden schatten ze de opknapbeurt nog op honderdduizend euro. Dat was alleen maar meer geworden, als je alles uitbesteedde. Ze maakten bovendien een constructiefout, indertijd, daarom was hij alvast begonnen met het vervangen van alle moeren. Hij ging alles opnieuw in de verf zetten en ook nieuwe sluiers aanbrengen om dat spiralende staketsel heen.

De gemeente is eigenaar, erkende hij. Maar ze hebben de zaak twaalf jaar laten verroesten. En hij had een aanbod dat ze niet kunnen weigeren. Voor een euro wilde hij het wel overnemen.

“Mondje dicht h訔, zei hij, toen ik aanstalten maakte om verder te fietsen.
“Niet verder vertellen.”

“Jaja”, zei ik.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


12 reacties on “Paviljoenboot ‘A Star is Born’ gekraakt”

 1. Jasper schreef:

  Goed gekeken of hij geen internet op de boot had? (-;
  misschien doe ik dan wel een bod voor twee euro. daar heeft ie het vast niet van terug.

 2. Jan K. schreef:

  Mondje dicht … whahahaah … Dat is het leuken van schrijven … je hoeft niks te vertellen … 😉

 3. Gelkinghe schreef:

  @Jan,
  Ik had dit verhaaltje gister ook kunnen brengen en heb er dus wel even over nagedacht. Maar ik wilde me het primeurtje niet laten ontnemen, daarvoor ben ik teveel journalist, bovendien gaat het om een collectief goed en heb ik helemaal geen zin om op deze manier solidair te zijn.

 4. Hans K. schreef:

  Collectief goed of niet, de klusser op de boot heeft natuurlijk wel een punt. De manier waarop de gemeente omgaat met de overblijfselen van “A star is born” en “Blue Moon” laat natuurlijk te wensen over.

 5. Gelkinghe schreef:

  @Hans,
  De jongen heeft wel een punt, maar twee, drie jaar geleden was de gemeente steeds in onderhandeling met de havenmeester van de Oosterhaven, die het ding bij de Brink-flats wilde neerleggen. Ik meende, dat partijen zelfs meer onlangs nog aan het praten waren, maar dat bleek een misverstand. Hoe dan ook, de gemeente is er wèl mee bezig geweest.
  Voor dat ding dat nu bij de haven van Delfzijl staat bleek er gelukkig emplooi, maar deze boot van Maki is ook wel een bijzonder onpraktisch geval.

 6. Gelkinghe schreef:

  Dan was de gemeente eerder, zeker?

 7. Dick schreef:

  3 juli 2007: http://platformgras.web-log.nl/platformgras/2007/07/een_stugge_prov.html Dat artikel spreekt voor zich lijkt me….

 8. Gelkinghe schreef:

  @Dick,
  Gelezen, toen ook al, vluchtig. In het algemeen: De gemeenteraad had die paviljoens weer tevoorschijn moeten brengen op het Helperpark. Daar zouden volgens de plannen paviljoens komen, daar horen ze.

  Overigens ben ik het op één punt met schrijver oneens. Hij noemt het paviljoen van Coop Himmelb(l)au “een fremdkörper op de dijk in Delfzijl”. Maar volgens mij is het daar best op zijn plaats, al had ik het liever op het Helperpark gehad. Maar daar zal het nu wel te laat voor zijn.

 9. Gelkinghe schreef:

  @Catthy,
  Tsja, ik vind die gast wel een beetje potsierlijk. Op zo’n manier ruimte van een ander in gebruik nemen heet nou eenmaal kraken. VVD-ers zouden zelfs zeggen: stelen. Maar die denken er, getuige het rtv Noord filmpje, blijkbaar wat anders over nu het om gemeentelijk eigendom gaat.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.