De afschaffing van de Groninger Sint Jacobsmarkt

Geplaatst op 27 augustus 2008 a

We zijn ´t niet anders gewend – je hebt jaarlijks twee kermissen in Groningen: in mei en na de zomervakantie. Voor 1669 echter, waren het er drie. Er was ook nog een Sint Jacobs- of Jacobimarkt, ieder jaar op of rond 25 juli.

Over die zomerse vrijmarkt is nauwelijks iets bekend. Dat ze oud was, blijkt uit de naam, die uit de katholieke tijden van voor 1594 moet stammen. In dit geval had men weinig égards voor een oude instelling. Na de editie van 1668 klaagde president-Burgemeester Van Julsingha in de raad,

…dat Paesch acht daege merckt en die kermis op St. Jacob in julio op een seer onbeqaeme tijt, als wanneer die huisman sijn ploegh moet waernemen en die vruchten inarmen, comt voor te vallen.”

Voorheen was Groningen bij uitstek een veeteelt-provincie, maar door de opkomende akkerbouw voldeed de traditionele jaarmarkt- en kermiskalender niet langer. Na Van Julsingha’s klacht besloot het stadsbestuur om de achtdaagse Paasmarkt en de midzomerse Sint Jacobsmarkt ineen te schuiven tot een veertiendaagse jaarmarkt, ieder jaar te houden vanaf 23 april. En daarmee haalden Burgemeesteren en Raad vooral een streep door de Sint Jacobsmarkt.

In de Haerlemsche Courant van 8 september 1668 kondigden ze de verandering aan:

’t Wordt een yegelijck bekent gemaeckt, dat binnen Groeningen op den 23 April, 1669. ende soo vervolgens alle Iaren, een Iaermarckt van alderhande Waren en Coopmanschappen sal werden gehouden, en veertien Werckdagen gedueren. Oock sal de ordinaris Vry-marckt op den sevenden September Iaerlijckx continueeren, sullende de Marckten, 14 Dagen nae Paesschen en op St. Jacob pleegh ghehouden te werden, hier mede afgeschaft zijn; waer na sigh een yegelijck sal hebben te reguleren.”

Drie dagen voor de eerste editie van de nieuwe voorjaars-vrijmarkt herhaalden ze deze bekendmaking in wat andere termen. In 1671 begon de nieuwe markt al eens op de traditionele verhuis- en inhuringsdatum 1 mei, in plaats van 23 april, iets wat later zo’n permanent karakter kreeg dat deze kermis in 1701 reeds te boek stond als meimarkt. Daarentegen vond de herfstkermis of najaarsvrijmarkt, die oorspronkelijk gehouden werd in de drie weken van 7 tot 28 september, dankzij de viering van Groningens Ontzet steeds vroeger plaats.Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.