Fabriek met dageraad

Geplaatst op 25 maart 2009

Dit vaandel van de Nederlandse Vereeniging van Fabrieksarbeiders, afdeling Hoogkerk, is een van de recente aanwinsten van het Groninger Museum, waarover conservator Egge Knol schrijft in het net verschenen nummer van het cultuurhistorisch tijdschrift Stad & Lande. Zoals bekend verzamelt het museum  Groninger vaandels (pdf). Maar merkwaardigerwijs had het nog geen enkele van een vakbond in huis. Die omissie is nu rechtgezet.  Met dergelijke vaandels voorop, hielden vakbonden optochten en demonstraties. Ook hing het vaandel achter het spreekgestoelte bij een vakbondsmeeting.

Ook in dit cultuurhistorische periodiek interviews met de weduwe van de radiodominee Alje Klamer – over hun tijd in Westernieland, vlak na de oorlog – en de volkskundige Jurjen van der Kooi;

“De Groninger taal is een mooie taal om in te vertellen. Het is helemaal niet waar, dat de Groninger taal korter is. Het hangt natuurlijk van de verteller af en Groningers kunnen iets kort door de bocht zeggen – vooral de humor is vaak kort – maar als ze verhalen vertellen is dat niet zo. Ik heb wel onderzoek gedaan door de woorden van verhalen te tellen, en dan zijn de Groninger verhalen gemiddeld langer dan die uit landen als Duitsland en Zweden.”

Verder dan nog onder meer een reisverslag uit 1789 en de ontdekking van een onbekend borgje te Noordwolde in deze Stad & Lande. Een los nummer kost € 5,50 in de winkel, maar abonneren is natuurlijk veel mooier, beter en nuttiger Dat kost u slechts € 27,50 voor een heel jaar en daarvoor moet u zich melden bij de vereniging Stad & Lande.

Advertenties

One Comment on “Fabriek met dageraad”

  1. Otto S. Knottnerus schreef:

    En u krijgt het Historisch Jaarboek Groningen er dan bij!


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.