Cruoninga Anno Domini 1100

Geplaatst op 18 mei 2009  Gruoninga

Rechts de pas opgeleverde bisschoppelijke Sint Walburgskerk (1100 – 1628), daar links achter het primitieve romaanse tuftstenen Martini-dorpskerkje, nog zonder toren, en daar weer achter de latere Grote Markt, de Herestraat, de Herepoort etc. Met het uitrollen van deze artist impression van Groningen rond 1100 werd vanmiddag deel II van de serie opgravingen aan de oostzijde van de Grote Markt geopend.

De impressie is gemaakt door Ulco Glimmerveen uit Dwingeloo, op basis van literatuur en aanwijzingen door stadsarcheoloog Gert Kortekaas. Zelf denk ik dat het er allemaal iets te regelmatig uitziet voor een nederzetting die nog maar net het stadium van Drents dorp voorbij is. Bovendien lijkt me de dichtheid van de bebouwing te gering om de investering van omwalling en omgrachting op te brengen. Neemt niet weg, dat juist zulk soort beelden het zout in de archeologische pap vormen. Men moet vooral ook niet nalaten ze te maken – ze kunnen altijd nog worden bijgesteld.

Bij de nieuwe opgraving hopen de archeologen fundamenten van drie van de oudste bakstenen huizen aan de Grote Markt te vinden. Zijn deze er ca. 1300 neergezet, eronder liggen misschien nog lemen boerderijvloeren van omstreeks 1100. Op de noordelijke punt van het terrein zouden bovendien nog graven kunnen liggen van het middeleeuwse Martinikerkhof.

Afhankelijk wat er tevoorschijn komt, duurt de opgraving nog tot eind juni, begin julli. Voor de gevels van het VVV-kantoor en de voormalige bank ernaast staat een tribune, zodat alles prima is te zien. Elke vrijdag om 12.00 uur licht een archeoloog bovendien de resultaten van de week toe. In het najaar begint dan deel 3 van de opgravingen, voor de Naberpassage en onder de kiosk.

  • Verslagen en video’s van de opgravingen komen hier te staan.
  • Gelkinghe berichtte vorig jaar twee maal over de eerste of proefopgraving.
  • En het videoblog van vorig jaar vindt u op deze plek.

5 reacties on “Cruoninga Anno Domini 1100”

  1. klaas schreef:

    Dank voor de fijne rechtstreekse link. Niet (of iig zeer slecht, ik vond niks) te vinden op de Groningen portal zelf.

  2. Jan K. schreef:

    Vooral die schedel en het benen fluitje waren vorig jaar aansprekende vondsten. Ik zal zeker de videoblogs wat in de gaten houden. En wei weet, misschien laat ik me nog wel eens op een vrijdag daar ergens met de bus afzetten …

  3. EJee schreef:

    Weet jij toevallig wat ze in Paddepoel aan het doen zijn op de locatie van de Laan naar het Klooster? Er staan houten gebouwtjes in het veld ongeveer op de plaats waar de burcht heeft gestaan. Alsof ze de contouren van de burcht zichtbaar maken. Of stond hier toch het klooster en was de burcht een stukje verderop?

    http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&geocode=&q=paddepoel,&sll=53.245367,6.544762&sspn=0.004205,0.007467&ie=UTF8&radius=0.15&rq=1&t=h&ll=53.24536,6.545062&spn=0.004205,0.007467&z=17

  4. Gelkinghe schreef:

    @Ejee,
    Ik weet niet wat ze daar aan het doen zijn. Volgens mij heeft op de gelinkte lokatie een (motte-)kasteel gestaan. Toevallig heb ik er een week geleden nog naar gekeken, omdat mijn achterneef mopperde dat het oude doodslaantje nu opeens laan naar het Klooster heette.

  5. EJee schreef:

    P.S. Ik heb vanochtend even van dichtbij gekeken maar daar ziet het er minder spannend uit dan van de weg. Het lijkt er op dat er een boer een schuurtje aan het timmeren is.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.