De Komeet: eind aan tachtig jaar textielhistorie

Alle borden zijn van de gevels af, behalve van het hoekpand rechts waar wellicht een nieuwe goedkope tapijtwinkel komt:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Aan de Oosterweg had je De Maan en aan de Meeuwerderweg de Komeet, in woningstoffering, matrassen, beddegoed, ondergoed, sokken en t-shirts. Deze zaak begon ergens in de jaren twintig, dacht ik, pleegde nieuwbouw in de jaren dertig, maar breidde sindsdien met nog vier panden uit. Alleen aan twee nisjes bij de hoofdingang kan je nog zien hoe het hier heette:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Deze week ging de zaak dicht. Ik kon nog net de kassa fotograferen, iets jonger dan die van De Klomp, maar toch ook machtig oud:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Bij het opruimen kwamen allerlei stijl-elementen uit eind jaren zestig, begin jaren zeventig tevoorschijn. Blijkbaar kreeg de winkel toen eens een nieuw interieur:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vandaag mocht ik er nog een keer doorheen. De boel bleek zo goed als leeg:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Alleen oude stickers lieten nog zien wat hier verkocht werd:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Gaatjesboard en lege rekken op de afdeling coupons:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

De tapijtafdeling, waar de rekken bleven staan voor een opvolger:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


17 reacties on “De Komeet: eind aan tachtig jaar textielhistorie”

 1. Roel schreef:

  Hoewel ik er nog nooit iets gekocht heb is het wel een stuk meubilair van de Oosterpoort. Tijdens mijn studietijd toen ik in de Goeverneurstraat op kamers woonde zelfs niet eens een blik waardig gegund. Ook tijdens mijn tijd als ‘gewone’ Oosterpoorter nooit een voet over de drempel gezet. Wellicht vanwege het ouderwetse karakter van de winkel, want zeg nou zelf: het nodigde niet echt uit om nou juist dáár binnen te stappen als (oude) jongere.

 2. Gelkinghe schreef:

  @Roel,
  Ik kwam er met plezier!
  Helaas deden ze het ondergoed en de t-shirtjes een poos geleden al de deur uit, maar je kon er ook prima matrassen en dekbedden kopen.
  Voortaan moet ik daarvoor naar de binnenstad, helaas.

 3. klaas schreef:

  Ach ja, die kassa. En de handgeschreven bonnen. Maar mijn vloerbedekkings van de Komeet gaat voorlopig nog wel even mee gelukkig.

 4. klaas schreef:

  Ja en ook matrassen kocht ik daar. De laatste vrij kortgeleden. Zonder kortings. En handschoenen, sokken en af en toe een onderbroek. Wat een zaak!

 5. Martijn schreef:

  Grappig Harry, dat je in dit stukje ‘De Klomp’ noemt. Laten ‘Klomp’ en ‘Komeet’ nou nèt de twee winkels zijn die ik als ex-Stadjer soms nog mis ..
  Overigens schitterend, dat jaren ’30 logo op glas. Hou je een beetje in de gaten dat het niet in de container verdwijnt?

 6. Hendrik schreef:

  Het is een zaak met een echt Gronings begrip, mijn grootouders, ouders en ook ik zelf en tenslotte ook mijn dochter kochten daar hun vloerbedekking. Ergens is het zo jammer dat zo’n zaak weer als een stukje echt Groningen moet verdwijnen. Ik hoop dat de Klmp nog lang mag blijven. Ondanks dat de oerdegelijke waar ook al uit de roulatie raakt. Bv. goede varkensharen borstels, gewoon omdat de fabriek ( Vero)verdwijnt door buitenlandse overname.En zij leveren alleen kunstharen borstels.Deze tijd zal meer en meer de nekslag zijn voor dergelijke degelijke zaken.

 7. Anflix schreef:

  Einde van een tijdperk inderdaad, erg jammer. De Komeet is voor veel Groningers een begrip, want wie kocht er nou niet zijn vloerbedekking en vitrages.

 8. Dondersteen schreef:

  Ik word altijd een beetje triest van dit soort verhalen. Het is de vooruitgang, ik weet het. Maar toch, ik zag ze in ons dorp ook verdwijnen, de één na de ander. En als ik nu nog door het dorp van toen rijd weet ik precies aan te wijzen wat waar zat, terwijl het inmiddels allemaal ‘gewone’ huizen zijn. Maar aan de details kun je nog goed zien dat het niet altijd zo geweest is. Dat is ook zo, vind ik, langs de waterwegen in Groningen. Dan rijd je langs zo’n kanaal en kun je precies zien waar de winkels ooit zaten. En dat waren er véél!!

 9. Gelkinghe schreef:

  @Dondersteen,
  Hier komen er verschillende winkels voor terug.

 10. johanna spaan schreef:

  DE KOMEET.
  IK BEN ER MEE OPGEGROEID. MIJN VADER HEEFT ER 78J GEWOOND,SAMEN MET MIJN MOEDER57J, IN DE JAN GOEVERNEURSTR. ALLES WERD GEKOCHT ,
  BIJ DE KOMEET. ZELF WOON IK AL WEER 40JBUITEN DE OOSTERPOORT,MAAR GING TOCH NOG GEREGELD NAAR DE WINKEL, IK HERINNER MIJ.MET ST NICOLAAS, ZAT DE SINT IN DE ETALAGE,DAN GING JE MET JE MOEDER NAAR BINNEN,EN JE STOND,ALS JE WAT GEDAAN HAD WAT NIET MOCHT IN HET BOEK.JA, DE KOMEET IS EEN STUK HERINNERING,JAMMER, MAAR ZO GAAT HET.VERGETEN DOE JE HET NATUURLIJK NOOIT. JOHANNA SPAAN- HAKE

  • Alex van der Laan schreef:

   De Komeet. Ik heb er 23 jaar boven gewoond vanaf 1942 op nummer 104.
   Veel goede herinneringen aan de oosterpoort en zeker aan de komeet,het was onze huurbaas Meneer de Vries de eigenaar.Later overgenomen door zijn zoon Dick en zijn vrouw Truus.Van meneer de Vries sr mocht ik met sinterklaas 78 toeren plaatjes draaien in de winkel die via een een geluidsinstallatie in het portiek buiten te horen was om maar klanten naar binnen te halen.Uiteraard allemaal sinterklaasliedjes.Met groeten aan Johanna die ik goed gekend heb.Woon al jaren in Drenthe.
   Alex van der Laan.

   • johanna schreef:

    Hallo Alex
    Wat leuk dat ik op deze wijze,iets van je hoor.ik hoop dat het goed gaat met je,
    met mij gaat het weer redelijk,maar we maken allemaal wel wat mee in je leven.
    toen we jong waren ,wat was het een leuke tijd, ik heb nog een foto van mij ,in jouw huis,
    ik denk in jouw kamer boven.
    laat eens wat van je horen ,ik zou het erg leuk vinden.
    de hartelijke groeten johanna spaan -hake

  • Helena de Vries-Koning schreef:

   Wat leuk te lezen dat jij in de Jan Goeverneurstraat hebt gewoont, ik namelijk ook op nr. 9A
   ik ken jou nog wel Johanna Hake, jmijn naam is Lena Koning ik ben er geboren 29 maart 1940 dus dan weet je hoe oud ik al ben, maar jij zal van de zelfde leeftijd zijn. ik woon al 60 jaar in het westen eerst in Amsterdam en nu sinds 1967 in Purmerend, a.s. 3 juli ga ik samen met mijn kinderen en kleinkinderen naar Groningen en ze laten zien waar ik geboren ben. ik kijk er echt naar uit. ik ben getrouwd met Jan Harm de Vries maar helaas is hij in 2013 overleden, en ik mis hem nog steeds, het was een geweldige man, jou vader was toch melkboer of heb ik het mis, maar jullie woonden naast Kleibeda de kruidenier. gr. van een oud buurmeisje Leny de Vries-Koning

 11. Johan C. Jansen schreef:

  DE KOMEET – OJEE – BIJ ONS SLOEG HET IN ALS EEN BOM. MIJN HELE FAMILIE HEEFT ER VAN ALLES GEKOCHT. WAT ERG!!! WAT IK HÉÉL ERG GA MISSEN IS DE PERSOONLIJKE TOUCH VAN DE FAMILIE DE VRIES ( DE KOMEET )- LEUKE EN WARME MENSEN. WAT ZONDE – IK GA HET ERG MISSEN.( ONZE LAMINAATVLOER – IS PRIMA GEDAAN ) WAAR MOET IK STRAKS HEEN ?? HET “WAS” ZO’N BEGRIP! ZONDE!

 12. Gelkinghe schreef:

  @Johan,
  In het meest rechts gelegen deel van de winkel zit opnieuw een tapijthandel. Wat dat betreft kunt u dus nog steeds terecht aan de Meeuwerderweg, en wel op nummer 106.

 13. Henk Mulder schreef:

  Als je op een zonnige dag in Oktober,op weg naar je tandarts nog even door je oude Oosterpoort fietst,waar je 71 jaar geleden geboren bent,en zelf met je gezin ruim 30 jaar aan de Meeuwerderweg hebt gewoond,schiet je toch wel een brok in de keel.
  Weer een unieke zaak verdwenen ,maar de hele Oosterpoort is in mijn ogen niet meer de Oosterpoort waar ik in de kelder van de Baptisten kerk tijdens de bevrijding in 1945 ,mocht schuilen voor de bommen en granaten,Oosterpoort het ga U goed!

 14. woltjo zoutman schreef:

  tot mijn grote schrik , zag ik vandaag dat de komeet er niet meer is…….in 1953 heb ik daar gewerkt met Klaas Vorenholt, het was altijd gezellig toen en ik heb er leuke herinneringen aan, maar het mag gezegd worden ..het was hard werken onder meneer de vries!!
  Maar toch heel erg gezellig!!!!!!!!!


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.