UDI, de gymclub van Zuidhorn

Geplaatst op 2 juni 2009 a

De gymnastiekvereniging UDI (Uitspanning Door Inspanning?) van Zuidhorn poseert voor Hotel Welgelegen van M. Bennema, ca. 1929. De groepsfoto is gemaakt ter gelegenheid van de jaarlijkse uitvoering, waarbij ook een toneelstuk werd  opgevoerd, De kleermaker en de kabouters. Vandaar de puntmutsjes en sikkebaardjes op de voorste rij. Blijkbaar vond dit festijn plaats in dat hotel met zijn fraaie Jugendstil glas-in-loodramen.

In het midden van het tableau natuurlijk de gymnastiekleider, waarschijnlijk een schoolmeester. Zesde van links op de achterste rij mijn oudoom Eltjo Vondeling. Hij emigreerde later naar Flint, Michigan, waar hij slaagde als selfmade zakenman met een glasfabriek. Op de foto is hij een van de oudste jongens. Blijkbaar bestond er onder zijn leeftijdgenoten weinig animo voor UDI.

De foto kwam tot mij via een achter-achterneef, die hem onlangs kreeg uit Amerika van de dochter van Eltjo, die ginds Joe genoemd werd. Jan Blaauw uit Noordhorn vond de plaat voor me terug in zijn boekenkast, en wel op pagina 95 van Gisteren voor de lens, historisch fotoboek gemeente Zuidhorn (Bedum, 1983).

Over Eltjo of Joe een andere keer meer. Ik heb nog ergens een interview met hem uit een lokale Amerikaanse krant. Qua mentaliteit werd hij op en top een Amerikaan!


5 reacties on “UDI, de gymclub van Zuidhorn”

 1. mambro schreef:

  Zo omstreeks 1946/47 speelde ik op de lagere school in Gasselternijveen een rol in datzelfde toneelstuk. Ik heb zelfs het boekje nog.

 2. Gelkinghe schreef:

  @Mambro,
  Hoe ging het verhaal?

 3. mambro schreef:

  Ik heb het boekje niet bij de hand maar wat Wat ik mij herinner is; een arme kleermaker krijgt van de koning opdracht om een pak te maken in een paar dagen. Dat is onmogelijk. Maar hij neemt het wel aan. De kleermaker is een goede man en wordt geholpen door kabouters die `s nachts doorwerken om hem te helpen. De vrouw van de snijder is verschrikkelijk nieuwsgierig en wil weten wat er `s nachts gebeurt en zij strooit erwten met alle gevolgen van dien.Die nieuwsgierige vrouwen ook!!!!

 4. Gelkinghe schreef:

  @mambro,
  Dat geeft al een goed idee. Ben wel benieuwd naar dat boekje!

  Want googelend op de titel van het toneelstuk vond ik:

  Ons Zeeland, 1931:
  “Uit Middelburg vernamen wij, dat nu reeds voor de derde maal de halve stad naar den Schouwburg stroomde, om te genieten van “De kleermaker en de kabouters”. Sommigen zullen hierin een opleving van het kannibalisme zien, doch wij gelooven dat het meer de begeerte naar een nieuw costuum tegen Paschen is, die de Middelburgers dreef.”
  >>>
  http://www.zeelandboek.nl/OZ/OZ31/teksten/OZ3152.htm

  Het was een kinderoperette zie ik hier:
  http://www.zeelandboek.nl/ozasp/GROOT.asp?psearch=/OZ/OZ31/Images/OZ310958.jpg&Submit=Zoek&psearchtype=

  Provinciale Drentse en Asser Courant 11.2.1935:
  “…begonnen werd met de opvoering van – en dat was tevens het glanspunt van de avond – het kindertoneelspel in vier bedrijven “De kleermaker en de kabouters”, van J. Buma.
  Dit stuk, waarin elfjes en kabouters sprekend ingevoerd worden, sprak tot de rijke fantasie der kinderen, daar zij hierbij werden binnengeleid in een wereld, waarin kinderen maar al te graag vertoeven, n.l. het land van den droom waar het onmogelijke tot mogelijkheid wordt. De inhoud van het sprookje is al1eraardigst en voegt men daarbij de keurig verzorgde aankleding benevens de fantastische lichteffecten, dan bleken de factoren aanwezig, waardoor de uitvoering ook voor de kinderen zelf tot een onvergetelijke is geworden en waarvan de ouderen zeker gezegd zouden hebben: “dat zullen we nog wel eens een keertje willen zien”.””
  >>>
  http://www.gerkesomer.nl/historie/krant/1935.html

  Provinciale Drentse en Asser Courant dd 16.12.1947:
  “Na de pauze (…) werd nog een toneelspel in 4 bedrijven opgevoerd. “De Kleermaker en de kabouters” (…). Wat werd er weer smakelijk gelachen om de zotte Hans Pik en zijn vrouw. De stemming in de zaal werd hoe langer hoe vrolijker en achter het doek, naar ik meen niet minder.”
  >>>
  http://www.gerkesomer.nl/historie/krant/1947.html

  In 1956 werd het nog als Sinterklaassprookje opgevoerd in Franeker:
  http://sinterklaassprookjefraneker.nl/?page_id=71

  En in 1971 gebeurde dat in Harlingen:
  http://www.sintnicolaassprookje.nl/data/asp/pagina.asp?land=nl&keuze=toneelstukken&hoofd=4&info=algemeen&title=Toneelstukken

  Het stuk van (de Fries?) J. Buma was dus enigszins populair.

 5. It is aai schreef:

  Flint, Michigan, de plaats waar General Motors groot werd… en de Amerikaanse filmmaker Michael Moore komt er vandaan.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.