Quatre Bras – steeds meer gericht op de automobilist

Als mijn grootvader ons in de zomervakanties met zijn Ford Anglia of Cortina naar Feerwerd bracht, dan reed hij altijd over Den Horn, Hoogemeeden en Aduard. Vlak voor Aduard lag een viersprong, met daarbij een café dat Quatre Bras heette. In die naam resoneert uiteraard de heldenmoed van de Prins van Oranje anno 1815. Hoe dan ook, mijn opa sprak de naam met enig ontzag uit. Quatre Bras was toen, medio jaren zestig, al een chauffeurscafé en vaag herinner ik me wapperende vlaggen.

Ik heb nu vier verschillende suikerzakjes van dit établissement, maar er zijn nog meer bewaard. In de horeca met zijn wisselvalligheden legt men geen overdreven grote voorraden aan en periodiek vond er dus een herbestelling van suikerzakjes plaats. Het ontwerp werd dan aangepast aan de wensen van de uitbater.

Helaas staan er geen jaartallen op de suikerzakjes, je moet ze dus zelf op volgorde plaatsen. Maar als je goed naar de plaatjes kijkt, vind je aanwijzingen genoeg.

Dit is waarschijnlijk het oudste exemplaar. Wat voor naam er op de zijgevel staat is onduidelijk. De handgeschreven lettertjes onder het prentje zullen van de tekenaar zijn. Voor het pand bevinden zich lage heesters, in hun rij zit een brede doorgang naar het uitbouwtje met de entree. Aan de rechterkant van het middengedeelte hangt nog een uithangbord. Let vooral ook even op de schuur rechts:

Geplaatst op 16 juli 2009 quatre a

Bij nummer 2 – uit het in 1962 aangelegde plakboek – is die schuur namelijk verbouwd. De deur rechts maakte plaats voor een veel grotere deur links. De schuur is met andere woorden een garage geworden. Het uithangbord verdween, maar er kwam een op veel grotere afstand zichtbare vlaggemast voor in de plaats. De heesters rechts zijn ook weg en de niet meer handgeschreven tekst rept van een “grote parkeergelegenheid”. Om de ruimte rond het pand te benadrukken, is het in de illustratie meer naar achteren geplaatst:

Geplaatst op 16 juli 2009 quatre b

Er staat dan al café Hansen op de zijgevel, hoewel Quatre Bras nog even de naam op de suikerzakjes blijft. Op het derde, niet meer monochrome suikerzakje, waarvoor twee drukgangen nodig waren, staat er zelfs ‘internationaal’ bij geschreven. Dat er een “grote parkeergelegenheid” bij zit, krijgt in de belettering extra nadruk:

Geplaatst op 16 juli 2009 quatre c

Op het vierde suikerzakje heeft het café een nieuwe eigenaar gekregen: P. Postema. Deze noemt het café niet meer Quatre Bras, maar naar zijn voorganger café Hansen. De plaatsnaam Hoogemeden verviel, qua telefoon zijn er een nieuw kengetal en een nieuw abonneenummer en Postema biedt nu ook gelegenheid om in zijn pand te overnachten. De parkeergelegenheid wordt nu aangeduid met een bord, wat niet betekent dat Postema er minder nadruk op wil leggen, want de heesters zijn nu allemaal foetsie. Voor het eerst zijn er bovendien tegels zichtbaar en om de locatie voor passerende chauffeurs te accentueren zijn de belangrijkste stedelijke bestemmingen aangegeven met de afstand vanaf Groningen erbij:

Geplaatst op 16 juli 2009 quatre d

Conclusie: aan de hand van de suikerzakjes is mooi te zien, hoe café Quatre Bras bij Aduard zich in de jaren zestig steeds meer ging richten op het langskomende autoverkeer.


19 reacties on “Quatre Bras – steeds meer gericht op de automobilist”

 1. Hendrika schreef:

  Geschiedenis op suikerzakjes. Op het 3e zakje staat een verkeerd (?) kengetal: gelukkig was er nog weinig telefoonverkeer. Ooit is ons telefoonnummer per abuis vermeld bij een horecagelegenheid. We werden regelmatig (jarenlang!) gebeld voor een bestelling… :~). Komen er nog meer van deze leuke verhalen uit je plakboek rollen?

 2. Dineke schreef:

  De naam “Quatre Bras” was vroeger verre uniek: in Noordbroek stond ook een café-restaurant met deze naam. Dat staat tenminste in het boek dat ik bezit over de genealogie van mijn familie. Het bestaat natuurlijk niet meer.

 3. Jan K. schreef:

  Heel aardig om dit soort ontwikkelingen aan de hand van je suikerzakjesverzameling te kunnen herleiden.
  Is dit tegenwoordig ‘Nieuwklap Café’ in Aduard? Ik was wel benieuwd naar de hedendaagse situatie, maar ik kon er geen foto van vinden …

  • Alma schreef:

   Tegenwoordig heeft dit bedrijf Best Western Hotel Aduard. Zaterdag 7 februari hebben ze van 11.00 – 16.00 uur open dag en kun je het bedrijf en de kamers bekijken.

 4. Gelkinghe schreef:

  @Hendrika,
  Geleidelijk aan, ja.

  @Dineke,
  Klopt, ook in Friesland en diverse andere provincies heb je Quatre Brassen.

  @Jan K.,
  Nieuwklap is een ander café, veel verder naar Groningen toe, daar waar de Friesestraatweg het Aduarderdiep passeert.

 5. Siete Rutgers schreef:

  Als je wilt weten hoe het er tegenwoordig uitziet moet je kijken op http://www.hoteladuard.nl/
  Het oude café is niet meer te herkennen na een aantal grote verbouwingen in de laatste 30 jaar.

 6. Jos K. schreef:

  Ik dacht al, de contour kwam me bekend voor; ik eet er wel eens.
  Stond er vroeger tegenover niet een gele ‘stuka’ op het dak?

 7. Gelkinghe schreef:

  @Siete,
  Ik ken het, ik ben er een week of wat geleden geweest.

  @Jos,
  Ik dacht dat dat ding met dat vliegtuig argens anders was.

 8. Siete Rutgers schreef:

  Het vliegtuig stond er schuin tegenover op het dak van autosloperij Knoop.

 9. Is er in Ten Boer ook niet een Quatre Bras?

  Het is vanaf de weg langs het Damsterdiep te zien

 10. Jan K. schreef:

  @Siete:
  Die foto had ik al gezien, ik zag er echter geen enkele link in naar het oude Quatre Bras.
  Bedankt.

 11. Brimstone schreef:

  Dat suikerzakjesalbum is echt een rijke bron. Geweldig hoe je hiermee ‘speelt’.

 12. RT schreef:

  Opvallend is dat het kengetal op de eerste twee zakjes 05903 is, en op de derde (rood/groene) 05908, om op de laatste weer 05903 te zijn. Het lijkt haast wel of de ontwerper van het derde suikerzakje een fout heeft gemaakt.

 13. Gelkinghe schreef:

  @RT,
  Dat vermoed ik nu ook!

 14. Petry (Medema) schreef:

  Leuk om te lezen. Mijn oom was de Postema hier vermeld en ik heb dan ook regelmatig gelogeerd in Aduard, soms in het cafe,of bij mijn opa en oma Schoolderman. Leuke herinneringen. Vliegtuig bij Knoop weet ik ook nog. Vond dat als kind erg indrukwekkend. Maar het cafe is wel heeeeeel erg veranderd.

 15. sabine munzebrock lid historische vereniging aduard schreef:

  Geschiedenis Friesestr.weg 13, op suikerzakjes, bijzonder hoor en vooral heel leuk. Iets om door te sturen naar de Hva. Zal ik doen, misschien kennen ze het nog niet.
  Als er iets nieuw opduikt, ben ik geinteresseerd en heel wat andere Aduarders en Groningers ook, denk ik.

  groeten van Sabine


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.