Sint Jacob als tijdsaanduiding

Dat Sint Jacob in Stad & Lande tot zeker medio achttiende eeuw nog een redelijk gewone tijdsaanduiding was, en dat ondanks de calvinistische weerzin tegen paapse superstitiën, wordt bewezen door twee boedelinventarissen uit de jurisdictie Selwerd en Sappemeer.

De ene is van Jannes Leffers en vrouw en dateert uit 1695. Jannes had een brouwerij en daarnaast wat veenland. Waar hij woonde staat er niet bij, maar bij een obligatie valt de naam Winkelhoek, dus zijn woonplaats zal wel Hoogezand zijn geweest. Onder andere een Harmen Lefferts stond bij hem in het krijt. De onderhandse schuldbekentenis die deze broer (?) tekende, voorzag Jannes van de datum “25 July oft St Jacob 1692”. Bij andere obligaties en schuldbekentenissen – van andere data – voegde Jannes niet zo’n extra aanduiding toe. Het is of dat Sint Jacob de memorie extra kracht moest bijzetten. Niet dat het hielp, want bij de renten bleek Harmen alle drie jaren rente nog schuldig. In die post werd de vervaldatum nog eens Sint Jacob genoemd, terwijl de gewone datum hier zelfs werd weggelaten.

De andere inventaris is van de Harener boer Hindrick Wolters en dateert van 1745. In zijn geval heeft de schulte van Haren een boeldag gehouden en moeten de sommen gelds die geboden zijn uiterlijk met Sint Jacob betaald zijn. Omdat het de schulte en diens gerechtsdienaar zijn die de inventaris schreven en ondertekenden, mogen we aannemen dat de tijdsaanduiding Sint Jacob zelfs in bestuurlijke en ambtelijke kringen nog gangbaar was.Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.