De Helpmancentrale vlak na de oplevering

Geplaatst op 22 juli 2010  a

Op de site van de stichting BONAS vond ik een pagina met foto’s uit 1930 van de pas opgeleverde Helpmancentrale. Deze electriciteitscentrale, een ontwerp van AH van Rood, moet er voor de Groningers van die tijd spectaculair futuristisch hebben uitgezien. 

Bij de Beeldbank Groningen ontbreken deze foto’s. Ook vind je geen enkele ervan in Tweestromenland, het standaardwerk uit 1988 van Annemiek de Groot en Bert van Houten over de geschiedenis van de elekrticiteitsvoorziening in Groningen en Drenthe. Daarmee vormen de foto’s beeldmateriaal, dat nu eens met recht uniek mag heten.

BONAS is gelieerd aan het NAi. De afkorting staat voor ‘Bibliografieën en Oeuvrelijsten Nederlandse Architecten en Stedebouwkundigen’. De stichting verzamelt en onderzoekt het werk van Nederlandse architecten, Haar eigen werk is nog lang niet af, maar tot nu toe geeft het trefwoord Groningen in de site al 169 resultaten. Het kan dan gaan om individuele architecten, maar dus ook om spraakmakende projecten als de Helpmancentrale.


2 reacties on “De Helpmancentrale vlak na de oplevering”

  1. Dondersteen schreef:

    Een prachtig gebouw is het. Waarvan wij extra blij zijn dat het er nog is omdat mijn schoonvader er jarenlang directeur was.

  2. Peer schreef:

    Leuke foto, vooral omdat onder de poort door nog bomen te zien zijn. Later stond daar de ‘villa’ daar waar het personeel woonde voor het geval er een storing was. Mijn moeder heeft daarbij geregeld telefoontjes te verwerken gehad, als er ergens in de provincie geen stroom was. En was de ‘villa’ mijn geboortehuis. Mijn ouders hebben daar tot 1951 gewoond.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.