Vis in Finsterwolde

Te Finsterwolde werden in 1851 uit de Dollard gevangen:

 • 8000 korven garnalen à ƒ 0.45
 • 200 korven bot à ƒ 2 per korf,
 • 40 korven aal à ƒ 1,50 per korf,
 • 40 korven haring à ƒ 0.75 per korf,
 • 20 korven spiering à ƒ 0.75 per korf.
 • Voorts 4 zalmen à ƒ 4 per stuk.
 • Opbrengst totaal ƒ 4117.

Bron: Statistiek over 1851. Groningen. Algemeen Handelsblad 8 september 1852.


8 reacties on “Vis in Finsterwolde”

 1. Frans schreef:

  Dat moet toch nog een hele sjouw met die korven zijn geweest. Naar Hongerige Wolf was al 4 km en dan nog de kwelders van de Reiderwolder polder in aanleg. Waar lagen hun boten? Of zetten ze hun netten bij laag water?

 2. Gelkinghe schreef:

  @Frans,
  Ze gingen met kleine bootjes en op sliksleeën de Dollard op en zetten hun kuilen vooral bij afgaaand water in prielen en slenken.
  >>>
  http://books.google.nl/books?id=9H8AAAAAcAAJ&printsec=frontcover&dq=Acker+Stratingh&hl=nl&ei=W395TMX6FJSPON7R-K8G&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCgQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false
  En dan pag. 256 e.v.

 3. RT Farty schreef:

  Ik verbaas me een beetje over de (relatief) zeer hoge prijs van zalm. Ik heb me wel eens laten vertellen dat die vis begin 20e eeuw (weliswaar 50 jaar na dit statistiekje) zo goedkoop was dat dienstbodes in hun contract lieten vastleggen dat ze niet meer dan twee keer per week zalm kregen voorgeschoteld. Of is dat een broodje-aap-verhaal?

 4. Gelkinghe schreef:

  @RT Farty,
  Het zou best waar kunnen zijn, dat verhaal, maar dan voor een veel oudere periode – de Gouden Eeuw – en dan vooral in het gebied van de grote riviermonden.

 5. Frans schreef:

  Wat een mooi boek van Acker Stratingh, Venema en Venema. Er gaat een wereld voor me open. De Egyptische Dijk bij Hongerige Wolf verklaard vanuit de Turken of Muselmannen. Finnerwolde immers bewoond door armoedige en onbeschaafde lieden. Ik zie die vissers al voor me, op zoek naar nachtgarnalen in het pe-liep, pe-liep van de slijkaaksters.
  Was die G.A. Venema dezelfde die voor het Genootschap van Nijverheid het “stelsel van vraagpunten” invoerde? Prachtig die 19e eeuwse wetenschappelijke gedetailleerdheid.

 6. Gelkinghe schreef:

  @Frans,
  Venema was burgemeester van Winschoten. Het boek is waarschijnlijk nog wel antiquarisch te krijgen omdat de Waddenvereniging ca. 1980 een heruitgave deed.

  Wat betreft die Egyptische dijk zat hij waarschijnlijk fout. Egypters was de oude naam voor zigeuners (vgl. gypsies). Maar ook daar heeft de naam waarschijnlijk niets mee te maken, het is – denk ik – eerder een aanduiding voor: ver weg. Soortgelijke namen zijn er wel meer, denk aan: Moscou, Amerika, de Krim, Elim, Alteveer etc. Bij Veendam had je een Egypteneinde, dat duidt waarschijnlijk ook op die afgelegenheid.

 7. Bert AC schreef:

  @Harry,
  Klopt, ik heb vroeger in Papendrecht gewoond en daar heb je de Vissersbuurt met de Zalmsteeg. Daar werden vroeger in de Merwede enorme hoeveelheden zalm gevangen, die vanuit zee de rivieren introkken om meestal in de zijrivieren de Rijn, in Duitsland te paaien.

 8. Frans schreef:

  Het Egypteneinde bij Veendam is er nog steeds. Op de kaart van 1851 ligt Egipte tussen Duurkenakker, Zuidwending en Veendam. Nu ongeveer tussen de afslagen Meeden en Veendam van de N33.
  Bij Elim en Amerika heb ik ook nog andere voorstellingen dan verweg.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.