Ophangen an schurreldouk in Klontjesbuurt

De Krant van Toen ligt er dit weekend uit, naar ik hoop wegens onderhoud, want dat er voor zoekers nog het een en ander aan gebeuren moet is duidelijk. Zo krijg je zoekresultaten uitsluitend in de omgekeerd chronologische volgorde aangeboden: het nieuwste artikel eerst. Voor mensen die personen, zaken of toestanden graag in hun ontwikkeling of groei willen zien is dat natuurlijk een crime. Die moeten eerst naar het einde van de rij resultaten, om dan naar boven te werken.

Verheugend is, dat men vrij recent het Nieuwsblad van het Noorden vanaf 1968 eindelijk normaal op de site heeft gezet. Via een truukje kon je die scans allang inzien, maar dat werkte nogal omslachtig. Hopelijk volgen spoedig alle jaargangen vanaf 1888, en wordt zo de achterstand op de Leeuwarder Courant, die vanaf 1752 in te zien is, althans gedeeltelijk ingelopen.

Intussen heb ik vrijdagavond al op de normale manier in het Nieuwsblad vanaf 1968 zitten zoeken, jaar voor jaar, om zo het nadeel van die retrograde representatie der zoekresultaten zo veel mogelijk te vermijden. Het eerste zoekwoord was Perton, en inderdaad vond ik een paar bijzondere stukken waarin familieleden van me ter sprake komen.

In de eerste plaats was dat het grote interview met de toen 83-jarige mevrouw Jantina Noorman-van Heuvelen, dat op zaterdag 7 mei 1988 in de rubriek DagWeek Regio verscheen. Ze rept daarin onder meer over het schoeisel dat ze als kind droeg – meestal klompen, al leverde de ene klompenmaker meer kwaliteit dan de ander. Voor lederen voetbekleding ging de familie Noorman echter naar een achternaamgenoot van me:

“Bij Pedon, eigenlijk Perton, maar dat zei niemand, kregen we echte schoenen. Wij er direct op af of de schoenen gereed zouden zijn. Meestal zei Pedon: ze hangen nog in ’t pute te drogen, maar als wij doorzeurden dan werd hij kwaad en zei: “Zell joe ophangen aan schurreldouk”.”

Wat me bij deze anecdote vooral treft is de uitspraak van onze achternaam. Zo sprak mijn uit Finsterwolde afkomstige grootvader hem namelijk ook wel eens uit: met een stomme e, zonder r en een t die vergleed naar een d. In Oost Groningen kwam er naast een familie Perton een familie Perdon voor, waarbij je je kunt voorstellen dat een ambtenaar van de burgerlijke stand een van die twee namen ooit eens verkeerd verstond. Een en ander sluit ook aan bij de meest plausibele verklaring die ik voor onze achternaam hoorde, namelijk dat het zou gaan om een verbastering van de term pardon. Waarbij ik dan denk dat de oudst bekende naamdrager eens een straf kwijtgescholden kreeg voor smokkel, een misdrijf dat in deze grensregio veel voorkwam.

Overigens was de Vrieschelose schoenmaker Perton volgens de NvhN-rubriek Noorder Rondblik van 22 januari 1987 woonachtig in de ‘Klontjesbuurt’. Dat was het centrum van het dorp, de omgeving waar in 1987 het verdwenen caféDe Korenaar stond. Volgens de Noorder Rondblik hadden alle bewoners daar de groepsnaam klont. Het zal wel, maar meer verhelderend in dezen is het interview met de bejaarde Jantina Noorman, een jaar later. Als dochter van een smid groeide zij op in de Vrieschelose Klontjesbuurt:

“Zo werd de wijk genoemd waar de meeste ambachtslieden woonden, middenstanders die het net even beter hadden dan de gemiddelde arbeider. Geld genoeg voor een klontje in de koffie, vandaar de naam klontjesbuurt.”

Schoenmaker Perton was dus een man in bonis. Bij hem kwam er sowieso wel kandij in de koffie. Hij had geen smokkel meer nodig om in zijn levensonderhoud te voorzien.

Overigens kwam de naam Klontje(s)buurt in meerdere noordelijke dorpen voor. In Vriescheloo en Haulerwijk mag hij dan uitgestorven zijn, in Ter Apelkanaal, gemeente Vlagtwedde, leeft hij nog volop. Zoals onder meer blijkt uit de Klontjebuurt-Hyves.

Advertenties

One Comment on “Ophangen an schurreldouk in Klontjesbuurt”

  1. LB schreef:

    @Gelkhinge typisch, in latere jaren had de term klontjesbuurt eerder het imago van wat nu “krachtwijk” wordt genoemd. Wanneer ik de radio te hard zette werd me te verstaan gegeven; “He ’t is hier gain klontjesbuurt!”


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.