Heen en weer naar Marum

Vrolijk paard mat ‘blaarkop’ (of Moshe Dayanhoofd) tussen Lettelbert en Midwolde:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Zie ook dit filmpje, waarin het uitgedaagd wordt door een jongere soortgenoot.

Schuur in Niebert:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

De kerk van Marum:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Uithangbord van café in Tolbert:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Getuige advertenties in de Ommelander Courant van 16 oktober 1789 en 8 juni 1790, waarin het signalement van vermiste paarden werd opgegeven, bestond er toen al een herberg De Pylders in Tolbert. In december 1802 stond deze herberg te koop:

“Met Consent des Gerechts van Vredewold, gedenken A. PLOEG en Vrouw, op Donderdag den 6 January 1803 des avonds om 4 uuren, publyk op Strykgelds Conditiën te Verkoopen: Hunne BEHUIZINGE, de Pylders genaamt, staande aan de Heereweg te Tolbert, zynde van ouds en nu nog een Neringryke Herberg, voorzien met Boven- en Beneden Kamers, een ruime Schuure met Stallen voor Paarden en Beesten, een groot Hoff en Tuin, alles eigen Grond, benevens verscheiden Grazen best Bouw en Weideland. Deze Verkooping sal zyn ten Huize voornoemd, alwaar de Conditiën van verkoop 3 dagen bevorens zullen zyn te leezen.”

De benaming Pylders, eveneens gedragen door een herberg te Grijpskerk en een kremerij annex schoenmakerij in Uithuizermeeden, doet nogal Fries aan. Googelen en een beperkt krantenonderzoek, waarbij ook varianten als De drie Pilaren zijn betrokken, levert nog herbergen en jongere horeca op in Oostermeer, Drachten, Beetsterzwaag, Mildam, Oudeschoot en Heerenveen. De naam was en is dus vooral populair in de Friese veenstreken. In Oudeschoot ging het zelfs om het grietenijhuis van Schoterland tot 1828,

Daar in Oudeschoot is er letterlijk sprake van drie pilaren. Of er ook een symbolische betekenis is, heb ik nog niet mogen ontdekken.

 


4 reacties on “Heen en weer naar Marum”

 1. Gelkinghe schreef:

  @Jacob,

  In de heraldiek zie je heel vaak een verdrievoudiging. In de stad had je bijvoorbeeld een winkel De drie Webben aan de Vismarkt, maar ik herinner me ook een wapen met drie haringen enz. De drie Uiltjes voldoet daar dus ook aan.

 2. aargh schreef:

  Hoeveel mensen zouden een oogvlek nog associeren met Moshe Dayan? Veertig jaar geleden werden er nog wel huisdieren naar hem genoemd, ik denk dat dat nu gewoon vlekkie zou worden.

 3. Irene schreef:

  Dat vosje is een Arabiertje dat bij mij zo de wei in zou mogen en die paint is ook nog vrij jong zo te zien. Leuk filmpje.

 4. Wieke schreef:

  Wat een prachtig paard.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.