Groninger Jeanne d’Arc

Ze staat sinds kort aan het laatste stuk van de Paterswoldseweg voor een non-descript kantoorgebouw. Ze heeft een tweehandig zwaard en zet een van haar hooggehakte hoge laarzen op een stapel boeken. Er is geen bordje, je vind haar niet op ‘Staat in Groningen’, ze zit evenmin in de krantenbank en googelen op de naam van de weg + vrouw + zwaard + boeken  helpt ook al niet.  Blijf benieuwd naar het verhaal erachter.

Deze slideshow vereist JavaScript.


10 reacties on “Groninger Jeanne d’Arc”

  1. boerin schreef:

    Staat er niets bij? Vreemd. Oh ja, ik zit hier: http://boerin.wordpress.com/.

  2. Wim schreef:

    Gevonden. Het is “The Fair Maiden”, openbaar sculptuur bij het Openbaar Ministerie te Groningen.
    Zie:http://trendbeheer.com/2011/06/06/alex-jacobs-the-fair-maiden/#more-70129

    Wim

  3. aargh schreef:

    jee. een laars op een stapel boeken, hoe moeten we dat begrijpen?

    • George schreef:

      Het is Fleur Agema en haar buit na een bezoek aan de Linkse Kerk.

    • H.M. Lubach schreef:

      Het is een moderne versie van Vrouwe Justitia, de boeken zijn wetboeken! Niet echt moeilijk te begrijpen lijkt me zo! Prachtig beeld overigens!

      • groninganus schreef:

        Let u even op de datum van publicatie van dit stukje? Nergens was destijds kenbaar dat het een justitieel gebouw betrof. De gelijkenis met de gangbare Vrouwe Justititia is ook nogal een gezochte, aangezien Justitia doorgaans wordt afgebeeld met een opgeheven zwaard en een weegschaal.

  4. groninganus schreef:

    @Wim, Zeer bedankt! Ik zie dat ik de combinatie sculptuur en Paterswoldseweg vergeten ben bij het googelen. Ook maakt al dat gebruik van het Engels zulke dingen ook niet beter vindbaar. Overigens is er geen publiciteit rond de oplevering geweest, ik vond via LexisNexis (KB) niets in de kolommen van het DvhN.

    @Aargh, Kennelijk zijn het wetboeken. Steunend op kennis staat zij pal voor gerechtigheid. Met dat ‘fair maiden’ in de titel was de associaltie met Jeanne d’Arc helemaal zo gek nog niet.

  5. Wim schreef:

    Heb al vaker ervaren dat wanneer iets onvindbaar is, googelen via de optie afbeeldingen soms een uitkomst is. Hoewel het plaatje dat ik zodoende vond nou niet direct voor de hand lag, omdat het beeld daarin ingepakt zat.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.