Nieuwe Stad & Lande bevat prachtvondst

De nieuwe Stad & Lande zal rond dit weekend bij de abonnees in de brievenbus liggen

Op de voorpagina een van de ronduit prachtige aquarellen uit het Album Amicorum van Menolt Hillebrandes van Harssens. Menolt was katholiek, van gegoede komaf, studeerde in Dole (waar eerder de moordenaar van Willem van Oranje studeerde) en belandde begin 17e eeuw als bureaucraat aan het hof in Wenen, waar de Keizer hem later in de adelstand verhief. Harry Brouwer, die al eerder de summiere biografie van deze ambtsedelman schreef, ontdekte diens vriendenalbum in een Zuid-Duitse bibliotheek en geeft context aan deze prachtvondst, die op termijn nog wel eens tot meer ontdekkingen kan leiden.

Verder vinden de abonnees in dit nummer van Stad & Lande een artikel van Wija Friso over een model van de Termunterzijl uit 1725, en stukken van Elise van Ditmars en Mijnard Scheers over respectievelijk de steenfabrikant, architect en kunstverzamelaar Reurt Jan Veendorp, en de boerderij Oldenbosch in Nansum, die achter de eenvoudige 19e-eeuwse voorgevel veel oudere bouwsporen bleek te herbergen.

Niet-abonnees kunnen dit nummer van ons kwartaalblad onder meer kopen bij boekhandel Godert Walter,  aan de Oude Ebbingestraat in stad. Maar abonneren is natuurlijk veel beter. Dat kost je € 27,50 per jaar. Opgave bij het secretariaat van de vereniging Stad en Lande, postbus 41122, 9701 CC Groningen, of via de website van de club. Voor dat geld krijg je dan ook nog eens het Historisch Jaarboek Groningen èn uitnodigingen voor allerlei interessante lezingen die in het winterseizoen plaatsvinden. Doen dus, als de geschiedenis van stad en ommeland je belangstellng heeft.

Overigens groeit het aantal leden van Stad en Lande de laatste tijd aardig. Het nadert nu de duizend en er wordt over gedacht om het eventuele duizendste lid met wat leuke historische attenties in het zonnetje te zetten op de 25e Dag van de Groninger Geschiedenis.


3 reacties on “Nieuwe Stad & Lande bevat prachtvondst”

  1. Melody schreef:

    Ik bin noit aine van lidmoatschapn moar kiek wel geern noar schiere ploatjes ;-))

  2. Irene schreef:

    Ja vind je dat nou? Van hieruit lijkt het maar een schril plaatje met hele eigenaardige bomen erop.

  3. Bob Poppen schreef:

    Inderdaad Harry, weer een mooie uitgave, met een gevarieerde reeks artikelen.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.