De moord op Godert Walter

“Zondag 17 september 1944, het gezin geniet in de tuin van een stralende dag. Vier SD’ers stappen uit een auto en vallen hun huis aan de Dilgtweg in Haren binnen. Drost en Mowinski houden Agnes van Gelder en hun twee zonen in bedwang, Lehnhoff en Kindel nemen Godert Walter mee naar binnen en sluiten de gordijnen. Agnes hoort drie schoten vanuit het huis. Lehnhoff vuurt twee keer, Kindel één keer. De SD’ers nemen Walter zijn papieren af en duizend gulden en vertrekken zonder zich te bekommeren om zijn vrouw. Alles speelt zich in enkele minuten af.”

Godert Walter was het slachtoffer van de verrader Pieter Wichers, die na de oorlog voor het executiepeloton kwam. Henk Werk stelde een internetpagina over deze beruchte V-man en zijn slachtoffers  samen.


5 reacties on “De moord op Godert Walter”

 1. Wieneke schreef:

  Wichers was een man met een slap karakter, lees ik. Dat zijn de grootste griezels vaak als ze de kans krijgen. Onderschat ze maar nooit. Goed dat meneer Werk e.e.a. heeft geboekstaafd.

 2. Haren in Foto's schreef:

  Misschien voor de volledigheid goed om te vermelden dat de geciteerde passage afkomstig is uit het boek “Van kwaad tot onvoorstelbaar erger, Verhalen achter de namen op de gedenksteen in Haren” door Wil Legemaat & Margriet Staal, uit de Harener Historische Reeks, nr. 15 (uitgeverij Boomker en Knoop, Haren 2010), zoals Werk ook terecht in een voetnoot op z’n webpagina aangeeft.

 3. HUUBgoud schreef:

  leuk je loggie weer gevonden te hebben… zal je weer in de gaten blijven houden… kijk ook weer eens op mijn loggie. (voorheen was ik tabakspot.web-log.nl dus).

 4. Geert schreef:

  De naam Godert Walter is er dan nog wel. De enige boekhandel in Groningen waar ik regelmatig kom.

 5. Godert wieringa schreef:

  Mijn ouders jan en greet wieringa-venema waren met Godert Walter bevriend, daardoor ben ik naar hem vernoemd en dit vind ik een hele eer.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.