Een nieuw ‘klokhuis’ te Leegkerk

Op 20 mei 1696 lieten de kerkvoogden van Leegkerk de timmerman Geert Roelefs van Peize naar Leegkerk komen, “om de toorn te verbeteren dat die niet schuddede in ’t luiden”. Met die toren, zo blijkt naderhand, werd een dakruiter bedoeld, die bovenop de kerk stond. Roelefs onderzocht deze, en bevond dat “het holt al in ’t vergaen was”. Geen wonder dus, dat deze toren schudde bij het klokluiden.

De kerkvoogden besloten, dat er aan de westgevel van de kerk “van nieu eijken holt een klockhuis ofte Toorn zou komen”, waar de klok naar toe moest verhuizen. De oude dakruiter zou dichtgetimmerd worden. Geert Roelefs nam het werk aan voor 65 gulden als de kerkvoogden het eikenhout uit een bos in Drenthe kochten. Maar als zij “besneden holt” uit de stad Groningen zouden laten halen, zou hij slechts 55 gulden krijgen. Dan hoefde hij immers niet meer die bomen te laten bewerken tot bruikbaar hout.

De aanbesteding vond plaats in een herberg bij de Nieuwe Brug, waar de kerkvoogden de verteringen betaalden. Deze liepen op tot een rijksdaalder.

De aanneemsom gold dus alleen de arbeidslonen – de materialen moesten de kerkvoogden zelf kopen. In juni kochten ze voor 56 gulden en tien stuivers vijf eiken in het bos van Peize. Hoewel deze eiken in augustus werden gekapt, zouden ze daar nog maandenlang blijven liggen, omdat ze “uit oorsake van langduirende regen en onbruikbaerheijdt van de wegen” niet naar Leegkerk konden worden vervoerd.

Dat transport gebeurde pas op 21 december 1696 door “de Caspeluiden van Peijse met sleeden over ijs”, waarvoor deze Peizenaren een hele ton kluin (Groninger bier) als beloning kregen

Uit een soortgelijke post voor “een halve tonne kluin tot richtelbier van de Toorn ofte Klockhuis”, waarvoor de Leegkerker schoolmeester op 8 mei 1697 de impost betaalde, blijkt dat toen ongeveer het balkenstel aan de gevel bevestigd zal zijn. In juli betaalden de kerkvoogden de timmerman voor zijn werk en de smid voor het gebruikte ijzerwerk en spijkers. Dat zal na de oplevering zijn geweest.

Al met al waren de kerkvoogden zo’n 166 gulden kwijt voor de nieuwe aanbouw.

Bron: RHC Groninger Archieven, toegang 547: familiearchief Lewe, inv. nr. 502: rekeningen kerkegoederen Leegkerk


6 reacties on “Een nieuw ‘klokhuis’ te Leegkerk”

 1. Mooi verhaal! Toen ik voor het eerst hoorde van de plaatsnaam Leegkerk, kreeg ik visioenen van een slechtbezochte kerk, waar de plaatsnaam naar genoemd zou zijn. Flauwekul natuurlijk. Leeg blijkt hier te staan voor laag, ten opzichte van buurdorp Hoogkerk. Ligt ook wel erg voor de hand…

 2. Vervoer per schip te veel gedoe met overladen? Of had Peize nergens een goede kade?

  Zo heeft het belang van het vervoer per kar van Groningen naar Appingedam/Delfzijl me altijd verbaasd. Op die route lijkt vervoer per schuit toch veel eenvoudiger, of zou hier ook het overladen voor het laatste eindje de hele rit per kar al goed maken?

 3. jaartal schreef:

  geweldig verhaal (weer) …mooi man!

 4. Dwarsbongel schreef:

  Grappig, wij zijn onlangs nog “op Leegkerk” geweest bij dit kerkje.
  Was de mallejan nog niet uitgevonden toen? Kijk voor uitleg en foto’s b.v. hier:
  http://www.penterbak.nl/Mallejan.html
  Je kunt daar ook doorklikken naar de hele fotoserie uit Havelte.
  Heb zelf ook meegewerkt aan bomenkap in de pre-kettingzaagse tijd, en met de mallejan gewerkt.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.