Tiddens en de zomer van ’40 op Groningerland

Het GAVA, dat de film deze week op zijn Vimeo-site  zette, spreekt van een “klassieker”. Sommige shots van deze toeristische promotiefilm van C.R. Tiddens uit 1940 zijn inderdaad al eens te zien geweest in historische programma’s op TV Noord. Integraal, voor het volle halve uur, zag ik hem nu echter pas voor het eerst.

De film is een tour over het Groningerland gedurende de zomer. Er wordt nog met de hand gemolken en koren ingehaald. Toch zijn er voor het melken, ploegen en dorsen ook al ‘moderne’ landbouwmachines, waarvan een goed bezochte demonstratie in beeld komt.

Het toertje van Tiddens gaat langs slikken, wierdedorpen, boerderijen en middeleeuwse kerken. Maar ook doet hij Delfzijl met zijn haven en strandje aan en tussendoor krijgen we bovendien zicht op de opgraving (door Van Giffen) van de abdij in Aduard (“De leerschool van de spade”).

Eindelijk in Oost-Groningen beland, verlaat Tiddens pijlsnel Winschoten in zuidelijke richting, waar hij beelden schoot van Ol Grait, het slot te Wedde, het kerkje van Sellingen met zijn plafondschilderingen, een kronkelende dorpsstraat met paard-en-wagenverkeer, het klooster Ter Apel en een Westerwolds keuterijtje.

De beelden van de monumenten zijn als altijd tijdloos, en kunnen nu nog zo ongeveer gemaakt worden. Die kan je dus eigenlijk wel overslaan. Jammer dat Tiddens geen statief gebruikte. Het zwartwit hoort bij de tijd, maar oh wat zou deze film aan kleur veel gewonnen hebben.

Groot op je scherm zetten en genieten maar.


5 reacties on “Tiddens en de zomer van ’40 op Groningerland”

 1. Dick Bolt schreef:

  ik ben van 1947 maar heb de korenschoven ook nog meegemaakt, en wat kwam er vroeger veel stro vrij, iets waar sommige boeren nu wel graag naar terug hadden willen gaan denk ik.
  Stro is nog nooit zo duur geweest als nu, dit komt o.a. door de vele maneges die nogal wat pakken stro nodig hebben.
  Een leuk idee Harry om deze film nu eens in zijn geheel aan te bieden,

 2. Jan de Jong schreef:

  Mooi man, even weerom.

 3. Marten Fokkens schreef:

  Mooie film Harry. Ik heb er nog een foto uit gehaald van Ol Graitje voor http://historie-bellingwedde.realsite.nl.

 4. Hendrika schreef:

  Mooie beelden, al ben ik blij dat het een en ander in de landbouw gemechanisserd/geautomatiseerd is. Manman, wat een zwaar handwerk!!

 5. Dondersteen schreef:

  Eén grote Jetses-plaat, prachtig. Mijn opa maaide met de zeis. Niet op het land, ik ben van ’63 en toen was alles al lang machinaal, maar wel de slootkanten etc. Hij had zo mee kunnen doen in deze film.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.