Slak, reizend als pelgrim naar Santiago

In de leggers van de Groninger Courant uit de achttiende eeuw kan je soms advertenties aantreffen voor totaal vergeten boekjes, zoals de Historie van de Slak, reysende als Pelgrim na St. Jacob. Het betreft een werkje in octavo dat gedrukt is door de Rotterdamse boekverkoper Adriaan Obreen, en dat in het najaar van 1743 en de zomer van 1744 onder meer in de boekwinkel van de Groninger courantier Jacob Sipkes te koop was voor 6 stuivers. Welk bedrag misschien erg bescheiden lijkt, maar dat voor veel mensen in die tijd een dagloon vertegenwoordigde. Reden om voorzichtig te zijn met de betiteling ‘volksboekje’.

Over de inhoud van de Historie van de Slak worden we uit de advertenties alleen gewaar dat het een fabel was met een anti-katholieke strekking. “Op een aerdige en boertende wyze” en door middel van dialogen tussen dieren stelde het namelijk “de bedrieglykheden en listigheden des pausdoms” aan de kaak. De slak die de hoofdrol speelde, had op zijn reis naar het bedevaartsoord Santiago de Compostella “allerley aardige ontmoetinge”, maar maakte ook avonturen mee waardoor hij dikwijls in levensgevaar verkeerde. Uiteindelijk echter, was hij “gelukkiglyk en behoude gerepatrieert”.

Ik wilde wel wat meer weten over dit boekje,  maar mijn zoektocht leverde niets op. Via de STCN is het niet te vinden, en ook eventuele Engelse en Duitse varianten lijken van de aardbodem te zijn verdwenen, als ze ooit al hebben bestaan. Maar misschien komt er op dit logje ooit nog eens een reactie met een vindplaats.

Bron: Groninger Courant 8 oktober 1743 en 14 juli 1744.

Naschrift 8 juli 2017: Het werkje wordt ook gemeld in de catalogus van de boekenveiling Beucker Andreae, Leeuwarden 1829,

Advertenties


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.