‘Friesland is in de war’

“Uit Friesland schrijft men het volgende aan de Dr. Ct. (Drentsche Courant, HP): “Friesland is in de war; de vorst, welke de wateren met eene gladde ijskorst overdekt heeft, is hiervan de oorzaak. Vooral die dorpen en steden, welke met vaarten doorsneden zijn (en dat zijn de meeste plaatsen onzer provincie), vertoonen bij het tegenwoordige schoone winterweder eene ongewone drukte en bedrijvigheid. In menige school wordt alleen ’s voormiddags les gegeven en dan wel een uur langer dan gewoonlijk; ’s namiddags zijn de kinderen op schaatsen.

In de kerken wordt ’s zondagmiddags meestal niet gepreekt, omdat de gemeente toch niet opkomt. De ouders blijven meestal tehuis: het zijn hunne kinderen en dienstbaren die zich steeds met schaatrijden amuseren. Bij den boerenstand heeft het soms groote moeite in ’s avonds het vee gevoederd en gemolken te krijgen. ’t Heeft wat in, dat dit, beurt om beurt, door de inwonenden geregeld wordt, waarbij de heer des huizes niet zelden beslissend tusschen beiden moet komen. De ouders die hunne kinderen alle dagen opnieuw van zakgeld moeten voorzien, klagen er al spoedig over, dat het ijs zooveel geld kost. De dienstbaren nemen van hun loon op  en krijgen voorschot.”

Berichtje uit de Groninger Courant van 6 januari 1871. Toch jammer dat Driek van Wissen, die zich als verklaard anti-Fries een en andermaal over de gekte der Friezen heeft uitgelaten, geen kennis meer kan nemen van dit logje. Hij zou zich verkneukeld hebben over de eerste regel van het bericht, die koren op zijn molen vormt en dat nog wel vanuit een Friese koker.


3 reacties on “‘Friesland is in de war’”

  1. Geert schreef:

    Fryslân heeft ook nog een andere kant, de Woudstreek. Hooguit ging men daar een “Liekster tak” halen. Dat vonden de Leeksters zo mooi dat ze zelfs hun huidige winkelcentrum zo hebben genoemd. Dat zal Driek vroeger goed hebben gedaan 🙂


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.