Groninger ijsgekte
Geplaatst op: 30 december 2011 Hoort bij: Geschiedenis 6 reactiesOver ijsgekte gesproken, in Groningen kon men er ook wat van:
“ULRUM, 24 december. In deze streken bestaat nog altijd het gebruik, dat hij, die het eerst over ijs op schaatsen een herberg bezoekt, getrakteerd wordt op een “halfoort” jenever, soms met een metworst bovendien. Dientengevolge waagt menigeen zich zeer vroeg over ’t ijs en krijgt niet zelden, in plaats van ’t “halfoort” een duchtig nat pak, zoo niet erger.
Gisteren beproefde schipper D. van een kastelein den gebruikelijken prijs te behalen. Bijna had hij het doel bereikt, toen hij door het brosse ijs zakte. Zonder hulp ware hij gewis verdronken. Gelukkig werd zijn geroep om hulp gehoord en hij gered. Zijn lust naar ’t zoo moeijelijk te winnen “halfoort” zal door ’t koude bad wel aanmerkelijk zijn afgekoeld.”
Bron: Groninger Courant 28 december 1870
pracht van een verhaal
ik kan op Google niet de betekenis vinden van een oort of halfoort, hoeveel cc was
dat eigenlijk.
Een half oortje was wel een geldmaat ter waarde van een duit oftewel twee penningen. Geen idee hoeveel jenever je daar voor kreeg in 1870.
ben er al uit was 1/4 liter
Maar het staat natuurlijk gewoon op een Groninger website:
http://www.flappie-39-46.nl/Familie/Koken/CD-Best/Recept-Best/Streek-Best/Groningen/Borgen.htm#Maten en gewichten
Elders vind je ook dat een oort ongeveer gelijk is aan een Amsterdamsche pint. Maar dan ben je nog verder van huis.
Volgens mij was een oortje een dubbele duit, dus een kwart stuiver. Een halfoort kwam dan neer op een duit, maar iets zegt me dat die aanduiding dan niet logisch is.