Willy Weits en zijn hammond-orgel

Ik heb hem in de jaren negentig wel eens zien spelen bij een jubileumreceptie van de Ouderen Soos Oosterpoort (OSO): nostalgische melodieën uit de jaren ’50 op een hammond-orgel, met een verticale bas en kwastjesdrums ter ondersteuning erbij. Niet bepaald mijn muziek, maar ik kan genieten van genietende mensen en heb het vast glimlachend gadegeslagen.

Voor Willy Weits (1930-2004) zal het een van de vele schnabbels zijn geweest. De man schnabbelde werkelijk net zo vaak als Loutje Leeuw tegenwoordig. Ook die doet aan nostalgie, maar dan van een wat een latere periode. Zo schuift alles op. Voor je het weet zit je op de bejaardensoos te rocken op Loutjes deunen.

Terug naar Willy. Diens carrère in de muziek begon zo ongeveer rond 1950, toen hij hier in Groningen als “accordeonvirtuoos” bars en dancings als De Pijp en De Corner bespeelde. Hoewel in 1952 noordelijk kampioen op de accordeon  – je had er toen nog wedstrijden in – stapte hij niet lang daarna over op hammond-orgel en dat instrument bleef hij, ondanks latere uitstapjes naar o.a. de synthesizer, zijn verdere leven trouw.

In de jaren vijftig en zestig luisterde hij er menig feest mee op, van de Bond van Melkhandelaren tot de Reünisten van Beatrixoord. Maar hij kwam er ook vaak mee op de radio. Om te beginnen natuurlijk bij de Regionale Omroep Noord (RON), waar hij een vast contract had. In 1966 volgde hij bij de VARA “meneer ” Cor Steyn op – een hele eer! – en nog weer later kon je hem zelfs op de BBC horen spelen. Maar getuige de krantenstukjes bleef hij toch ook altijd in Groningen wonen, vandaar dus dat ik hem op die bejaardenclub in bezadigde actie kon zien.

Willy Weits overleed in 2004, maar een paar jaar voor zijn dood maakten cameraman Tjerk Bekius en interviewer Mieneke Zevenberg behoorlijk wat filmopnamen van hem, in de bedoeling er, gelardeerd met interviews met derden, een documentaire uit samen te stellen. Het project raakte in het slop, maar nu willen Bekius en Zevenberg het graag alsnog weer oppakken èn voltooien. Aan mensen die meer over Willy Weits weten te vertellen, daarom het vriendelijke verzoek zich aan te melden bij Mieneke.

Advertenties

8 reacties on “Willy Weits en zijn hammond-orgel”

 1. Bert Visser schreef:

  Wat hartstikke mooi, die aandacht voor Willy Weits. Pure nostalgie. Het doet mij denken aan Hotel Noordzee aan de Badweg op Ameland. Eind jaren ’60 was Willy daar vaste huisorganist. Inderdaad op een Hammond met losse drumcomputer.
  Het herinnert mij aan die ene Roder markt waar het imposante AVRO(Cor Steijn) concertorgel stond opgesteld, bespeeld door Willy Weits. Ik heb zelf nog een blauwe maandag op zijn synthesizer orkest gezeten. We repeteerden in ‘Het Tehuis’ in de Lutkenieuwstraat in Groningen.

  • Tjerk Bekius schreef:

   De montage van de video is in volle gang als hij gereed is dan wordt hij gedraaid in de Schutse in Leek op woensdag 20 maart 2013.

   • Tjerk Bekius schreef:

    De film is gereed duur 22 minuten 20 maart 2013 Schutse te Leek aanvang 19.30
    Prijs is 4 Euro 2 koppen koffie met koek en de film dat is goedkoop.
    De film wordt samen met een film van Roelof Stalknecht gedraaid van Stichting Beeldlijn.
    Met een film over de Grote Markt.
    Mieneke Zevenberg die de interviews gedaan heeft bij Willy Weits is ook aanwezig met de cameraman en editor Tjerk Bekius.

 2. Dwarsbongel schreef:

  Bij het zien van de naam Willy Weits stond ik ineens in de Zwanestraat in Stad, ergens tussen 1960 en 1966. Ik was vaak op pad in de stad, in mijn functie van Leerling-Bediende (lees: loopjongen). Had hij daar een winkel? Of speelde hij daar, met de deur open, op verzoek of om instrumenten te proberen? Ik kwam toen nogal eens bij Radio Crescendo, halverwege de Zwanestraat aan de zuidkant. Die omgeving kwam bovendrijven… Nee, ik heb hem niet gekend, maar stond zijn naam daar ergens te lezen? Hoe weet ik anders dat het Willy Weits was?

 3. Dwarsbongel schreef:

  Aanvulling: mijn herinnering zegt, dat hij toen op een accordeon speelde, waar de elektronica bepaald niet ongemerkt aan voorbij was gegaan…

  • Stephy (Ria) van der Veen-Weistra schreef:

   Musicus Willy Weits (1930-2004) had een muziekwinkel in de Oude Kijk in ’t Jatstraat.
   Zijn naam stond daar inderdaad boven de etalage te lezen.
   Hij speelde o.a. accordeon, piano, orgel, trombone, vibrafoon.
   In de winkel werd natuurlijk regelmatig muziek gemaakt. Door klanten die een instrument wilden uitproberen, door Willy zelf om een instrument te demonstreren en door muzikanten die soms eventjes kwamen spelen.
   Misschien heeft u dat wel eens gezien en gehoord.

   • Gerard Groothuis schreef:

    Ik was een jaar of 11 en wilde trommelen;dus dat werd een drumband. De Groninger Jeugddrumband.Leider was de heer Luider. Er stond een advertentie in de krant dat je je moest aanmelden in de Oude Kijk in’t Jatstraat. Het was bij de muziekzaak van Willy Wiets, een lange pijpenla rechts naast de Harmonie.

 4. edlef schreef:

  Wat ontzettend leuk om dit opeens te lezen. Wat ik niet tegenkom is dat Willy ergens halverwege de 70er jaren een synthesiser orkest wilde oprichten! Wat in die tijd best bijzonder was. Hij verzamelde allerlei mensen, waaronder ik zelf, om dit voor elkaar te krijgen. Hoewel ik me niet precies meer kan herinneren hoe dit afliep, heb ik er zeker 3 maanden ingezeten. Doordat ik, op piano, meer was opgeleid dan de anderen en in allerlei bands en een orkest speelde, werd ik de begeleider van het orkest. Hoewel leuk in het begin, wilde ik vooral die synthesiers (als instrumenten in een orkest) horen. Dat ging uiteindelijk allemaal niet zoals hij wilde. Ik ben er mee gestopt, maar bewaar wel goede herinneringen aan hemzelf. Hij maakte ook voortdurend opnamen… of die nog bestaan..? Een uitermate vriendelijke man!


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.