Bijgezet op het koor van de Farmsumer kerk
Geplaatst op: 19 juli 2012 Hoort bij: De actuele wereld, Geschiedenis, Ommelanden 16 reactiesIk ging vanmiddag naar Farmsum om de pas ontdekte graven in de kerk te zien. Het was er een beetje druk. Enkele honderden mensen waren op hetzelfde idee gekomen.
Archeoloog Ko Lenting als explicateur:
Het graf van Frouke Onsta, van voorname Ommelander Hoofdelingenkomaf, in 1475 de bruid van Focko Ripperda en twee jaar later in de bloei van haar leven overleden. Een zerk uit de 15e eeuw dus. Dat zoiets tevoorschijn komt is van een grote zeldzaamheid:
Detail helm met vederbos:
Ook ruim een half millennium oud, zij het iets jonger, is de zerk van Hayo Ripperda II, die in 1504 overleed, vlak voordat hij Abraham zou zien. Van hem stammen alle latere heren Ripperda van Farmsum af. Op de steen draagt hij een harnas, heeft hij een zwaard opzij en ligt zijn helm aan zijn voeten:
In de media ging de aandacht uitsluitend uit naar de oudste grafstenen. Maar ook die uit de zeventiende en vooral de achttiende eeuw zijn interessant:
Zoals de zerk van de Convooimeester Jan Sissingh, die in 1733 overleed. De steenhouwer gaf hem een gekroonde zandloper mee::
De volgende steen was getuige het grafdicht van een bevindelijke predikant:
Wiens leven was vol strijdt
vol elend vol onwaerde
Diens ziele rust by Godt
diens Lichaem in dees aerde
Godt heeft my nu bevrydt
van boos en sondigh volck
Twelck Christum ick voordroeg
als een getrouwe Tolck
De lokatie van deze graven moet het koor van de in 1869 gesloopte middeleeuwse Farmsumer kerk geweest zijn, want op zo’n plek, vlakbij de kansel, lagen meestal de predikanten en andere hotemetoten van een kerspel.
Nog een laatste blik op het geheel. Goed te zien is hoeveel grond er in en sinds 1869 over de graven heenging. Doordat de houten vloer vermolmd was en vervangen moest worden en dit keer wèl een kruipruimte gewenst werd, kwamen de graven aan het licht.
mooi gedaan !
Geweldig, dat deze graven teruggevonden zijn. Van zo lang geleden.
Prachtige vondst.
Krijgen die stenen weer een zichtbaar plekje in de kerk?
Ze zijn daarvoor fondsen aan het werven.
Wat weer een prachtige ontdekking…
Samen met mijn vrouw de 11e augustus vanuit Stadskanaal in de Farmsumer kerk op bezoek geweest. Een zeer indrukwekkende ervaring moeten wij zeggen. Wat een zeldzame vondst. En er hangt nogal wat mystiek en onopgehelderde vragen omheen. Hopelijk komt er voldoende geld binnen om de nog liggende uitdagingen aan te kunnen pakken en de openstaande vragen te kunnen beantwoorden. Vooral de vraag of het hier nu om echte graven gaat of om herschikte grafzerken lijkt ons een belangrijke om op te lossen. Wij zullen het proces met belangstelling blijven volgen.
OP een bloedhete zaterdag ben ik, na een bericht in Trouw, naar Farmsum gereisd. Heel nieuwsgiering naar de stenen van de Ripperda’s. Nu sla ik informatie over Groningen nooit over. Maar de Ripperda’s hebben later ook huis gehouden in de provincie Overijssel. Van de tak van Oosterwijtwerd wel te verstaan. Temeer, daar de Ripperdafamilie, in tegenstelling tot de Groningers in het algemeen, geen beste naam hadden. In een handschrift van 1580 tot 1632 komen ze er niet al te best vanaf. Ze zijn inmiddels uitgestorven. Dat wel. En verder?Er gaat niets boven Groningen.
J.J. Grootenboer
Heeft u meer over de geschiedenis van de ripperda’s?ik ben met een stam boom bezig en heb de volgende personen erin staan.
Uncko ripperda 1307,unico unckos ripperda 1325,hayo unico ripperda 1360,unico hayes ripperda van wijtwerd 1400, Deze personen zijn voorouders van mij.Ook Frouke Onsta is een voorouder.Weet u meer dan hou ik mij van harte aanbevolen.
Vriendelijke groeten,
Ina rozema Weener.
U vraagt info over uw voorouders, maar u kunt het het best zelf uitzoeken in een Rijksarchief. Ik heb ook wel informatie voor u, maar ik moet natuurlijk wel meer gegevens hebben. U mag mij per email wel schrijven. Mijn emailadres is nflikkema@kpnmail.nl
Hartelijke groeten van Netty van der Deen- Flikkema
Zie ook het recent verschenen boek over de Ripperda’s: http://www.lulu.com/shop/pieter-wg-van-agteren/genealogie-van-het-geslacht-ripperda/hardcover/product-21648605.html?ppn=1
Verder ook het website van Rob Hubert: http://www.genealogie-hubert-schuwer.nl/genea/index.php/adel-genealogieen
Frouke Onsta was getrouwd met een zoon van Unico Ripperda en was een schoondochter en geen nazaat van de Ripperda’s
De Ripperda’s zijn een buitengewoon interessant geslacht, en de geschiedenis van Groningen alswel die van Overijssel is nauw met deze familie verweven. Dat zij geen beste naam zouden hebben gehad valt op zich wel mee. Hun gedrag pastte perfect binnen het toenmalige, adellijke patroon en ze schenen zich niet veel beter of slechter te hebben gedragen dan hun standsgenoten. Zij moeten dus ook binnen hun historische contaxt beschouwd worden. Overigens zijn de Ripperda’s geenszins uitgestorven. Hoewel de Nederlandse takken inderdaad niet meet bestaan, bloeit nog een Duits-Deense tak. Zie ook het recent verschenen boek over de Ripperda’s: http://www.lulu.com/shop/pieter-wg-van-agteren/genealogie-van-het-geslacht-ripperda/hardcover/product-21648605.html?ppn=1
PvA
Van de week een stukje erover gehoord op rtv noord.Daarin ook over de grafsteen van froukje onsta.Die staat in de stamboom van Jantiena Broekema,mijn oma.Ze is dus een verre voorouder van mij.erg leuk en ik ben zeer benieuwed om hem te zien.
Ina rozema
dit is echt interessant. kom toevallig op deze site terecht deze. jan sissingh is onze stamvader .hou mij graag op de hoogte.
Ik meen dat de zerk van Sissingh ook bij de gerestaureerde zerken behoort, die (binnenkort)rechtop tegen de binnenwand van de kerk worden gezet.
ja leuk. ik heb al contact gehad met de mensen van de kerk in Farmsen.
zal er binnenkort eens heen. dank voor je hele relaas van Tjadens.