Alliantiewapen weer zichtbaar door brand

De verrassing van dit open monumentenweekend zat voor mij in het hervormde kerkje van Leek:

Eind 2000 verbrandde bij een restauratie vooral het dak van deze kerk en liepen kansel, orgelbeun en herenbalkon nogal wat water-, en roetschade op. Er bleek echter ook een lichtpuntje.  Onder de bladderende verflagen van het balkon kwam het alliantiewapen Van Ewsum-Van In- en Kniphuisen tevoorschijn, dat er in 1660, bij de bouw van de kerk, op was aangebracht:

Met het wapen gaven de kerkstichters, de eigenaren van de borg Nienoord en eigenlijk algeheel Leek, te kennen wie het hier voor het zeggen had. Mogelijk werd het grof overgeschilderd in 1798, toen radicale democraten de macht grepen en de verwijdering van alle herenwapens van publieke plaatsen verordonneerden:

Natuurlijk zag dat wapen er onder alle verflagen die er sinds de overschildering bijgekomen waren niet echt jofel meer uit. Het heraldische stuk bleek zelfs niet meer terug te restaureren. De reconstructie kostte een ton, op ruim zes ton voor het opknappen van de gehele kerk.

Advertentie

5 reacties on “Alliantiewapen weer zichtbaar door brand”

 1. Dick Bolt schreef:

  interesant

 2. Frank van den Hoven schreef:

  Tja, een geluk bij een ongeluk. Duur geluk, dat wel, maar men was er gelukkig voor verzekerd. Vreemd dat dit soort zaken vaak bij toeval aan het licht komt. Je zou toch verwachten dat zo´n schildering ergens in de kerkelijke archieven uit die tijd gedocumenteerd zou zijn. Maar kennelijk niet. Vaker duiken onvermoede schilderingen op bij restauraties van kerken, als men bijv. witgepleisterde muren of plafonds van hun pleisterwerk ontdoet.

 3. harmien torenbeek schreef:

  Ik ben niet bepaald ‘kerks’, maar dit is inderdaad een fantastische vondst en restauratie.
  Proficiat!!

 4. Chris Boerema schreef:

  En hoe gek ik ook ben op onze geschiedenis. En hoe graag ik ook zie dat dit bewaard blijft.. Een ton vind ik toch wel erg veel geld in deze periode. Vooral omdat het dus om een reconstructie gaat.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.