Groningen kende in 17e eeuw al aardbevingen

1640:

1692:

Bron: Kronyk van Groningen ende Ommelanden (Groningen 1743) de pagina’s 232 en 268.

Vervolg


7 reacties on “Groningen kende in 17e eeuw al aardbevingen”

 1. Sinds ik weet dat er een miljoenen jaren oude vulkaan onder de Waddenzee ligt, kijk ik van geen geologisch verschijnsel meer op. 🙂

 2. Dwarsbongel schreef:

  Gut, was de NAM toen al naar gas aan het boren? 😉

 3. derdeprijs schreef:

  Uit J Buisman, Duizend jaar weer enz, deel 4: AARDBEVINGEN DOEN WEST-EUROPA OPSCHRIKKEN. “In de nacht van dinsdag op woensdag 4/5 april 1640 worden duizenden West-Europeanen verontrust door een krachtige aardschok. Men voelt die in Maastricht [..] en misschien zelfs in Drenthe. [..] Het epicentrum ligt tussen Dueren (daar scheuren muren) en Keulen.” Rijnslenk dus, niets byzonders en geen NAM in de buurt.

 4. derdeprijs schreef:

  Uit J Buisman, Duizend jaar weer enz, deel 5, blz 184-188(!), met kaartje: GOLVENDE STRATEN DOEN MENSEN DUIZELEN! “Op de rustige, zonnige middag van donderdag 18 september 1692 tegen half drie voelen miljoenen Europeanen de grond onder hun voeten bewegen! [..] In de Abdij van Rolduc komt een van de gevels van de zuidelijke dwarsbeuken omlaag. [..] Het epicentrum lag vrijwel zeker in de streek Luik-Verviers-Aken en de intensiteit was volgens onze maatstaven VII.. ” Is de magnitude 6 op de schaal van Richter.
  Misschien wel de Feldbissbreuk.
  http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File:Roerdal_graben_map_NL.svg&page=1

 5. reina schreef:

  Toen Beno Hofman op Radio Noord vertelde over de grote overstroming van naar ik meen rond de kerst van 1717, kon hij niet vermoeden dat vóór de daaraan gekoppelde TV-uitzending zou worden uitgezonden de kerstTsunami van 2004 terecht alle aandacht kreeg. Het item van Hofman is daarna niet meer uitgezonden.Toch meen ik mij te herinneren dat ik door die radio-uitzending al aan een tsunami moest denken. Beno vertelde iets over iemand (een zee kapitein? in ieder geval iemand die zoiets al een keer had meegemaakt) die van Delfzijl te paard naar Groningen reed om onderweg alles en iedereen te waarschuwen voor naderend onheil. De zee had zich nl. zover terug getrokken als nog nooit tevoren was gezien en dat wees op een naderende vloedgolf. Later heb ik daar niets meer over gehoord, maar was er misschien een onderzeese aardbeving geweest in de Atlantische Oceaan of ergens in Rusland? Door het boek: Hawaii van J. Michener, waarin hij een tsunami beschrijft met ver terugtrekkende zee viel mij juist deze passage in Hofmans verhaal op. De aardbeving kan niet in de Waddenzee zijn geweest, want dan had de paardrijder geen tijd gehad zo hard hij kon naar Groningen te rijden.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.