Een doodslager van Gasselternijveen

In de zomer van 1738 wordt op de Friese kust het stoffelijk overschot van een schipper uit Gasselternijveen gevonden. Zijn hals is afgesneden en hij heeft zware wonden aan zijn hoofd. Na onderzoek valt de verdenking op zijn eveneens uit Gasselternijveen afkomstige knecht. Omdat die knecht, een grote, blonde, maar verlegen vent, niet op het gebruikelijke tijdstip in het najaar thuiskomt en ook verder onvindbaar blijft, zet de Etstoel, de hoogste Drentse rechtbank, begin 1739 een advertentie met zijn signalement in de Amsterdamse Courant. De doodslager krijgt een prijs op zijn hoofd:

Also het doode lichaem van Klaes Alberts , Schipper van Nieuw Gasselter Veen, gelegen in het Landschap van Drenthe 6 uuren van de stad Groningen, in den voorleden somer 1738 gevonden is aen de Friesche kusten, zynde deszelfs strot afgesneden, en aen zyn hoofd bevonden meer als één dodelyke wonde , ook uyt d’informatien en andere omstandigheden gebleken is, dat hy Klaes Alberts vermoord is geweest door zyn knegt, genaemt Klaes Eyberts, die toen ter tyd by hem voor knegt heeft gevaren, meede van Nieuw Gasselter Veen geboortig , oud omtrent 25 jaren , kloek , lang en sterk van Postuur, hebbende geelachtig hair, bleek van aengezigt, doorgaens voor hem neer ziende, aen het voorhoofd eenigzints verbrand, het welke hy veeltyds met de hoed of muts bedekt, kort van hals en styl in de schouders, hebbende ongemeene lange en swaere beenen en voete. En vermits de Justitie zonderling aen gelegen is, dat gemelte doodslager gerake in handen van de Justitie, en wegens zyne gruwelyke moord na regte werde gestraft, so heeft het Hoog Ed. Geregte van welgem. Landschap van Drenthe een praemie van een honderd daelders belooft aen die geene welke den voorn. Klaes Eyberts zal weeten aen te wyzen dat in handen van Justitie gerake; zullende des aenbrengers naem (des begeerende) werden gesecreteert.

Bron: Amsterdamse Courant 24 februari 1739.


6 reacties on “Een doodslager van Gasselternijveen”

 1. aargh schreef:

  Die had zich vast een heel eind uit de voeten gemaakt, misschien wel de grens over. Lijkt me anders nog knap lastig om aan de hand van een dergelijke beschrijving iemand te herkennen. Hoewel het met die kinderontvoerster waarover je laatst schreef dus wel gelukt is.

 2. Emigrant schreef:

  Hm, de bewijsvoering lijkt me nog niet helemaal rond…

 3. Moniek schreef:

  Ik denk toch echt dat Blonde Klaas óók vermoord is, en begraven. En dat de moordenaar geen tijd had om de meester ook onder de grond te stoppen

 4. Mooie beschrijving van de knecht, dan is het met “Opsporing verzocht” toch maar behelpen.

 5. Haren in Foto's schreef:

  Een beloning van 100 daalders – zo’n 2500 euro in huidig geld – zou dat genoeg zijn geweest om de vermoedelijke dader te pakken te krijgen?


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.