Ol boer op klompen

1 - agenda 1947

R. zei dat ze nog oude agenda’s had. Die van 1947 lag toevallig onder handbereik. Het bleek een zakboekje, uitgegeven door de LIJEMPF, de Leeuwarder IJs en Melk Producten Fabriek. Veehouders konden er bijvoorbeeld in aantekenen, wanneer hun koeien waren gedekt. Maar in dit geval waren die pagina’s nog blanco. Achterin het boekje stonden stukjes voorlichting over onder meer melkmachines en tussen ettelijke pagina-paren lagen klavertjes vier. Die verzamelde haar moeder, vertelde ze. Haar moeder had er echt kijk op. Die zette haar kruk bij een koe neer om die koe te melken, en dan zag ze verderop een pol klaver staan en daar haalde ze zo de klavertjes vier tussenuit.

Eerst ventte haar vader zo veel mogelijk melk uit bij klanten in de stad en ging alleen de overtollige melk naar de LIJEMPF in Briltil. Toen de oorlog vorderde, mocht dat niet meer en moest eerst alles naar de LIJEMPF. Daar werd de room eraf geslingerd en dan kregen ze, zeg maar, de blauwe melk in twee soorten terug: taptemelk en melk waar nog een klein beetje vet in zat. Nog weer later, na de oorlog, moest haar vader een keuze maken tussen zijn melkloop en de fabriek. Hij koos voor de fabriek. Eerst was dat de LIJEMPF, maar naderhand moesten ze voor een andere fabriek kiezen en dat werd de Ommelanden aan de Friesestraatweg.

In de oorlog hielp ze haar vader wel mee met het melk rondbrengen in de stad. Daar had ze ook nog zo’n agendaboekje van. Sommige klanten rekenden namelijk niet meteen af, maar pas aan het eind van de week. Dus tekende ze met potlood de bedragen op in dat boekje. Ik vroeg of ze zich nog de naam van zo’n klant wist te herinneren. Ja, Rut Hofman was daar een van. Die had een kapsalon op de zuidhoek van de Carolieweg en de Herestraat. Hij was ook toneelkapper, grimeur, toneelspeler en regisseur en deed samen met zijn vrouw altijd de Tomasvaer en Pieternel op Nieuwjaarsdag.

Bij haar thuis waren ze lid van een rederijkersvereniging, OBK in Adorp. De afkorting stond voor ‘Oefening Baart Kunst’. Maar als ze er de gek mee wilden scheren, zeiden ze ook wel eens: “Ol Boer op Klompen”. OBK had zo’n drie keer per winterhalfjaar een uitvoering. Ze wist nog wel, vlak na de oorlog was het een keer zo glad op de weg, dat ze er op klompen heengingen. Bij OBK hadden ze er helemaal niet op gerekend dat de leden van de Paddepoel die avond nog zouden komen.

Via de OBK waren ze ook lid van de Grunneger Sproak. Ze herinnerde zich nog de voorzitter, Barth de Ridder – die had een radiozaak ergens in de stad. De secretaris, met wie hij later ruzie kreeg, mijn oudoom Hein Vondeling, was wel eens bij ze aan de deur geweest om een praatje te maken.

Advertenties

12 reacties on “Ol boer op klompen”

 1. Dick Bolt schreef:

  mooi en interessante artikel

 2. harmien torenbeek schreef:

  Mooie fotos. Ik vind o.a. zulke mosbegroeide takken prachtig!
  Zeg Meneer Perton, sinds U nogal bekend bent met de Groninger/Drentse streken, hebt U ( of iemand van uw lezers) enig idee over wat we vroeger ‘tussen de twee bruggetjes’ noemden ?
  Van Eelderwolde tot Groningen, waar later onder de rook van ‘Stad’, buurt Corpus den Hoorn kwam.
  Wij gingen daar in de 1950s twee keer per dag fietsend langs naar de ULO in stad.
  Dat straatje had aan beide kanten mooie huizen met namen, waarvan ik één altijd herinner de “Pamir”. Ik zie ze nu op GoogleStreetview niet meer.
  Er stond bij het tweede bruggetje ( dichtste bij Groningen) een lakfabriek die prachtige verfpanelen buiten had, om weersbestendigheid te toetsen neem ik aan.
  Ik zou graag weten hoe dat stroompje heette waar het bruggetje overheen ging.
  Er waren toendertijd ‘heel mooie kleuren’ ook in dat water ……. eh eh.

  • harmien torenbeek schreef:

   Erg bedankt, U heeft daar veel energie ingestoken.
   Ik bedoelde precies wat ik beschreef, maar vergat te zeggen dat het de Paterswoldse weg was. So sorry!
   Meer in de buurt van de Piccardthof Plas, zo ik zie op Streetview.

 3. harmien torenbeek schreef:

  En nog een zalige jaarswisseling en een creatief en gezond 2013 !

 4. Jannie Bos schreef:

  N.a.v. de vraag van mevr. Torenbeek: de Veenweg tussen Groningerweg (Eelderwolde) en Paterswoldseweg (Groningen), in de 60er jaren gemeente Haren? Lakfabriek Nelf?

  • harmien torenbeek schreef:

   Gelukkig Nieuw Jaar!
   Ik sprak vannacht 🙂 met een broer die zich de lakfabriek ook nog herinnert, en vertelde dat het Oeverbos heette.

   Van de woningen langs de Veenweg is totaal niets meer over. Ene kant venige bosjes, andere kant nieuwbouw, en een stuk kunstwerk ( ‘Corten steel art’) langs de weg, op hoogte van dat stroompje bij de verf fabriek.
   Ik woon aan de andere kant van de wereld en zie dit alles louter via Google Streetvw.
   Ik heb het zoover gebracht dat het ‘kleine kereltje’ op de plaats van de lakfabriek staat 🙂

   Bedankt voor de reacties! Aan mijn nieuwsgierigheid is weer voldaan.
   en het beste voor 2013…

 5. boomkruiper schreef:

  Wat heerlijk is het toch om naar herinneringen van ouderen te luisteren.
  Ik wens je een fantastisch jaar en een groot luisterend oor en volle vulpen 😉 … dan genieten wij weer mee 🙂

 6. Hendrika schreef:

  Interessant verhaal. Ik wist niet dat de LIJEMPF meer vestigingen had.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.