Gymnasiaal uitje naar Roderwolde (1936)

“Men schrijft ons: Wie op den Peizerweg bij Bommelier westwaarts trekt komt bij een idyllisch plekje. Daar zaten dinsdagmiddag 30 juni omstreeks 2 uur een 34-tal gymnasiasten bij het voetveer. Daar ter plaatse heeft het Peizer Diep een meander, vanwaar een kanaal loopt naar Roderwolde.

Het Peizer Diep is omzoomd met oevers van moerassen. Van de flora trok het meest de aandacht de kalmus met zijn geurige wortel. Kalmus wordt gebruikt in Deventerkoek, haarwater, aetherische tincturen, tegen haaruitval, als spiritus met kalmus.

Over een uitgetreden paadje reden wij naar Roderwolde met zijn interessanten molen. Daar bij dien molen genoten wij van het uitzicht over de groene landouwen mét verspreid geboomte, overkoepeld door een kleurenrijke hemel vol van de schoonste tintenpracht zatgezogen. Op het stille kerkhof schaarden de gymnasiasten zich om het zandsteenen doopvont waar drs. G. D. Jonker een stemmingsstuk voorlas van ds. D. van Dijk.

Over den Roderwolderdijk ging het door onlanden, waar de wulpen riepen. Na een koele pauze in Hoogkerk ging het huiswaarts.”

Bron: Nieuwsblad van het Noorden 1 juli 1936

Advertenties

6 reacties on “Gymnasiaal uitje naar Roderwolde (1936)”

  1. webmaster schreef:

    was er toen nog geen Kalmoes Beerenburger?:-)

  2. Jan de Jong schreef:

    Prachtig. Heb daar in het begin van de jaren ’70 heel wat rondgestruind maar nooit geweten dat daar een voetveer is geweest.

  3. reina schreef:

    De huidige fietsbrug ligt ongeveer op de plaats van Bommelier’s veertje vroeger, er stond een tolhuisachtig boerderijtje voor de veermeester bij. Overigens is dat het bruggetje, waar in een sporttas delen van het stoffelijk overschot van A.B. werden gevonden, een jonge vrouw die in Groningen het oudste beroep ter wereld uitoefende. Oudste beroep voor vrouwen dan nog altijd, het oudste beroep voor mannen? pooier!, wat dacht je dan? Wel opvallend, dat dicht bij de vindplaatsen van sporttassen met delen van een lijk hoogspanningsmasten staan, tenminste i.v.m. die moorden rond Groningen. Volgens wijlen mijn moeder, die wel van dat voetveer gebruik heeft gemaakt reed je langs het tolhuis aan de Peizerweg naar het voetveer, dan rechtdoor aan de overkant langs het Peizerdiep noordwaarts en zo naar de Roderwolderdijk en de weg naar de kerk in Roderwolde. De foto van Bommelier,s veerhuisje is bekend, toch staat die op een site met de omschrijving: waarschijnlijk een boerderijtje. Waar, maar jammer, zo’n gemiste kans, Bommelier’s voetveer klinkt toch veel interessanter.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.