Als tichels in de Toren van Babel

Toren van Babel - chromolitho A. Crebas Groningen (hofleverancier) blog

Rond 1900 verkocht bakkerij Crebas in de Groninger Steentilstraat dozen bonbons met bijbelse voorstellingen op de dozen. Of Crebas echter zo bijbelvast was, dat zelfs doorgewinterde gereformeerden deze dozen van hem afnamen, is twijfelachtig.

Zo staat op Crebas zijn doos met de voorstelling van de Toren van Babel een bouwkundige ongerijmdheid, die de bijbelvasten dadelijk in het oog moest springen. Het betreft de enorme blokken natuursteen die op de voorgrond op maat schijnen te worden gezaagd, teneinde op het middenplan per paard en wagen richting de bouwplaats te gaan.

Gekkigheid! Onzin! Apekolder! Want daar op de laagvlakte van Sinear werd helemaal geen natuursteen gebruikt om de toren van Babel mee op te bouwen. De bouwers gebruikten gestreken tichelen, oftewel bakstenen, voor hun megalomane prestigeproject:

Bijbel Toren van Babelverhaal

Overigens, nu ik het verhaal nog eens weer lees, vind ik het wel een beetje kinderachtig van die Heere God. De mensen trekken een symbool voor hun vurige eenheidsverlangen op, en wat doet Hij? Hij reageert als een kleuter die uit nijd en naijver het blokkendoosbouwsel van een andere kleuter omgooit. En de gelovige is daarmee gewaarschuwd: elk streven naar eenheid is bij voorbaat kansloos.

Mensen zullen altijd langs elkaar heen praten, wil het verhaal. Het elkaar niet verstaan zit er ingebakken, als tichels in de Toren van Babel.

En toch probeert de mens het telkens weer, tegen het Beter Weten in. Zo brengt hij zelfs de euvele moed op om een peuter de achterhaalde eenheidstaal Esperanto te leren:

Advertenties

6 reacties on “Als tichels in de Toren van Babel”

 1. DE HEERE schreef:

  HOEZO EEN BEETJE KINDERACHTIG?? U SPEELT MET VAGEVUUR MIJNHEER! MIJN VINGERS JEUKEN OM DAT VERMALEDIJDE ZONDIGE HOOGKERK…. ACH, WAT ZIT IK ME DRUK TE MAKEN…. EVEN IETS PRACTISCH, WEET U MISSCHIEN MET WELKE FUNCTIE OP HET TOESTENBORD DE HOOFDLETTERS UITGEZET KUNNEN WORDEN? DANK U.

 2. Jan de Jong schreef:

  Haha, geweldeg.
  Dou k n leutje jonkje van tien was prakkezaaierde k hier ook al over.
  Kreeg doar n antwoord op van domie. k Huifde nait weerkommen op kezoatsie dou k hom vruig. Ik wis t aalmoal al zee e. Nog veul beder as hom docht e.
  Gelukkeg heb k mien kompjoeter der nait van op onstuur kregen zai ik.
  t Binnen nog aal gewone lettertjes.

 3. Irene schreef:

  O kijk, nu kun je de alwetende een dienst bewijzen. Het is wel duidelijk dat ze er in de hemel geen helpdesk op na kunnen houden voor die ene vent.

 4. Otto S. Knottnerus schreef:

  Ho, ho, bakker Crebas kon zich gewoon beroepen op twee schilderijen van Pieter Brueghel de Oude. Ook middeleeuwse voorbeelden laten natuursteen zien. De brandende koepelovens zijn kalkovens. Alleen op Brueghels kleine toren van Babel uit 1563 is rechtsonder een vierkante steenoven te zien. In dit geval gaat het echter om een compositie die direct ontleend is aan Gustav Doré. http://nl.wikipedia.org/wiki/Toren_van_Babel

  • groninganus schreef:

   Geef die kunstenaars een motief op en ze gaan er mee aan de haal, zonder de opgegeven documentatie goed te lezen!

   Dat die middeleeuwers de bijbel nog niet lazen, dat is bekend. Doré had beter kunnen weten. En vroeger zeiden ouders Als Jan in de sloot springt, spring jij er toch ook niet in? Geldt ook voor bakker Crebas.

   • Martin Hillenga schreef:

    Nou, dat die bijbel niet gelezen werd, wordt steeds meer gerelativeerd. Zie onder andere het werk van Sabrina Corbellini over het bezit van bijbels (in de volkstaal bovendien) in de Middeleeuwen. Je bakt ze – net als Crebas – een beetje te bruin.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.