Hoe de gezelligheid uit Groningen verdween (II)

harmonie 2

De “stoottroep” van de kersverse Groninger W.A.-afdeling had de stad-Groninger horeca nu geariseerd, maar er bleven nog doelen genoeg over om op los te gaan. Bijvoorbeeld de Harmonie, de grote stedelijke sociëteit aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat die een heel concertgebouw en zalencentrum exploiteerde.

Op de avond van woensdag 26 maart 1941 vond hier in de grote zaal een “hyper-hot-jazz-avond” plaats met een optreden van, zoals De Zwarte Soldaat het formuleerde, “Joe Lewis met zijn negerband”. Er speelden ook joodse muzikanten mee, iets wat de W.A. al helemaal niet zinde. Daarentegen genoten ongeveer 600 aanwezigen van de swingende dansmuziek. Die vielen allemaal stil, toen de W.A,. binnenkwam. Volgens De Zwarte Soldaat werd er zelfs niet meer gekucht, wat de gewoonte was als men een fouterik in de buurt bespeurde:

“zoodat wij nu nog beter kunnen hooren van wat voor afgrijselijke klanken deze uitheemschen, gezeten op een podium, onze volksgenooten, onze jeugd laten ‘’genieten”. De stemming in de zaal schijnt al tamelijk “hot” te zijn, tenminste de negerhoofdman slingert zich als een wingerdplant in allerlei bochten om de microfoon onder het uitstooten van allerlei vreemde geluiden die dan blijkbaar bij de niet aan te hooren klanken hooren, die de rest van het stelletje aan hun instrumenten weten te ontlokken.”

Best een tof concert, dus. Maar de W.A. stelde zich op aan de zijkant van de zaal, Bresser stapte met zijn opperkompaan Kollé naar het podium en Kollé greep in opdracht van Bresser de microfoon:

“Volkschgenooten, Nederlandsche jeugd, moet gij nu nog langer dit gehuil aanhooren van een stel volksvreemden! Gaat naar huis en komt terug om te dansen als hier een arisch dansorkest behoorlijke melodieuze muziek zal spelen!”

De zaal liep onmiddellijk leeg. Onder druk van Bresser brak de impresario van het “neger-joden orkest” de tour af, zodat soortgelijke avonden in Winschoten en Hoogezand niet door konden gaan. Het orkest reisde af naar Lissabon. “Nog even verder, heeren”, riep De Zwarte Soldaat het gedupeerde gezelschap na, “dan bent u waar u thuis hoort!”

Advertenties

2 reacties on “Hoe de gezelligheid uit Groningen verdween (II)”

  1. Emigrant schreef:

    Walgelijk. Ik wist het natuurlijk, maar als je het door een loep te zien krijgt, zoals jij het nu presenteert, dan is het een stuk indringender. Het gaat gewoon zo door hoor; nu even niet in Groningen misschien, maar in Hongarije is het al weer bijna zo ver. Daar zijn namelijk geen moslims, dus daar vervolgen ze weer heel klassiek joden en zigeuners. Bij ons zijn er wel moslims, vandaar dat bij ons die categorie ‘niet gewenscht’ is. Gelukkig zijn er daar zoveel van dat ze niet zo gauw weg te krijgen zijn.

  2. harmien schreef:

    Bijzonder interessante artikelen en op de juiste tijd geplaatst.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.