Brand bij H. Perton te Veelerveen

“VEELERVEEN 7 Mei. Gistermorgen brak er plotseling brand uit in de woning van den arbeider H. Perton. Alleen ’t bejaarde echtpaar Perton en de schoondochter waren thuis. Gelukkig werd de brand direct opgemerkt door een 2tal personen, die in de nabijheid veldarbeid verrichten. Het redden van de levende have, varkens en geiten, kostte groote moeite. Van den inboedel werd nog al iets gered; huis en inboedel waren verzekerd.”

Aldus het Nieuwsblad van het Noorden op 9 mei 1907. Nooit geweten dat er ook nog familie in Veelerveen heeft gewoond. Dacht dat ze nauwelijks ten zuiden van de lijn Scheemda-Bellingwolde kwamen en ook, dat Veelerveen veel zuidelijker lag. Maar Veelerveen blijkt zowel in Vlagtwedde als in Bellingwolde te hebben gelegen,  gemeenten die nu zijn samengevoegd tot Bellingwedde. En waarschijnlijk betrof het hier een stuk Veelerveen vlakbij Viescheloo, dus onder de gemeente Bellingwolde.

Het ging in het bericht om Hindrik Perton, geboren in 1829 als zoon van een gelijknamige arbeider en Teelke Strobosch. Hij trouwde in 1860 met de daglonersdochter Anna Loohof, die in 1911 in Vriescheloo overleed. Daar zou Hindrik zelf in 1915 sterven, op 86-jarige leeftijd. Ten tijde van de brand was hij dus 78.

 Hindrik heette arbeider , maar hij bezat wel vee, in elk geval geiten en varkens. In Drenthe zou men zo iemand een keuter noemen. Hij had vast een mooi weids uitzicht, daar in Veelerveen.  Hij was er min of meer een pionier, want Veelerveen begon pas wat voor te stellen na 1911, toen er de kanalen kwamen.

Advertenties

One Comment on “Brand bij H. Perton te Veelerveen”

  1. Frank van den Hoven schreef:

    Kleine correctie: Vlagtwedde en Bellingwolde zijn (nog) niet gefuseerd (wellicht in de komende ronde). Per 1-9-`68 zijn wel de gemeenten Bellingwolde en Wedde gefuseerd tot de gemeente… Bellingwedde (hoe creatief. Daar is vast een prijsvraag voor uitgeschreven 🙂 Relevant m.b.t. Veelerveen is dat tegelijkertijd middels grenscorrectie een deel van de gem. Vlagtwedde, zijnde het Vlagtwedder deel van Veelerveen, ook naar de nieuwe gemeente Bellingwedde is gegaan, waardoor dat dorp in 1 gemeente kwam te liggen. Voorheen viel overigens het grootste deel van Veelerveen onder Vlagtwedde. Statistieken vind je desgewenst op mijn site onder Veelerveen. In 1903 was Veelerveen inderdaad nog maar een gat met een handvol huizen. Op Wikipedia stelt men dat ‘alle 12 gezinnen’ van Veelerveen in 1903 burenplicht hadden.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s