* Rondje Ezinge

Alle monumentale erfbeplanting van Kweeklust aan de Aduarderdiepsterweg is vorig jaar eruit geropt. Sindsdien staat er een hek met een bordje Verboden Toegang, maar veel aantrekkelijks gaat er niet uit van de distelplantage die er nu is:
005
Vanaf de Aduarderdiepsterweg: het door de fundamenten gezakte diksapbekken van de suikerfabriek, dat nu moet worden afgebroken. De vraag is wat voor fout ze daar precies gemaakt hebben. In elk geval bestaat de eerste meters bodem er uit een laag klei op een pakket veen. Mogelijk is dit zelfs de plek geweest waar voor 1300 het Eelderdiep aantakte op de Hunsinge (of ’t Peizerdiep), wat dan ook zijn sporen op de bodem kan hebben nagelaten. Een andere vraag is of het belendende diksapbekken niet aan hetzelfde euvel laboreert|:
007
Hek bij Leegkerk:
010
De stippelmotten waren ook weer bezig met hun spinsels in meidoorns:
013
Bij de Zijlversterweg ging een kudde pinken in de achtervolging:
024
Bij Aduarderzijl werd de vijand afgeslagen:
043
Nieuw bruggetje bij de gerestaureerde Wetsingerzijl naar een model uit de negentiende eeuw:
055
De zijl zelf:
057

Advertenties

2 reacties on “* Rondje Ezinge”

  1. Reina schreef:

    Als het Eelderdiep liep waar de nieuwe diksaptank(en) staan, dan ontmoetten zoet en zout water elkaar vroeger bijna. De Zuiderweg (huidige) moet dan de natuurlijke rug tussen beiden hebben gevormd, het zoutwaterzwembad van Hoogkerk lag immers ongeveer zo ver naar de stad, vanaf de brug over het Hoendiep, als deze tanken naar Vierverlaten liggen. Onder en naast het gebouw van de Lidl was vroeger ook een natuurlijk zoutwaterreservoir (daar waren vroeger stallen).

  2. Riemer schreef:

    Mooi dat de Wetsingerzijl weer gerestaureerd is en dat de fietsverbinding over de Sauwerdermaar eveneens hersteld is. Op zoek naar meer foto’s, stuitte ik op dit uitgebreide fotoverslag van o.a. de restauratie: http://wetsingerzijl.nl/.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.