Hoe Hoogezand en Sappemeer fuseerden

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

“Na een interessant debatje, waarin mr. J. Algera (A.-R.) en aanvankelijk ook de heer Tj. Krol (C.-H.) zich tegenstanders en de heren J. Haken (C.P.N.) en J. Tuin (P.v.d.A.) zich voorstanders van de samenvoeging van de gemeenten Hoogezand en Sappemeer toonden, nam de Tweede Kamer Woensdagmiddag zonder hoofdelijke stemming (…) het wetsontwerp aan, waarbij deze samenvoeging geregeld wordt.

Wanneer het ontwerp wet geworden is, zal de nieuwe gemeente „Hoogezand- Sappemeer” heten, een naam, die de heer Algera ongemakkelijk lang vond. Als de minister kan besluiten tot verkorting van deze naam, dan zou hij „Hogemeer” prefereren boven „Sappezand”, zei hij gekscherend.

Hoogezand, een gemeente van 13.000 zielen, is voor de samenvoeging; ook het college van Gedeputeerde Staten van Groningen is er unaniem voor, evenals de Noordelijke Economisch-Technologische Organisatie. De raad van Sappemeer — deze gemeente telt 7000 inwoners — was er met 7 tegen 6 stemmen tegen en bij een enquête onder de bevolking van Sappemeer bleek 90 pct. tegenstander te zijn.

De voorstanders vestigden de aandacht op de geografische en economische eenheid van beide plaatsen, op het gemeenschappelijke verenigingsleven en op de moeilijkheden, die in het verleden tengevolge van de administratieve scheiding gerezen zijn bij de plannen tot aanleg van een gemeenschappelijk zwembad, bij de bouw van een ziekenhuis en bij de reiniging en het onderwijs. De minister van Binnenlandse Zaken, mr. J. H. van Maarseveen, legde er nog een schepje bovenop en sprak zelfs van de Siamese tweeling.

Toen was het pleit beslecht. Als de Eerste Kamer zich met het wetsontwerp verenigd heeft, zullen Hoogezand en Sappemeer één gemeente vormen.”

Bron: Leeuwarder Courant 2 december 1948.


2 reacties on “Hoe Hoogezand en Sappemeer fuseerden”

  1. Interessant om achtergronden te lezen van een specifieke gemeentenfusie. Opmerkelijk is dat de gemeente Sappemeer tegen was, dus het initiatief kennelijk van Provincie of Rijk uitging. Opmerkelijk is verder dat de gemeente in de jaren zeventig heeft besloten van de beide dorpen niet een tweelingdorp a la Etten-Leur te maken, maar beide een eigen postcode en postale plaatsnaam te geven. Opschriften op vrachtwagens bevestigen ook dat men zich nog steeds in Hoogezand dan wel Sappemeer gevestigd vindt. Formeel is er dus geen woonplaats Hoogezand-Sappemeer, en is er dus alleen een gemeente met die naam. Een op twee benen-hinkerij van de gemeente is dat ter plekke wél sprake is van 1 bebouwde kom (blauwe plaatsnaamborden) Hoogezand-Sappemeer, wat een dienovereenkomstige plaatsnaam suggereert (wat dus niet zo is), waarbinnen witte borden Hoogezand resp. Sappemeer als kennelijke ‘wijken’ binnen die ene bebouwde kom. Nog opmerkelijker dat er verder wél nog sprake is van een kennelijk aparte bebouwde kom (want eigen blauwe borden) Sappemeer-Noord.

    Bij het wellicht – qua aanelkaargegroeidheid – vergelijkbare Kiel-Windeweer heeft men wél gekozen voor 1 formele plaatsnaam. Hoewel de naam Windeweer-Kiel logischer zou zijn geweest, want in 1840 had het dorp Windeweer (dat tot 1821 zelfs een zelfstandige gemeente was) 202 huizen met 1.170 inwoners, en de buurtschap Kiel slechts 22 huizen met 133 inwoners. Dat druist dus in tegen de standaard naamgeving grootste plaats-kleinste plaats bij plaatsparen. Kennelijk vond men Kiel-Windeweer lekkerder ‘bekken’.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.