Vorst en volk thema van de geschiedenisdag

keeshond en Spaniel - 2013-10-04 01

Voor het geval dat het aan uw aandacht ontsnapte – morgen is vanaf 11.00 uur de Dag van de Groninger Geschiedenis bij de Groninger Archieven. Ziehier het programma.

Thema is dit keer Vorst en Volk. Over dat onderwerp gaat ook de  flitslezing van scribent dezes. Wiens onderzoek naar oranjeliedjes in procesdossiers de afgelopen week resulteerde in de reconstructie van een eeuwenoud prinsenlied, dat nu weliswaar totaal vergeten is, maar waarvan er maar liefst 440 contrafacturen (teksten op de wijs van) op de Liederenbank bleken te staan (morgen dus meer hierover).

Er is echt heel veel leuks te zien en te horen op de DGG. Zo kijk ik uit naar Barok van Bolhuis. De mini-expositie Vorst, Volk en Voorwerp heb ik natuurlijk al bekeken, die is ook zeer de moeite waard. Er ligt onder meer de patriotse tabaksdoos uit het eind van de 18e eeuw (toen ons land op de rand van de burgeroorlog stond), waarvan je hierboven een plaatje ziet. De keeshond, politiek symbool van de patriotten, verjaagt de spaniel, die om zijn Engelse afkomst kennelijk vereenzelvigd werd met het stadhoudersbewind.

Advertenties

One Comment on “Vorst en volk thema van de geschiedenisdag”

  1. Veel plezier daar vandaag!


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.