Vuistbal, wat is dat nu weer?

Volgens een programma dat ik vandaag onder ogen kreeg, werd het eeuwfeest van de herwonnen onafhankelijkheid in 1913 te Finsterwolde uitgebreid gevierd. Een van de onderdelen vormde een turn- en atletiekwedstrijd voor clubs van heinde en verre, die elkaar onder meer bestreden op de discipline ‘vuistbal’.

Vuistbal? Wat is dat nu weer? De voorganger van volleybal misschien?

Dat ik er nooit van gehoord had strookt wel met wat de Nederlandse Wikipedia erover zegt: de sport wordt in Nederland nauwelijks beoefend. Een klein krantenonderzoekje leert bovendien, dat de sport hier rond 1910 een hoogtepuntje beleefde, al moeten we dat direct weer relativeren: ze werd dat jaar 42 maal genoemd in een Nederlandse krant (in de KB Krantenbank), terwijl de term korfbal 630 maal viel en de term voetbal 3380 maal.

Een enkel filmpje geeft een beter beeld, dan alle spelregels op alle Wikipedia’s bij elkaar. Hier de Europacup-finale van 2012:

Het betreft dus een soort van volleybal, waarbij je de bal mag laten stuiten. De bal lijkt ook op zijn stuiteigenschappen geselecteerd. De sport is wat trager dan volleybal en vereist door het grotere veld zogezegd een groter loopvermogen. Eigenlijk is het best wel een aardige sport, al ligt de associatie  met Monty Python-scènes vlakbij op de loer.

Sinds de jaren zestig zijn er 13 WK’s gehouden. Duitsland won 10 maal, Brazilië 2 maal en Oostenrijk 1 keer. Dezelfde landen verdeelden alle tweede en derde prijzen, aldus de Engelse Wikipedia.

Toevallig zijn komend weekend de WK’s voor mannen en vrouwen, respectievelijk in Windhoek (Namibië) en Curitiba (Brazilië). Ik denk niet dat daar iets van op de TV te zien zal zijn.

Advertenties

7 reacties on “Vuistbal, wat is dat nu weer?”

 1. Ik had er ook nog nooit van gehoord. Je zou denken dat het in deze sport voordelen heeft om lang te zijn, omdat je de bal toch over het netje moet meppen, maar er lopen ook enkele kleine mannetjes rond die kennelijk toch ook ´EK-fàhig´ zijn.

 2. klaas schreef:

  Sja, wat een mens niet allemaal met de vuist kan doen. Onwillekeurig moest ik hierbij even denken aan de absurde humor van Roel en Roel, uit de oude doos: http://roelenroel.blogspot.nl/

 3. Daar had ik ook nog nooit van gehoord, maar het is duidelijk geen sport voor mij, het aloude blaasvoetbal ligt me beter … 🙂

 4. Harm schreef:

  Bijgaand een link naar een foto van het vuistbal- en slingerbalteam van de Joodse gymnastiek- en sportvereniging Ivria uit Groningen. http://www.flickr.com/photos/22543487@N07/9970625086/in/photolist-gc54t5

 5. harmien Torenbeek schreef:

  Dan is er nog iets dat handball of squash heet, door twee of vier mensen gespeeld in een ‘kooi’ waar men met de vuist een kleine harde bal tegen de tegenoverstaande muur mept.
  De andere partij die naast of achter je staat moet hem dan terugslaan….
  Eén van de meest intensieve hedendaagse ‘workouts’.

 6. groninganus schreef:

  Bericht van de beheerder: alle reacties komend vanaf ip 81.82.240.15 zijn verwijderd. Inlichtingen omtrent de Belgische school die eigenaar is van dit IP-adres, zijn welkom.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s