Mijn opa had ooit veertig volken

2013-10-17 036blog

De Eerste Wereldoorlog is nog geen jaar gaande, als de Vereeniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland voor een van haar leden, die onder de wapenen geroepen is, een verlofaanvraag met bijlagen naar de gemeente Finsterwolde stuurt. Dat is de plaats waar de milicien-imker vandaan komt. De vereniging, die kennelijk verlofaanvragen voor haar leden regelt, verzoekt de stukken met een advies terug te sturen naar haar voorzitter, die de zaak dan wel met het leger zal opnemen. Via het post scriptum verzoekt de bijenteeltclub nog om een opgave van het aantal bijenvolken dat de adspirant verlofganger heeft. Blijkbaar maakt dat uit.

Op dezelfde dag dat het briefje bij de gemeente Finsterwolde binnenkomt, stuurt burgemeester Bakker van die gemeente een antwoord, al noteert hij dat in de minuut nog met de verkeerde maand (hij moet even afgeleid zijn geweest). Dat kladje, door de burgemeester op de brief van de bijenvereniging genoteerd, geeft de naam van de verlof-aanvrager prijs. Het blijkt te gaan om H. Perton, mijn grootvader, die bijna de hele Eerste Wereldoorlog soldaat is. Hij wil in dit zwermseizoen graag verlof.  Deze aanvraag  noemt de burgemeenster “gegrond”. Voor het imkerswerk zijn veertien dagen nodig. Het aantal bijenvolken van H. Perton, ongeacht de zwermen, bedraagt maar liefst 40.

Natuurlijk wist ik wel dat mijn grootvader imkerde, maar dat hij in zijn jonge jaren – in juni 1915 was hij 23 jaar oud – zovéél bijenvolken hield? Dat aantal grenst aan het semi-professionele. Als gepensioneerde liefhebber had hij hooguit tien, vijftien volken. Hier zie je hem bij zijn bijenstal op het terrein van de familie Kronenburg tussen Havelte en Uffelte, begin jaren zestig:

img102blog

Het briefje van de landelijke bijenteeltclub trof ik vandaag aan in een dossier (sub inv.nr. 592) met vooral circulaires uit de Eerste Wereldoorlog in het  archief van de voormalige gemeente Finsterwolde, zoals dat tegenwoordig berust in het kantoor van de gemeente Oldambt in Scheemda. Archieftechnisch had het briefje hier niet eens bewaard mogen zijn (wegens uitvoering ipv beleid), evenmin als die vaak landelijke circulaires (wegens het herkomstbeginsel). Toch ben ik blij dat zulke stukken er nog zijn… Het archief van de landelijke Bijenteeltvereniging uit deze jaren bleef immers niet bewaard, via die weg kan je zulke informatie helemaal niet vergaren.

Voor een vervolg zie

Advertenties

One Comment on “Mijn opa had ooit veertig volken”

  1. Prachtige vondst weer, Harry!


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.