Leerzame en vermakelijke rariteiten

Miniatuur boekdrukpers

Miniatuur boekdrukpers

JOHANNA PIETERSEN, wonende by Der Akerk, Lett. B, no. 174, maakt by dezen bekend, dat zy opnieuw ontvangen heeft zeer LEERZAME en VERMAKELYKE RARITEITEN voor het aanstaande Sint Nikolaas Feest, als: onderscheidene Land- en Legkaarten, Druk- en Handpersen, Comedies, groote en kleine Kerken, Bruggen, Stallen, die alle ontleed kunnen worden, Belegerings-spellen, Schaak- en Lotto-spellen in soorten, Toren spellen, groote en kleine Toverlantaarns, allerhande NIEUWIGHEDEN in Dozen, groote Verschansingen, Opstel-Figuren in soorten,  Vischjes, Walvischjes, Schepen door Magneet getrokken, Vestings, Legers, Thee en Koffy Serviesjes, Stad en Jaarmarkten, Teeken-dozen, zeer onderscheiden, verder Winkels, Keukens, Leden en Leeven gekleedde en ongekleedde Poppen, zeer mooije Pleeten wagentjes, Kykkassen met enkelde en dubbelde Vertooningen en veel meer RARITEITEN, te veel om op te noemen. By dezelve zyn ook te bekomen: beste witte en gekleurde STOVEN, CHOCOLADE KETELS,  CITROEN-DRUKKERS en meer Artikels, die in een Houtwinkel behooren.”

Bron: Groninger Courant, 30 november 1819.


3 reacties on “Leerzame en vermakelijke rariteiten”

  1. Dick Bolt schreef:

    heel erg interessant

  2. klaas schreef:

    Die “allerhande NIEUWIGHEDEN in Dozen” vind ik het meest intrigerend. Niet in zakken of kisten, neen, in Dozen. Prachtig!

  3. anoniem schreef:

    School Paterswolde Noord, 1959. Het hoofd zing met zijn klassen 5 en 6 Sinterklaasliedjes. Het best herinner ik me: de Zak van Sinterklaas, waarbij zak lang werd aangehouden, om dan met donderend geweld de rest van de regel te zingen, daarna werd De weer lang aangehouden, waanrna zak met nadruk en heel hard gezongen werd. Ik realiseer me nu, dat naast ons de eerste klas leeg was, die waren bij klas 2 en 3 ingetrokken, allen nog op geloofsleeftijd. Onze meester vertelde ons, ingewijden, dat de Pieten helemaal zwart waren geschminkt om te voorkomen dat wij de buurjongens zouden herkennen. de oorsprong van Sints knechten lag hem in de schoorsteen, waar de cadeautjes door moesten en waar Piet zijn oor te luisteren legde, om stoute kindertjes voor Sint op te sporen, Mee in de zak? Welnee, de pieten waren va oorsprong schoorsteenvegertjes, liefst uit uid Europa, want onze Hollands welvaren jongens waren te dik om door de schoorsteen af te dalen. Bovendien verklikte Piet niet gauw een stouterd, want het was een hele hijs om een ondeugd in de zak door de schoorsteen omhoog te duwen. Schoorsteenvegertjes waren natuurlijk vaak met roet besmeurd en dus zoeterig of zwart van het roet. Nu snap ik door jouw verhaal ook die Spaans aandoende pakjes, Sint uit Spanje ontmoette de Nederlandse boeman, heet dat tegenwoordig niet fusing? Terschelling, Zwitserland en zuid-oost oostenrijk hebben allen hun eigen vorm van boemannen rond sint, kerst en drie koningen en in Ost Friesland kennen ze ook afgeleide vormen.’Je komt pas in de problemen als een echt heel groo land besluit mensen naar hun huidskleur te noemen, behalve de indianen, die noemen ze native A’s. Ik protesteert trouwens tegen de manier waarop ze mij benoemen:wit. Ik ben geen alnino, heb nog geen wit haar en als de was zo wit was als mijn huidskleur, hebben alle wasmiddelfabrikanten een reuze probleem, ze zouden subiet failliet gaan.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.