Klaproosdag

11 november Dag van het Oorlogsgraf klaproosdag

Behalve Sint Maarten, is het vandaag ook Wapenstilstands– en Klaproosdag.

Waar ik vandaan kom, had de Klaproosdag de oudste rechten. Als kind heb ik nooit met een lantaarn gelopen, dat was in Zuidwest-Drenthe iets wat volgens mij pas vanaf de tweede helft jaren van de zeventig ingang vond, Daarentegen kwam er op 11 november altijd wel iemand aan de deur met een collectebus. Nadat mijn vader er wat in had gedaan kreeg hij een papieren klaproos met – meen ik – een speld, die nog dagenlang op een zichtbare plek ergens in huis lag.

De Klaproosdag is van Engelse origine. Vanaf ongeveer 1919, 1920 gingen vrouwen en meisjes op Wapenstilstandsdag (11/11) in de steden rond met klaprozen, om er geld mee op te halen voor het onderhoud van oorlogsgraven. De klaprozen herinnerden aan de slagvelden in Vlaanderen, waar ze volop tussen de kruisen groeiden.

Vanaf 1946 was Klaproosdag ook in Nederland in zwang. Eerst ging het geld naar bloemen op oorlogsgraven, later naar reizen voor nabestaanden die nog nooit het graf van hun familielid hadden kunnen bezoeken. In 1967 lijkt er sprake van een collectemoeheid en drie jaar later werd landelijk de laatste Klaproosdag gehouden. Alleen in steden met veel oorlogsgraven in de buurt zoals Nijmegen en Sittard bleef Klaproosdag tot op de dag van vandaag bestaan.

Advertenties

14 reacties on “Klaproosdag”

 1. harmien Torenbeek schreef:

  Bedankt voor dit stukje, Harry. Ik heb het in Nederlandse media nooit zo uitgelegd gezien.
  “Remembrance Day” in Canada is Wapenstilstands Dag ( 11 Nov.1911) , en Nationale oorlogs/ doden herdenkings Dag ( inclusief WO 1 en 2, Korea, Vietnam, NATO interventie in de Balkan en de meer recente Perzische Golf oorlogen.) ten ere van hun gevallenen EN overlevende veteranen.
  Op 11 November om 11 uur v.m. zijn er in alle steden en dorpen de herdenkings plechtigheden met kransleggingen bij de plaatselijke oorlogsmonumenten.
  Twee weken tevoren zijn er op drukke winkelplaatsen kiosken waar veteranen en jonge kadetten tegen een vrije donatie, ‘poppies’ aanbieden voor Uw overjas.
  De opbrengst hiervan gaat ten goede van de Canadian Legion en andere veteranen organisaties .
  ” Lest we forget “… “Opdat we nooit vergeten”….

 2. harmien Torenbeek schreef:

  De klas van mijn kleinzoon ( 8 jaar oud) had vorige week de opdracht om in 3 woorden de betekenis van 11 November, Nationale Herdenkingsdag in Canada, te beschrijven….

 3. Wout Sorgdrager schreef:

  Ach. The Fury’s … We draaiden dat veel inmijn studentenhuis in Utrecht. En Planxty en Silly Wizzard.

 4. Moniek schreef:

  Op de BBC zie ik volgens mij veel vaker dan alleen op 11 november een klaproos op de revers van presentatoren.
  Weet je misschien ook waarom dat is?

 5. Jos Rietveld schreef:

  De dragers van een ´poppy´doen dit niet alleen op 11 november maar ook ter nagedachtenis aan een familielid die sneuvelde. Voor veel mensen is het een symbool om te wijzen op de zinloosheid van oorlogen, zoiets als het dragen van een gebroken geweertje.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s